Η απλή τεχνική για τις τέλειες ψητές πατάτες

05.08.2021
Η απλή τεχνική για τις τέλειες ψητές πατάτες
Είναι εύκολο και θα αναβαθμίσει το μαγείρεμα σου

Οι πατάτες είναι το τέλειο φαγητό - είναι απίστευτα ευπροσάρμοστες, γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και νόστιμες. Μήπως όμως έχεις παρατηρήσει ότι ενώ οι ψητές πατάτες σου γίνονται τραγανές εξωτερικά, το εσωτερικό δεν είναι και τόσο μαλακό και τρυφερό όσο θα ήθελες να είναι;

Το μυστικό για τις τέλειες ψητές πατάτες βρίσκεται στο βραβευμένο βιβλίο μαγειρικής της Samin Nosrat James Beard Salt, Fat, Acid, Heat - το οποίο είναι περισσότερο μια συλλογή από μυστικά κουζίνας παρά απλές συνταγές. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, με βάση τα βασικά στοιχεία που κάθε άτομο που θέλει να μαγειρέψει πρέπει να κατανοήσει και να καταλάβει: αλάτι, λίπος, οξύ και θερμότητα.

Τα μυστικά για τα πιο ζουμερά burgers

Στην πρώτη ενότητα του βιβλίου, η Nosrat αναφέρει: "To αλάτι είναι θεμελιώδες για κάθε καλό μαγείρεμα. Ενισχύει τη γεύση και κάνει το κάθε φαγητό να μοιάζει περισσότερο με τον εαυτό του. Με λίγα λόγια, το αλάτι ζωντανεύει το φαγητό. Μάθε να το χρησιμοποιείς καλά και το φαγητό σου θα έχει υπέροχη γεύση". Το αλάτι, λοιπόν, είναι το κλειδί για τις καλύτερες ψητές πατάτες. Αλλά όχι μόνο πασπαλισμένο από πάνω, όπως πιθανότατα ήδη κάνεις. Μεταξύ πολλών βασικών συμβουλών για την επιλογή και τη χρήση αλατιού στο μαγείρεμά, η Nosrat μοιράζεται μια συγκεκριμένη τεχνική: Απλά βράσε τις σε πολύ αλατισμένο νερό πριν τις ψήσεις στο φούρνο.

Πιο συγκεκριμένα: Αλάτισε το νερό με μια μεγάλη ποσότητα αλάτι (περίπου μια παλάμη) και άφησε το να βράσει. Γεύσου το νερό - θα πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο η θάλασσα. Ρίξε τις πατάτες σου ολόκληρες, βράσε τις μέχρι να μαλακώσουν όταν τρυπηθούν με ένα πιρούνι και, στη συνέχεια, κόψε σε όσα μεγέθη θέλεις. Πρόσθεσε ελαιόλαδο, πασπάλισε περισσότερο αλάτι και πιπέρι και βάλτες σε ένα ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Αναποδογύρισε τις και τα βάλτες ξανά για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αυτό θα κάνει το εξωτερικό τους σχεδόν καραμελωμένο με ένα απαλό, μεταξένιο εσωτερικό.