Τα είδη τυριών που πρέπει να γνωρίζεις και με τι να τα συνδυάσεις

28.01.2022
Τα είδη τυριών που πρέπει να γνωρίζεις και με τι να τα συνδυάσεις
Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους τέλειους συνδυασμούς

Το τυρί είναι βασικό σε κάθε σχεδόν πολιτισμό και είναι συχνά το επίκεντρο πολλών αγαπημένων πιάτων που απολαμβάνονται σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι το τυρί είναι τόσο διαδεδομένο, μπορεί να είναι δύσκολο να ταξινομηθεί.

5 συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις κατά το μαγείρεμα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς (και απλούστερους) τρόπους ταξινόμησης του τυριού είναι με βάση την υφή. Αυτή η μέθοδος σου επιτρέπει να συμπεριλάβεις τα πάντα. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν περίπου πέντε έως επτά είδη τυριών, και περιλαμβάνουν τυριά διαφόρων υφών, αυτά που παράγονται από γάλα διαφορετικών ζώων, όπως αγελάδες, κατσίκες ή πρόβατα, και αυτά που γίνονται με μούχλα.

Το κόλπο για να κάνεις το μαγείρεμα του πουρέ πατάτας πιο εύκολο από ποτέ

Παρακάτω θα δεις τα τυριά που αξίζει να γνωρίζεις αλλά και τα τρόφιμα με τα οποία συνδυάζονται καλύτερα:

Chevre
Το Chevre είναι τυρί από κατσικίσιο γάλα, που σημαίνει ότι έχει μια ξεχωριστή γήινη γεύση και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συχνά να τρώνε chevre για αυτόν τον λόγο. Μπορείς να το απολαύσεις με ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και τριμμένο πιπέρι ή ωμά λαχανικά.

Ρικότα
Η ρικότα είναι ένα ιταλικό τυρί που μπορεί να παρασκευαστεί με γάλα από πρόβατο, αγελάδα, κατσίκα ή ιταλικό νεροβούβαλο. Ενώ αυτό το κρεμώδες, ήπιο τυρί είναι ίσως περισσότερο γνωστό για την ικανότητά του να ξεχωρίζει σε πολλά κλασικά ιταλικά, είναι υπέροχο και σε άλλα τρόφιμα όπως σε τηγανίτες ή σε μια ομελέτα με φρέσκο ​​άνηθο.

Μοτσαρέλα
Αυτό το γνωστό ιταλικό τυρί είναι αυτό που θα βρείς ακριβώς πάνω από τη σάλτσα ντομάτας σε πολλές πίτσες. Μπορεί να παρασκευαστεί από γάλα αγελάδας, πρόβειο, κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα, και σε γενικές γραμμές έχει μια λεπτή, ελαφρώς ξινή γεύση και μια ελαστική υφή. Δεδομένου ότι η φρέσκια μοτσαρέλα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, συνήθως σερβίρεται εντός 24 ωρών από την παρασκευή της. Όταν ψωνίζεις φρέσκια μοτσαρέλα, αναζήτησε μια που είναι συσκευασμένη σε πλαστικό δοχείο με το δικό της υγρό. Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φρέσκο ​​τυρί για να το προσθέσεις σε σπιτικές πίτσες, για να προσθέσεις λίγη γεύση και υφή στα αγαπημένα σου ζυμαρικά ή να ολοκληρώσεις μια αλμυρή σαλάτα.

Brie
Αυτό το τυρί είναι βουτυρώδες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά γάλακτος. Μπορείς να το σερβίρεις με τραγανές φέτες κόκκινου μήλου (αντί για κράκερ) και αμύγδαλα.

Τσένταρ
Το τυρί τσένταρ προέρχεται από την Αγγλία και παρασκευάζεται συνήθως με αγελαδινό γάλα, αν και τα τσένταρ που παρασκευάζονται με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Αυτό το γνωστό τυρί, που έχει μια σκληρή φλούδα που συχνά κόβεται πριν πουληθεί, είναι απίστευτα ευέλικτο. Ένα μπλοκ ή κύβοι τσένταρ είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα πλατό τυριών, ενώ οι φέτες και τα κομμάτια τσένταρ προσθέτουν γεύση σε σάντουιτς και quesadillas, αντίστοιχα.

Γκούντα
Το γκούντα είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται κυρίως με αγελαδινό γάλα, αλλά μπορείς επίσης να βρεις γκούντα από κατσικίσιο γάλα σε πολλά εξειδικευμένα τυροκομεία. Προέρχεται από την Ολλανδία και μπορεί να παλαιώσει από ένα μήνα έως αρκετά χρόνια. Το παλαιότερο τυρί Gouda τείνει να έχει πιο έντονη, πιο θρεπτική γεύση και να είναι πιο σκληρό και πιο πυκνό από το Gouda που έχει παλαιώσει μόνο για λίγους μήνες. Το παλαιωμένο, καπνιστό Gouda λειτουργεί υπέροχα σε ένα πλατό τυριών ενώ το νεότερο, πιο ήπιο Gouda είναι αρκετά ευέλικτο για να χρησιμοποιηθεί σε μακαρόνια και τυριά, πίτσες, σάντουιτς και χάμπουργκερ.

Πεκορίνο
Αυτό το ιταλικό τυρί από πρόβειο γάλα είναι γνωστό για την εύθρυπτη υφή του και την κοφτερή, αλμυρή γεύση του, η οποία εντείνεται καθώς ωριμάζει. Το πεκορίνο, το οποίο διαθέτει φυσικό φλοιό, έχει επίσης καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι πρέπει να παράγεται μόνο με παραδοσιακές μεθόδους στις περιοχές προέλευσής του. Στην προκειμένη περίπτωση, οι περιοχές αυτές είναι οι περιφέρειες του Λάτσιο και της Σαρδηνίας της Ιταλίας. Αν και συχνά συγχέεται με την παρμεζάνα Reggiano, το Pecorino περιέχει περισσότερα λιπαρά και είναι αναμφισβήτητα πιο αλμυρό από αυτό το τυρί, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδανικό για τρίψιμο πάνω από πίτσα, ζυμαρικά και σούπες.

Ροκφόρ
Το τυρί ροκφόρ παρασκευάζεται σε μια μικρή περιοχή της Νότιας Γαλλίας από πρόβειο γάλα. Μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο, με αχλάδι ποσέ το φθινόπωρο ή ροδάκινα ποσέ το καλοκαίρι.

Γκοργκοντζόλα
Φτιαγμένο στη βόρεια Ιταλία, αυτό είναι ένα υπέροχο τυρί για προσθήκη σε μια πράσινη σαλάτα. Αυτό το αρωματικό τυρί έχει μια αλμυρή, γήινη γεύση. Η υφή του μπορεί να κυμαίνεται από κρεμώδη και απαλή έως ημίσκληρη και εύθρυπτη, ανάλογα με το πόσο καιρό έχει παλαιώσει.