Πόσο διαρκεί ένα μπουκάλι λάδι με τη σωστή αποθήκευση

05.06.2020
Πόσο διαρκεί ένα μπουκάλι λάδι με τη σωστή αποθήκευση
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο διαρκεί ένα κλειστό μπουκάλι ελαιόλαδο; Αν ναι τότε να σου πούμε ότι η ακριβής απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες αποθήκευσης (π.χ. σε δροσερό, σκοτεινό μέρος).

Πόσο διαρκεί ένα κλειστό μπουκάλι ελαιόλαδο σε θερμοκρασία δωματίου;

Με τη σωστή αποθήκευση, ένα κλειστό μπουκάλι ελαιόλαδου γενικά θα παραμείνει σε καλύτερη ποιότητα για περίπου 2 χρόνια.

Πρέπει να βάλεις το ελαιόλαδο στο ψυγείο;

Συνιστάται η ψύξη του σε πολύ ζεστές και υγρές συνθήκες.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο (αν δεν έχει ανοιχτεί) μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο μπουκάλι;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι είναι σωστά αποθηκευμένο και το μπουκάλι δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά.

Ο χρόνος αποθήκευσης αναγράφεται για την καλύτερη ποιότητα μόνο - μετά από αυτό, η υφή, το χρώμα ή η γεύση του ελαιόλαδου μπορεί να αλλάξει, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση εάν έχει αποθηκευτεί σωστά, το μπουκάλι είναι άθικτο και δεν υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης (δες παρακάτω).

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν το ελαιόλαδο είναι κακό ή χαλασμένο;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να το μυρίσεις και να το κοιτάξεις: εάν το λάδι έχει άσχημη μυρωδιά, γεύση ή εμφάνιση, θα πρέπει να πεταχτεί.

Πόσο διαρκεί το ελαιόλαδο μόλις ανοιχτεί;

Η ακριβής απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες αποθήκευσης. Για να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια ζωής του ανοιγμένου ελαιόλαδου, πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και να διατηρείται κλειστό συνέχεια.

Πόσο διαρκεί ένα ανοιγμένο μπουκάλι ελαιόλαδου σε κανονική θερμοκρασία δωματίου;

Το ανοιχτό ελαιόλαδο συνήθως διατηρείται για 18 έως 24 μήνες όταν φυλάσσεται στο ντουλάπι.

Πρέπει το ελαιόλαδο να καταψύχεται;

Ένα ανοιγμένο μπουκάλι ελαιόλαδου μπορεί να καταψυχθεί για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του αλλά συνιστάται η ψύξη σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.

Η ψύξη ενός ανοιγμένου μπουκαλιού ελαιόλαδου μπορεί να προκαλέσει θάμπωμα και στερεοποίηση του λαδιού, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την ποιότητα ή τη γεύση - μόλις το ελαιόλαδο επανέλθει στη θερμοκρασία δωματίου, θα επιστρέψει στην κανονική του σύσταση και χρώμα.

Είναι ασφαλές ένα ανοιγμένο μπουκάλι ελαιόλαδο μετά την ημερομηνία λήξης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοιγμένο μπουκάλι ελαιόλαδου θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από αυτήν την ημερομηνία, αρκεί να έχει αποθηκευτεί σωστά.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν ένα ανοιχτό μπουκάλι ελαιόλαδου έχει χαλάσει;

Για να καταλάβεις εάν το λάδι εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για χρήση, μύρισέ το και δοκίμασέ το: Εάν το λάδι έχει αναπτύξει άσχημη μυρωδιά, γεύση ή περίεργη εμφάνιση, θα πρέπει να το πετάξεις.