10 τρόφιμα που βελτιώνουν την εμφάνισή μας!

13.05.2008
Επειδή η ομορφιά είναι δώρο και χάρισμα ζωής πρέπει να τη σεβόμαστε και να τη διατηρούμε!

Ακολουθώντας λοιπόν τον κανόνα, ο οποίος επιβάλλει το «είμαστε ό,τι τρώμε» σας παραθέτουμε τα 10 πολύτιμα τρόφιμα που βελτιώνουν και διατηρούν την εμφάνισή μας!

Νερό
Ακρως ευεργετικό και πολύτιμο! Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού κάθε ημέρα ενυδατώνει το δέρμα μας με αποτέλεσμα να φαίνεται μαλακό και νεανικό. Ετσι, με τη διατήρηση ενός ενυδατωμένου σώματος, η γενική εμφάνισή μας ωφελείται.

Βιταμίνη C
Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού και είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου, στοιχείο πολύτιμο για την ομορφιά. Αναλυτικότερα, το κολλαγόνο βοηθά το δέρμα να παραμένει ελαστικό και σφικτό και το κυριότερο, χωρίς ραγάδες και ρυτίδες.

Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, το πράσινο τσάι μειώνει τη χοληστερόλη, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Ακόμα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, το πράσινο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό και έτσι βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους μας.

Σόγια
Οι πρωτεϊνες της σόγιας είναι πλούσιες σε αμινοξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τα συστατικά αυτά να βοηθάνε το δέρμα μας να παραμένει ενυδατωμένο και να διατηρεί την ελαστικότητά του.

Βασικά Λιπαρά Οξέα
Τα βασικά λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6, είναι γνωστά ως «καλά λιπαρά», γιατί ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων, συντελούν στον καθαρισμό του δέρματος, στην αποφυγή ατελειών, στη μείωση των ρυτίδων, στη βελτίωση της κατάστασης των μαλλιών και στην ανάπτυξη των νυχιών.

Γάλα
Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες Β2, Β12 και D, με αποτέλεσμα να βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και να συντελεί στο να κάνει το δέρμα και τα μαλλιά μας να δείχνουν πιο ζωντανά και πιο υγιή. Το ιδανικότερο είδος γάλατος είναι αυτό που περιέχει 1,5% λιπαρά.

Πράσινα λαχανικά
Είναι άκρως υγιεινά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε, σίδηρο και φυτικές ίνες και καθώς περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Οσον αφορά στην εμφάνισή μας διατηρούν την υγρασία στα μάτια και το δέρμα μας, δείχνοντάς το σφριγηλό.

Γιαούρτι
Ολα τα θετικά του γάλατος ισχύουν και για το γιαούρτι. Μάλιστα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, όταν το γιαούρτι χρησιμοποιηθεί σαν μάσκα, μπορεί θαυμάσια να βοηθήσει στην ενυδάτωση και τον καθαρισμό του δέρματος. Το ιδανικότερο γιαούρτι είναι αυτό που περιέχει 2% λιπαρά.

Σκόρδο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το σκόρδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύμμαχούς μας για τη διατήρηση της νεανικότητας.

Σοκολάτα
Η κατανάλωση σοκολάτας «με μέτρο» έχει θετικές επιδράσεις στη διάθεσή μας δημιουργώντας μια αίσθηση γαλήνης και ευχαρίστησης. Και καθότι η εσωτερική ομορφιά εκπέμπεται και εξωτερικά, όταν αισθανόμαστε ωραία, δείχνουμε και ωραία.Ενδεικτικό και άκρως υγιεινό ημερήσιο διατροφολόγιο

Πρωινό:

  • 1/2 -1 φλιτζ. δημητριακά ολικής αλέσεως
  • 1/2 -1 φλιτζ. γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2%

Σνακ:

  • 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια

Μεσημεριανό:

  • Ψάρι της αρεσκείας μας συνοδευμένο με σαλάτα
  • 120 - 170γρ. άσπρο ψάρι (π.χ. τσιπούρα, σαργό, σφυρίδα, συναγρίδα, γόπα, σολομό, τόνο), ψημένο
  • 1 φλιτζ. μπρόκολο και κουνουπίδι ή χόρτα
  • 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

Απογευματινό:

  • 1 γιαούρτι 2%
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • ή 1 πορτοκάλι ή 1 ακτινίδιο

Βραδινό:

  • Στήθος κοτόπουλο με ρύζι συνοδευμένο με σαλάτα
  • 110 150 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψημένο
  • 2 κουταλιές άβραστο ρύζι ή 1/3 του φλιτζανιού βρασμένο
  • 1 φλιτζ. σαλάτα με ντομάτα ή λάχανο ή σπανάκι.

Οι σωστές αναλογίες:
-1 φλιτζ. ισοδυναμεί με 237,5 ml.

-Τα 85 γρ. κρέατος, πουλερικών ή ψαριών ισοδυναμούν με το μέγεθος ενός πακέτου τραπουλόχαρτων.

-Τα 110 γρ. κρέατος, πουλερικών ή ψαριών ισοδυναμούν με το μέγεθος μιας γυναικείας παλάμης.

-Τα 170 γρ. κρέατος, πουλερικών ή ψαριών ισοδυναμούν με το μέγεθος μιας αντρικής παλάμης .

Συμβουλή
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό.