Σοκολάτα

06.05.2008
Μυστηριώδες και εξωτικό δώρο από τους αρχαίους Μάγια, η σοκολάτα μας εθίζειστη γλυκιά γεύση της, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο! Ακρως υγιεινή, επηρεάζει τη διάθεσή μας θετικά και μας δίνει τη δυνατότητα αμέτρητων γευστικών συνδυασμών.

Μυστηριώδες και εξωτικό δώρο από τους αρχαίους Μάγια, η σοκολάτα μας εθίζειστη γλυκιά γεύση της, αποκτώντας φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο! Ακρως υγιεινή, επηρεάζει τη διάθεσή μας θετικά και μας δίνει τη δυνατότητα αμέτρητων γευστικών συνδυασμών.

Το γευστικό μυστικό του κακαόδεντρου ανακαλύφθηκε 2.000 χρόνια πριν, στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και από τότε η σοκολάτα, η οποία φτιάχτηκε από τους κόκκους του, μαγεύει μικρούς και μεγάλους!

Η ιστορία
Η ιστορία λοιπόν της σοκολάτας ξεκινάει από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, όπου οι Μάγια και οι Αζτέκοι, αναμειγνύοντας τριμμένους κόκκους κακάο με διάφορα μπαχαρικά, έφτιαξαν ένα πικάντικο και αφρώδες ρόφημα.

Βέβαια η σοκολάτα για τους συγκεκριμένους λαούς δεν ήταν απλά ένα ρόφημα, αλλά έπαιζε σημαντικό ρόλο, τόσο στη θρησκευτική όσο και την κοινωνική τους ζωή.

Συγκεκριμένα, για τους Μάγια το ρόφημα της σοκολάτας αποτελούσε αφέψημα κυρίως των πλουσίων, ενώ για τους Αζτέκους ήταν προνόμιο τόσο των κυβερνώντων όσο των πολεμιστών, των εμπόρων και των ιερέων.

Τα μετέπειτα χρόνια οι Ισπανοί κατακτητές μυήθηκαν στα μυστικά της σοκολάτας και την έφεραν στην πατρίδα τους, δημιουργώντας καινούργιες συνταγές.

Επεξεργάστηκαν, λοιπόν, με μαεστρία τη σοκολάτα των Μάγια και των Αζτέκων και κατάφεραν να μετατρέψουν την πικρή γεύση που είχε μέχρι τότε, σε γλυκιά, αναμειγνύοντάς τη με κανέλα, γλυκά μπαχαρικά και ζάχαρη.

Μία συνταγή που κατάφεραν να κρατήσουν μυστική για 100 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που η Ευρώπη έμαθε τι έχανε και διεκδίκησε αυτό το πολύτιμο μυστικό γεύσης!

Ετσι, ξεκίνησε η εξάπλωση της σοκολάτας σε όλη την Ευρώπη, ως ένα «ακριβό εμπορικό προϊόν», που για πολλά χρόνια μόνο οι βασιλικές οικογένειες μπορούσαν να το αγοράσουν και μάλιστα, το γεύονταν αποκλειστικά σε ασημένια σκεύη και πανάκριβες πορσελάνες, αφού παρέμενε σύμβολο πλούτου και δύναμης.

Τα είδη της σοκολάτας
Τα είδη της σοκολάτας που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αρκετά και οι διαφοροποιήσεις τους εξαρτώνται από την περιεκτικότητά τους σε:

  • κακάο
  • βούτυρο κακάο
  • ζάχαρη
  • γάλα
  • ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, κ.ά.
  • διάφορα άλλα υλικά, όπως σταφίδες, ρύζι, καραμέλα και κομμάτια αποξηραμένων φρούτων.
  • διάφορα λικέρ, όπως τσέρι κ.ά.
  • Αναλυτικότερα:

Σοκολάτα Υγείας
Πρόκειται για τη λεγόμενη «μαύρη σοκολάτα», η οποία περιέχει τουλάχιστον 60% κακάο και συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας περιέχει ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης. Μάλιστα, οι καλές και αυθεντικές σοκολάτες υγείας περιέχουν μικρή ποσότητα λεκιθίνης, καθώς και γνήσια βανίλια, ένα ακριβό αρωματικό, το οποίο εξάγεται από ένα συγκεκριμένο είδος ορχιδέας που φυτρώνει στη Μαδαγασκάρη. Ακόμη, υπάρχει και η πικρή μαγειρική σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 98%, η οποία πωλείται αποκλειστικά σε ειδικά καταστήματα.

Σοκολάτα Γάλακτος
Το συγκεκριμένο είδος σοκολάτας έχει γλυκιά και απαλή γεύση και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στις σοκολάτες πολύ καλής ποιότητας, οι οποίες περιέχουν περίπου 40% γνήσιο κακάο και στις πιο φτηνές σοκολάτες, οι οποίες κυκλοφορούν και ευρέως στο εμπόριο, περιέχουν μόνο 20% κακαόμαζα και η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη φτάνει μέχρι και το 50%.

Κουβερτούρα
Περιέχει 30-70% κακάο και είναι το είδος της σοκολάτας που χρησιμοποιείται περισσότερο στη μαγειρική, καθώς και στη ζαχαροπλαστική, κυρίως για την παρασκευή σοκολατένιας επικάλυψης.

