Γιορτές και γλυκά - Πώς να διορθώσεις ή να αποφύγεις μερικά συνηθισμένα λαθάκια

22.12.2021
Γιορτές και γλυκά - Πώς να διορθώσεις ή να αποφύγεις μερικά συνηθισμένα λαθάκια
Απόφυγε την πηγμένη κρέμα και την υδαρή σαντιγί και προετοιμάσου για υπέροχα επιδόρπια που θα εντυπωσιάσουν

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που τα γλυκά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και βλέπουμε παντού φανταχτερές πίτες και εντυπωσιακά, λαχταριστά επιδόρπια. Και όταν ετοιμάζεις ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο για τους καλεσμένους σου, θα θέλεις όχι μόνο να φαίνεται τέλειο, αλλά και να έχει υπέροχη γεύση, χωρίς υπερβολικές κρούστες ή υδαρή σαντιγί.

Το κόλπο για να κάνεις το μαγείρεμα του πουρέ πατάτας πιο εύκολο από ποτέ

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τα λάθη στην προετοιμασία των γλυκών, ή να τα αποτρέψεις από το να συμβούν εξαρχής. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές από τους επαγγελματίες:

Έλεγξε πρώτα τη συνταγή
Διάβασε προσεκτικά τη συνταγή πριν αρχίσεις το μαγείρεμα για να βεβαιωθείς ότι καταλαβαίνεις τα βήματα και δεν υπάρχουν εκπλήξεις στο τέλος. Αν ακολουθήσεις μια συνταγή που βρήκες στο διαδίκτυο, διάβασε τα σχόλια, γιατί μπορεί να βρεις επιπλέον συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέτρησε με ακρίβεια
Για καλύτερη ακρίβεια, είναι πολύ καλύτερο να ζυγίζεις τα ξηρά συστατικά αντί να χρησιμοποιείς μεζούρες. Εάν η συνταγή δεν αναφέρει βάρη (ή δεν έχεις ζυγαριά), χρησιμοποίησε τη σωστή μέθοδο για τη μέτρηση των ξηρών συστατικών. Για παράδειγμα, εάν μετράς αλεύρι, θα πρέπει να το βάλεις με ένα κουτάλι ή να το κοσκινίσεις στο φλιτζάνι και να ισιώσεις απαλά την κορυφή. Αν το αφαιρέσεις από το δοχείο, είναι πιο πυκνό και καταλήγεις με 30 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι χρειάζεσαι.

Χρησιμοποίησε καλύτερα συστατικά
Η ποιότητα των συστατικών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις γαλλικό βούτυρο, το οποίο έχει υψηλότερη αναλογία λιπαρών βουτύρου και κάνει τα κέικ τρυφερά και υγρά.

Κάνε προσαρμογές
Αν ακολουθήσεις τη συνταγή κάποιου άλλου, ρύθμισε το χρονόμετρο για περίπου 20 τοις εκατό λιγότερο χρόνο από όσο αναφέρει η συνταγή. Αν για παράδειγμα η συνταγή λέει να ψήσεις ένα κέικ για 25 λεπτά, έλεγξε το στα 20, βάζοντας ένα μαχαίρι βουτύρου στο κέντρο του κεικ για να δοκιμάσεις αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρό ή λίγο υγρό, το ψήσιμο σου τελείωσε.

Μην το παρακάνεις με τη σαντιγί
Το να φτιάξεις τη δική σου σαντιγί δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις: Απλώς χτύπησε την κρέμα γάλακτος σε ένα παγωμένο μπολ με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και ίσως λίγο εκχύλισμα βανίλιας για κάθε φλιτζάνι κρέμα. Το κόλπο είναι να σβήσεις το μίξερ μόλις φτάσεις στην υφή που θέλεις.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για τις γιορτές -και όχι μόνο

Πώς να ξεκολήσεις ένα κολλημένο κέικ
Αν το κέικ σου κόλλησε στο ταψί, πέρασε ένα λεπτό μαχαίρι γύρω από τις άκρες και δες αν αυτό θα σε βοηθήσει. Μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να το ξαναβάλεις στο φούρνο για λίγο.

Πώς να φτιάξεις μια πηγμένη κρέμα
Το πήξιμο συμβαίνει όταν προσπαθείς να βάλεις κρύους κρόκους στο ζεστό μείγμα κρέμας. Αν πήζει, ένα λεπτό κόσκινο είναι ο καλύτερος φίλος σου. Ανακάτεψε την απαλά. Η πήξη θα παραμείνει και θα έχεις μια καθαρή κρέμα.

Ενυδάτωσε ένα παραψημένο κέικ
Εάν το κέικ σου φαίνεται υπερβολικά ψημένο και στεγνό, το πασπάλισμα με λίγο απλό σιρόπι μπορεί να σε βοηθήσει να προσθέσεις υγρασία στο κέικ. Ενώ ένα απλό απλό σιρόπι είναι αποτελεσματικό, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις σιρόπια αρωματισμένα με λικέρ, καφέ ή γεύσεις εσπεριδοειδών για να προσθέσεις ένα άλλο γευστικό στοιχείο στο κέικ μαζί με την υγρασία.

Απόφυγε το κάψιμο
Η υπερβολικά ψημένη κρούστα πίτας ή τα μπισκότα μπορούν να συμβούν γρήγορα. Εάν καταφέρεις να προλάβεις τη ζημιά πριν γίνει πολύ τραγανό, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να συνεχίσεις να ψήνεις τα μέρη που το χρειάζονται, χωρίς να κάψεις τα σημεία που έχουν σχεδόν ετοιμαστεί.

Τοποθετώντας αλουμινόχαρτο πάνω από τα μέρη που είναι καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αντανάκλαση της θερμότητας. Μπορείς να μειώσεις τη θερμοκρασία του φούρνου μέχρι τη μέση του ψησίματος μιας πίτας για να αποφύγεις το υπερβολικό ψήσιμο.

Κάνε τη σαντιγί πιο απαλή
Αν αρχίσεις να βλέπεις σβώλους και μια κοκκώδη υφή, το έχεις παρακάνει με το χτύπημα της σαντιγί. Για να το διορθώσεις, πρόσθεσε λίγη παχύρρευστη κρέμα και χτύπησε την απαλά μέχρι να γίνει πιο λεία.