Μικρά & σύντομα ...της εποχής

10.04.2008
Γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το σέλινο είναι ένα διετές φυτό του γένους Απιο, ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων και ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σέλινο

Γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το σέλινο είναι ένα διετές φυτό του γένους Απιο, ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων και ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι βασικότερες ποικιλίες σέλινου είναι δύο: η πρώτη είναι η γνωστή σελινόριζα, η ο?οία έχει μεγάλη σαρκώδη ρίζα και καταναλώνεται είτε ωμή στις σαλάτες είτε μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές και η δεύτερη ποικιλία έχει μεγάλους μίσχους και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα ή γίνεται τουρσί. Οσον αφορά στην υγεία, το σέλινο έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα θρεπτικό, αφού περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, καθώς και βιταμίνες C, Β1, Β2 και Κ. Μάλιστα, πολλές φορές χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αθήσεων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των αρθριτικών, ενώ επίσης έχει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Τέλος, το σέλινο μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το αλάτι στα φαγητά, δίνοντάς τους μια ξεχωριστή γεύση, ενώ τα σ?όρια του είναι ιδανικά για να αρωματίσουν τις διάφορες σούες μας.

Μπορούμε να έχουμε

Απόλαυση... με λίγες θερμίδες!

Εάν ακολουθούμε μία δίαιτα, δεν είναι ανάγκη να στερηθούμε τους γλυκούς πειρασμούς. Μπορούμε όταν φτιάχνουμε κέικ, αντί για ξηρούς καρπούς, να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα φρούτα, τα οποία έχουν λιγότερες θερμίδες.

Το ιδανικό είναι...

Να καταναλώνουμε τα ξερά μπαχαρικά μέσα σε έξι μήνες, γιατί μετά την πάροδο της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου χάνουν την έντονη μυρωδιά τους, χωρίς βέβαια να αλλοιώνονται.

Κι όμως...

Μπορεί οι κονσερβοποιημένες τροφές να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο καθυστερούμε να τις καταναλώσουμε τόσο περισσότερο χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Προσοχή στη διάρκεια

Στην περίπτωση που μας περίσσεψαν αρκετές μερίδες μπρόκολο, πρέπει να θυμόμαστε, ότι μαγειρεμένο διατηρείται στο ψυγείο μας έως 2-3 ημέρες.

Κόκκοι... αρωματικοί

Για να απομακρύνουμε εύκολα τις μυρωδιές από την ξύλινη σανίδα κοπής μας, απλά την τρίβουμε με λίγους κόκκους μουστάρδας.

Για τα παγάκια

Οσο περίεργο και αν μοιάζει, τα παγάκια γίνονται ιδιαίτερα γρήγορα, αν στις παγοκύστες χρησιμοποιήσουμε βρασμένο νερό.

Δεν ξεχνάμε ποτέ...

Οτι δεν πρέπει να ζεσταίνουμε ξανά τη σάλτα πέστο, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο βασιλικός θα μαυρίσει, θα χάσει το άρωμά του και θα γίνει πικρός.

Πάντοτε μαλακά

Για να μη σκληραίνει η εξωτερική επιφάνεια των κίτρινων τυριών, μπορούμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, να τα αλείψουμε με λίγη μαργαρίνη.

Πλούσια γεύση!

Οταν φτιάχνουμε οποιοδήποτε επιδόρπιο με φράουλες, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους, τις περιχύνουμε με ελάχιστο ξίδι μπαλσάμικο.

Υπέροχη σάλτσα!

Οταν φτιάχνουμε σάλτσα με φρέσκες ντομάτες, για να αποφύγουμε τα πολλά υγρά, αφού πρώτα τις ξεσποριάσουμε, τις αφήνουμε ανάποδα για μερικά λεπτά σε ένα σουρωτήρι.

Για τις πατάτες μας...

Στην περίπτωση που δε βάλαμε εγκαίρως τις πατάτες που κόψαμε σε ένα μπολ με νερό με αποτέλεσμα να μαυρίσουν, για να αποκτήσουν ξανά το αρχικό τους χρώμα, μπορούμε να τις σιγοβράσουμε σε γάλα.

Η καλύτερη επιλογή!

Εάν θέλουμε να πολτοποιήσουμε φρούτα ή λαχανικά, καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το μπλέντερ, γιατί με αυτό τον τρόπο πολτοποιούνται συγχρόνως τα κουκούτσια και οι φλούδες τους. Η ιδανικότερη λύση είναι να επιλέξουμε τον μύλο χειρός.

Πολύτιμη συμβουλή!

Αν έχουν κολλήσει μεταξύ τους οι σταφίδες, για να τις ξεκολλήσουμε χωρίς δυσκολία, απλώς τις βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τις αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσοχή! Πριν τις χρησιμοποιήσουμε, τις σκουπίζουμε πάντοτε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

...Άλλη γεύση!

Για να αποκτήσει η φασολάδα μας μία διαφορετική γεύση, μπορούμε την ώρα που τη μαγειρεύουμε, να ρίξουμε στην κατσαρόλα μια φλούδα από πορτοκάλι.

Για επιτυχημένο αποτέλεσμα

Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο σορμπέ, πρέπει πάντα να επιλέγουμε ώριμα, μαλακά και μυρωδάτα φρούτα.

Εναλλακτική πρόταση...

Στην περίπτωση που ξεχαστήκαμε και μας κάηκε λίγο η κάτω πλευρά των μπισκότων μας, δεν τα πετάμε, αλλά τρίβουμε ελαφρά την καμένη επιφάνεια στον τρίφτη.

Η κατάλληλη θερμοκρασία

Για να διατηρήσουμε τις τηγανίτες μας ζεστές, μπορούμε να τις βάλουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος μέσα στο φούρνο στους 80οC.

Κοτόπουλο....όλο νοστιμιά!

Για να αποκτήσει το κοτόπουλό μας βελούδινη και απαλή κρούστα, πριν το τηγανίσουμε, το αλείφουμε με λίγο ασπράδι αβγού.

Ξέρετε ότι....

Οι οσμές των φαγητών διατηρούνται περισσότερο καιρό στα πλαστικά σκεύη απ’ ό,τι στα γυάλινα ή στα μεταλλικά.

Και στις αγκινάρες
Λεμόνι... το πολύτιμο

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιούμε ωμές αγκινάρες στις σαλάτες μας, για να μη μαυρίσουν, μόλις τις καθαρίσουμε, τις τρίβουμε με μπόλικο λεμόνι.