Η μοναδική συμβουλή για τα τέλεια ζυμαρικά

08.11.2020
Η μοναδική συμβουλή για τα τέλεια ζυμαρικά
Όταν μαγειρεύεις ζυμαρικά στο σπίτι - είτε πρόκειται για ένα δείπνο, ένα οικογενειακό γεύμα είτε απλά για να τα απολαύσεις μόνη σου - λαχταράς αυτή την τέλεια al dente υφή που συναντάς μόνο στα ιταλικά εστιατόρια. Ας μην γελιόμαστε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα λασπωμένα ζυμαρικά. Ευτυχώς, υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να αποφύγεις εύκολα στην κουζίνα σου και που μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία της μακαρονάδας σου.

Το λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών, είναι ότι χρησιμοποιούν πολύ μικρή κατσαρόλα. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό λάθος και λογικά θα πεις: «Μα καλά, δεν μπορώ απλά να σπάσω τα ζυμαρικά στη μέση για να τα χωρέσω;».

Οι ειδικοί λένε όχι. Και έχει να κάνει με τη μειωμένη ποσότητα νερού που μπαίνει σε μια μικρότερη κατσαρόλα.

«Όταν προσθέτεις τα ζυμαρικά σε μια μικρή ποσότητα νερού, μειώνεται η θερμοκρασία του νερού πολύ περισσότερο από ότι αν τα έβαζες σε μια μεγάλη ποσότητα νερού, οπότε το νερό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βράσει», λέει στο Real Simple, ο σεφ Michael Symon και ιδιοκτήτης πέντε εστιατορίων στο Κλίβελαντ. «Εν τω μεταξύ, τα ζυμαρικά θα κάθονται στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και θα αρχίσουν να μαζεύονται και να γίνονται «νιανιά», εκτός αν είσαι προσεκτική και τα ανακατεύεις».

Άλλαξε την κατσαρόλα των ζυμαρικών σου

Έτσι, αν πρόκειται να κάνεις κάποιες βελτιωτικές κινήσεις στην κουζίνα σου, καλό θα είναι να πάρεις την απόφαση να μαγειρεύεις τα ζυμαρικά σου σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα – άλλωστε αυτό είναι και το ιταλικό γιαγιαδίστικο στυλ. Βράσε το νερό σε ένα μεγάλο σκεύος, πρόσθεσε τα ζυμαρικά σου και περίμενε να αποκαλυφτεί η al dente μαγεία.