Μηλόπιτες με σφολιάτα και καραμέλα

05.05.2014
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε με βούτυρο 6 ατομικές φόρμες διαμέτρου 5-6 εκατοστών και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τα μήλα βάζοντας τη μια φέτα δίπλα στην άλλη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1 κιλό μήλα
  • 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. φύλλο σφολιάτας

EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε με βούτυρο 6 ατομικές φόρμες διαμέτρου 5-6 εκατοστών και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τα μήλα βάζοντας τη μια φέτα δίπλα στην άλλη. Βάζουμε τις φόρμες στο μάτι της κουζίνας και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να σχηματίζει φυσαλίδες και να καραμελώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη σφολιάτα, την οποία έχουμε κόψει στις διαστάσεις της κάθε φόρμας. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200°C, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η σφολιάτα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε τις μηλόπιτες σε πιατέλα. Σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.