Μικρά & σύντομα

10.04.2008
Το ακτινίδιο ή αλλιώς κίουι, ανήκει στην οικογένεια ακτινιδιίδες και το όνομα κίουι προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο ζει στη Νέα Ζηλανδία και θεωρείται εθνικό σύμβολό της.

...της εποχής

Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο ή αλλιώς κίουι, ανήκει στην οικογένεια ακτινιδιίδες και το όνομα κίουι προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο ζει στη Νέα Ζηλανδία και θεωρείται εθνικό σύμβολό της.

Σήμερα τα ακτινίδια καλλιεργούνται στην Αμερική, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, κυρίως στους νομούς Πιερίας, Λάρισας και Χανίων.

Ο καρπός του ακτινίδιου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με τα άλλα φρούτα, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή του, για να μη χαθούν οι βιταμίνες του. Οσον αφορά στην υγεία προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τα καρδιακά προβλήματα, συντελεί στη βελτίωση της όρασης εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεϊνη που περιέχει και τέλος, έχει ελάχιστες θερμίδες, κάτι που το καθιστά πολύτιμο για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα ακτινίδια, είναι σε χυμό και σε φρουτοσαλάτες, ενώ επίσης μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε σε σάλτσες ή σορμπέ ή να τα χρησιμοποιήσουμε κομμένα σε φέτες σαν γαρνιτούρα.

κομματάκια μπανάνας... για Περισσότερη νοστιμιά!

Οταν φτιάχνουμε κέικ ή μπισκότα με μπανάνες, για ένα πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα δεν πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ, αλλά τις ψιλοκόβουμε και στη συνέχεια, τις προσθέτουμε στη ζύμη μας.

Παγάκια από σταφύλι
Μια ωραία ιδέα για να κρυώσουμε το λευκό μας κρασί, είναι να βάλουμε στην κατάψυξη, λίγο πριν το πιούμε, μερικές ρόγες σταφυλιού και στη συνέχεια, να τις χρησιμοποιήσουμε σαν παγάκια!

Ξέρετε ότι
Εάν τοποθετήσουμε μερικούς κύβους ζάχαρης μέσα στο μπολ όπου φυλάμε το τυρί μας, θα το εμποδίσουν να μουχλιάσει γρήγορα;

Χωρίς σταγόνες νερού
Εάν θέλουμε να γαρνίρουμε τα κέικ ή τις τούρτες μας με φράουλες, φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνές, για να μη βρέξουν το γλυκό μας. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος, είναι να τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Πολύτιμη συμβουλή!
Για να κολλήσει η ζάχαρη άχνη πάνω στα κέικ ή στα κουλουράκια μας, φροντίζουμε να πασπαλίζουμε πάντα το πρώτο στρώμα ζάχαρης, όταν τα γλυκά μας είναι ακόμα ζεστά.

Για τα χέρια μας
Εάν καθαρίσαμε σκόρδα ή κρεμμύδια και θέλουμε να διώξουμε την άσχημη μυρωδιά από τα χέρια μας, μπορούμε να τα τρίψουμε καλά με μια φέτα ντομάτας ή με μια κουταλιά ελληνικό καφέ.

Η σωστή κίνηση
Στην περίπτωση που σβόλιασε η μπεσαμέλ μας δεν την πετάμε, αλλά ακολουθούμε
την εξής διαδικασία:

Τη χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά και στη συνέχεια, την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας. Επίσης, εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γάλα ακόμη.

Υπέροχο παντεσπάνι
Εάν θέλουμε να γίνει το παντεσπάνι μας πιο αφράτο, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον 2 κουταλιές μαργαρίνη και ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ενώ για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού.

Ξεχωριστή δημιουργία
Εάν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, ένα γευστικό ορεκτικό πιάτο είναι οι τηγανητές ντομάτες με μαγιονέζα. Κόβουμε λοιπόν τις ντομάτες σε στρογγυλές φέτες, τις αλευρώνουμε, τις σοτάρουμε σε μαργαρίνη και από τις δυο πλευρές μέχρι να μαραθούν ελαφρά, τις αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια, τις συνοδεύουμε με μαγιονέζα.

Εξυπνος τρόπος
Οταν θέλουμε να προσθέσουμε κερασάκια γλασέ στα κέικ μας, καλό είναι να τα μουλιάζουμε σε νερό ή κονιάκ για περίπου 30 λεπτά, όπως ακριβώς κάνουμε και για τις σταφίδες, ωστε να μαλακώσουν.

Εξτρα άρωμα!
Το γαρίφαλο, με την υπέροχη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά του, τόσο ολόκληρο όσο και σε σκόνη, εκτός από τα φαγητά ταιριάζει εξαιρετικά με φρουτοσαλάτες, μαρμελάδες, σαλάτες με κοτόπουλο, αλλά και με τον καφέ μας.

Συμβουλές γεύσης
Για ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, μπορούμε να πασπαλίσουμε το μοσχαρίσιο κρέας μας με θρυμματισμένα φύλλα δάφνης και ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ τα ψάρια με θρυμματισμένα φύλλα δάφνης και ξύσμα λεμονιού.

Πορτοκάλι πολλών χρήσεων!
Εάν θέλουμε να καταπλήξουμε τους φίλους μας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μυρωδάτο μπολάκι για τα γλυκά του κουταλιού, το παγωτό ή και για το γιαούρτι. Αυτό που κάνουμε, είναι να κόψουμε στη μέση ένα μεγάλο πορτοκάλι και να αφαιρέσουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι την ψίχα του, ώστε να μας μείνει μόνο ο παχύς φλοιός του. Ετσι, με αυτόν τον απλό τρόπο θα έχουμε ένα πρωτότυπο μπολάκι που θα μοσχομυρίζει.

Ξίδι και αλάτι
Για να μη σπάνε τα τσόφλια των αβγών όταν τα βράζουμε, αρκεί να ρίξουμε μέσα στο κατσαρολάκι ή στο μπρίκι μια κουταλιά αλάτι. Στην περίπτωση όμως που μας έσπασαν κατά τη διάρκεια του βρασμού τους, δεν τα πετάμε, αλλά προσθέτουμε αμέσως μια κουταλιά ξίδι, κατά προτίμηση λευκό.

Χωρίς δυσκολία
Εάν θέλουμε να ξεκολλάει εύκολα το μέλι από το κουτάλι μας, φροντίζουμε πριν το βουτήξουμε στο μέλι, να το αλείψουμε με λίγο λάδι ελιάς. Για τις ντομάτες μας

Στην περίπτωση που οι ντομάτες μας είναι πολύ ώριμες και μαλακές, δεν τις πετάμε, αλλά τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι και να τις αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επομένη, οι ντομάτες μας θα είναι πιο σφιχτές.

Κρεμμύδια...διαφορετικά!
Εάν θέλουμε να απολαύσουμε μια ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι στη μαργαρίνη, όταν σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας.

Η σωστή αποθήκευση
Για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το γιαούρτι, το τυρί σε κρέμα και το τυρί κότατζ, τοποθετούμε τη συσκευασία τους στο ψυγείο ανάποδα.

για κέικ
Πάντοτε φρέσκο

Για να διατηρήσουμε το κέικ μας φρέσκο όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φροντίζουμε να βάλουμε μέσα στο τάπερ, όπου το φυλάμε, ένα μήλο κομμένο στη μέση.