Πόσο καιρό διατηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο και τον καταψύκτη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

13.08.2020
Πόσο καιρό διατηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο και τον καταψύκτη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
Πάντα στην περίοδο των διακοπών ένα μόνιμο άγχος μας είναι τι θα γίνει με το ψυγείο στο σπίτι αν υπάρξει διακοπή ρεύματος. Σίγουρα φροντίζουμε να αδειάσουμε το ψυγείο μας από τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά πάντα θα υπάρξουν τρόφιμα μεγαλύτερης διάρκειας που θα παραμείνουν στο ψυγείο ειδικά αν οι διακοπές μας είναι ολιγοήμερες. Σίγουρα μια σύντομη διακοπή ρεύματος που διαρκεί λεπτά δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του φαγητού στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σου. Αλλά τι γίνεται με τις διακοπές ρεύματος που διαρκούν ώρες ή μέρες; Πόσο καιρό παραμένει το ψυγείο κρύο και σε ποιο σημείο η ανάπτυξη βακτηρίων γίνεται απειλή, αναγκάζοντάς σε όταν επιστρέψεις, να πετάξεις τα ευπαθή τρόφιμα σου; Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Πόση ώρα θα μείνει το ψυγείο μου κρύο;

Χωρίς ρεύμα, ένα ψυγείο θα παραμείνει πιθανότατα σε ασφαλή θερμοκρασία για έως και τέσσερις ώρες εάν η πόρτα παραμείνει κλειστή, λέει στο Health, η Tamika Sims, διευθύντρια επικοινωνιών τεχνολογίας τροφίμων στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων. Το φαγητό στον καταψύκτη σου παραμένει κρύο για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - περίπου μια ημέρα εάν ο καταψύκτης είναι μισογεμάτος και περίπου 48 ώρες εάν είναι γεμάτος (όσο περισσότερο φαγητό υπάρχει μέσα, τόσο περισσότερο κρύο διατηρείται).

Πώς θα ξέρω πότε τα τρόφιμα στο ψυγείο μου αρχίζουν να χαλάνε;

Ανεξάρτητα από το αν λείπεις διακοπές θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμόμετρα στο ψυγείο και τον καταψύκτη σου για να προσδιορίσεις εάν τα τρόφιμα είναι ασφαλή. «Κανονικά, η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη και η κατάψυξη πρέπει να είναι στους -18 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη», λέει η Sims. Εάν δεν υπάρχει θερμόμετρο μέσα στη συσκευή για να μετρήσει τη θερμοκρασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο τροφίμων σε κάθε τρόφιμο για βεβαιωθείς εάν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ενώ ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται ή να μυρίζουν άσχημα, δεν μπορείς πάντα να βασίζεσαι στην εμφάνιση ή τη μυρωδιά ενός τροφίμου για να προσδιορίσεις την ασφάλειά του. «Για να είναι ασφαλή τα τρόφιμα στον καταψύκτη να επανακαταψυχθούν ή να προετοιμαστούν για κατανάλωση, θα πρέπει να έχουν εσωτερική θερμοκρασία κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου», λέει η Sims.

«Εάν τα κρέατα, τα αυγά ή τα υπολείμματα έχουν ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από δύο ώρες, είναι καιρός να τα πετάξεις», συμβουλεύει η Sims. Αυτός ο γρήγορος οδηγός διαφόρων ομάδων τροφίμων από το foodafety.gov, ( https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/food-safety-during-power-outage) έναν ιστότοπο από το FDA, το CDC και άλλες Αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, μπορεί να σου δώσει μια ιδέα για το τι πρέπει να διατηρήσεις και τι πρέπει να πετάξεις σε περίπτωση πολύωρης διακοπής ρεύματος. Αλλά ο έλεγχος της πραγματικής θερμοκρασίας του φαγητού στο ψυγείο σου θα σου προσδιορίσει τελικά τι είναι ασφαλές να καταναλώσεις.

Η Sims συμβουλεύει πάντα να υπερβάλλεις από την πλευρά της προσοχής. Επομένως, εάν δεν είσαι σίγουρη για την ασφάλεια των ειδών διατροφής που βρίσκονταν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σου κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος - ή οποτεδήποτε, σχετικά με αυτό το θέμα - είναι καλύτερα να τα πετάξεις και να βασιστείς για το γεύμα σου στα είδη που αποθηκεύονται στο ντουλάπι.

Και για να αποφύγεις την σπατάλη τροφίμων, είναι καλό να τρως πρώτα τα πιο ευπαθή είδη στο ψυγείο σου, όπως τα υπολείμματα, το κρέας, τα πουλερικά και τα τρόφιμα που περιέχουν γάλα, μαλακό τυρί, κρέμα ή ξινή κρέμα, θεωρώντας, πάντα, ότι οι θερμοκρασίες τους είναι ασφαλείς.

Πώς να διατηρήσεις τα τρόφιμα ασφαλή πριν κοπεί το ρεύμα

Πολύ πριν μια ενδεχόμενη διακοπή, μπορείς να λάβεις μέτρα για να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια ζωής των παγωμένων και των κατεψυγμένων τροφίμων σου. Η Διεύθυνση Υγείας της Νέας Υόρκης συμβουλεύει την ομαδοποίηση κατεψυγμένων τροφίμων σε ένα προστατευτικό «ιγκλού», διατηρώντας τα κρέατα μαζί στη μία πλευρά του καταψύκτη ή σε ένα δίσκο, έτσι ώστε εάν αρχίσουν να ξεπαγώνουν, οι χυμοί τους (που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν βακτήρια) να μην ανακατευθούν με άλλα τρόφιμα. Θυμήσου ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το κρέας ή τα φρούτα, θα παραμείνουν κατεψυγμένα περισσότερο από τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το ψωμί.