Κραμπλ με γέμιση ροδάκινο

18.06.2009
Ενα γλυκό σνακ!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι, Dinkel type 405 ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 1/2 κιλό ροδάκινα
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι

Για το γαρνίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη
  • στρογγυλά φορμάκια

Τι κάνουμε:

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια και τα χτυπάμε με το μίξερ φροντίζοντας η ζύμη να μη γίνει λεία.

Κρατάμε τη μισή από τη ζύμη και με την υπόλοιπη στρώνουμε τα φορμάκια, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματά τους.

Βάζουμε τα φορμάκια στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ πλένουμε τα ροδάκινα, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε σε ένα μπολ τα κομματάκια από τα ροδάκινα, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τα φορμάκια. Βάζουμε πάνω από το καθένα λίγη από τη μαργαρίνη και τα καλύπτουμε με τη ζύμη που έχουμε κρατήσει τριμμένη με τα δάκτυλά μας.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους.

Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα ξεφορμάρουμε, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε αφού κρυώσουν τελείως.

Συμβουλή
Μπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε το ροδάκινο με βερίκοκο.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.