Μικρά μυστικά για τη μαρέγκα

21.08.2015
Σου δίνουμε tips για τέλεια., σφιχτή κι αφράτη μαρέγκα

Η τέχνη της μαρέγκας είναι απλή, αρκεί να προσέξεις μερικά πραγματάκια.

Πώς θα φτιάξεις σφιχτή αφράτη μαρέγκα (γαλλική)

* Φρόντισε να έχεις διαχωρίσει καλά τα ασπράδια από τους κρόκους για να πετύχει η μαρέγκα. Αν έχει πέσει μέσα κρόκος η μαρέγκα σου δε θα διογκωθεί αρκετά. Το ίδιο ισχύει και με τα σκέυη μας που πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά και στεγνά, δίχως ίχνος υγρασίας και λιπαρών ουσιών.

* Λίγες σταγόνες λεμονιού ή κι ελάχιστο αλάτι δίνει καλύτερο αποτέλεσμα, κάνοντας τη μαρέγκα αρκετά σφιχτή κι αφράτη.

* Η μαρέγκα θέλει χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.

* Η ζάχαρη προστίθεται αφού τα ασπράδια φουσκώσουν, σταδιακά και συνεχίζοντας το χτύπημα, για να μη ξεφουσκώσει το μείγμα. Σε αυτή τη φάση χαμήλωσε ταχύτητα και χτύπησε τα ασπράδια με τη ζάχαρη για λίγο ακόμη.

* Η σωστή μαρέγκα είναι σφιχτή και γυαλιστερή. Όταν πάρει αυτή τη μορφή, σταμάτα το χτύπημα διότι αν την παραχτυπήσεις θα γίνει στεγνή και δε θα ενσωματωθεί σωστά. Για να καταλάβεις αν είναι έτοιμη κάνε το εξής κολπάκι: Βγάλε το εξάρτημα του μίξερ και παρατήρησε αν η μαρέγκα σου στέκεται ή αντίθετα αν είναι ακόμη νερουλή. Αν στέκεται χωρίς να πέφτει είναι έτοιμη.

Μικρές έξτρα συμβουλές

Μικρές έξτρα συμβουλές

* Για σκληρή μαρέγκα ως βάση σε τάρτες

Για να γίνει η μαρέγκα πιο σκληρή, μετά το χτύπημα πρόσθεσε με το κουτάλι έξτρα ζάχαρη άχνη την οποία έχεις πρώτα κοσκινήσει. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο αναάτεμα, το οποίο πρέπει να γίνει απαλά με μια κουτάλα για να μην πέσει το μείγμα μας.

* Για να μην πέσουν οι μαρέγκες σου - Τέλεια μπεζεδάκια

* Πριν βάλεις τις μαρέγκες σου στο φούρνο, φρόντισε να βουτυρώσεις καλά το ταψάκι σου και πασπάλισές τις με ζάχαρη άχνη.

* Για έξτρα γεύση, πασπάλισε τα μπεζεδάκια σου με λίγο κακάο ή καφέ.

* Μην ανοίξεις το φούρνο πριν ψηθούν.

Τα άλλα είδη μαρέγκας: Η ελβετική & Ιταλική

Τα άλλα είδη μαρέγκας: Η ελβετική & Ιταλική

Εκτός από την κλασική μαρέγκα, που επί το πλείστον χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, υπάρχει και η ελβετική και η ιατλική μαρέγκα. Η διαφορά είναι πως στην περιπτωση της ελβετικής μαρέγκας, τα αυγά και η ζάχαρη ζεσταίνονται πριν χτυπηθούν ενώ η ιταλική μαρέγκα φτιάχνεται με σιρόπι.

Ως προς τη χρήση τους, η ιταλική κι ελβετική μαρέγκα χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για μους και κρέμες.