Κουβερτούρα Πολυτελείας
Η γνωστή «πικρή σοκολάτα» με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα έχει πλούσια και έντονη γεύση, περιέχει 75% κακάο, ενώ η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη είναι ελάχιστη.

Επαγγελματική Κουβερτούρα
Πρόκειται για μία σοκολάτα υψηλής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα κακαόμαζας, η οποία ενδείκνυται για χειροποίητες σοκολάτες, καθώς και για πλήθος γαρνιρισμάτων.

Λευκή σοκολάτατα
Αυτό το είδος της σοκολάτας διαφέρει απ όλα τα υπόλοιπα, αφού δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα, αλλά παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, αρωματικές ουσίες και γάλα.

Η γεύση της είναι ιδιαίτερα γλυκιά, έχει πλούσια υφή και όταν τη λιώνουμε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Βιολογική σοκολάτα
Παράγεται χωρίς φυτοφάρμακα και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ακριβότερη από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας και περιέχει μεγάλη ποσότητα κακαόμαζας.

Κομματάκια σοκολάτας
Τα βρίσκουμε στο εμπόριο σε σχηματοποιημένο μέγεθος και περιέχουν το μικρότερο ποσοστό κακαόμαζας.

Σκόνη σοκολάτας
Εχει αρκετά γλυκιά γεύση, ιδιαίτερα απαλή υφή και περιλαμβάνει μικρή ποσότητα κακαόμαζας.

Η σωστή διατήρηση
Οι χειρότεροι εχθροί της σοκολάτας είναι η ζέστη και η υγρασία. Συγκεκριμένα, η ζέστη κάνει το βούτυρο κακάο να λιώνει, να ανεβαίνει στην επιφάνεια της πλάκας και να κρυσταλλώνεται εκεί, κάτι που μπορεί να μην επηρεάζει τη γεύση της, αλλά η εμφάνισή της αλλοιώνεται ολοκληρωτικά.

Οσον αφορά στην υγρασία, αυτή κρυσταλλώνει τη ζάχαρη στην επιφάνεια της πλάκας της σοκολάτας, αλλοιώνοντας το χρώμα της και δημιουργώντας μια αντιαισθητική γκρίζα επίστρωση.

Γι αυτό, η ιδανικότερη θερμοκρασία για να διατηρήσουμε σωστά τη σοκολάτα μας είναι οι 10-15 βαθμοί Κελσίου, ενώ η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το 60-70%.

Η πιο υγιεινή...
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σοκολάτα υγείας θεωρείται η πιο υγιεινή. Συγκεκριμένα, περιέχει μια ομάδα αντιοξειδωτικών στοιχείων όπως ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κ.ά, τα οποία τα βρίσκουμε στα λαχανικά, τα φρούτα, το κόκκινο κρασί και το τσάι, με αποτέλεσμα να μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα μας, να αυξάνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες και να συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε να απολαύσουμε όλη τη γεύση της σοκολάτας, πρέπει να τη δοκιμάζουμε, πάντοτε, με άδειο στομάχι. Ακόμη, εάν τη διατηρούμε στο ψυγείο, πριν την καταναλώσουμε, πρέπει να την αφήσουμε περίπου μία ώρα για να ζεσταθεί, έτσι ώστε να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία, δηλαδή στους 19-25οC.

Οταν λιώνουμε τη σοκολάτα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε κάποιο μεταλλικό κουτάλι και γενικότερα να επιλέγουμε μεταλλικά σκεύη, γιατί τα ξύλινα και τα πλαστικά συγκρατούν την υγρασία, με αποτέλεσμα όταν τη ζεσταίνουμε, να καίγεται εύκολα.

Τι πρέπει να προσέχουμε:
Εάν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι, ότι η σοκολάτα που επιλέξαμε είναι καλής ποιότητας,
ακολουθούμε τις εξής συμβουλές!

  • Η σοκολάτα δεν πρέπει να έχει ποτέ πολύ γλυκιά μυρωδιά.
  • Το χρώμα της πρέπει να είναι βαθύ και η επιφάνειά της λεία και στιλπνή.
  • Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε βούτυρο κακάο πρέπει να λιώνει γρήγορα ανάμεσα στα δάχτυλά μας.
  • Τέλος, πρέπει να είναι τραγανή και όταν την κόβουμε στη μέση να ακούγεται ένας κοφτός και καθαρός ήχος.

Αλήθειες και ψέματα!

  • Με τη σοκολάτα δε χαλάνε τα δόντια μας. Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κακάο περιέχει αντιβακτηριδιακές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο.
  • Η σοκολάτα δεν προκαλεί ακμή. Αν και κυριαρχεί η ακριβώς αντίθετη αντίληψη, πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ σοκολάτας και ακμής και μάλιστα, ότι η σοκολάτα δεν έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τα σπυράκια.
  • Η σοκολάτα δεν παχαίνει. Η σοκολάτα ναι μεν περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες, ειδικά η γάλακτος, αλλά δεν είναι αυτή που μας κάνει να παίρνουμε βάρος. Οι διαιτολόγοι μάλιστα, τη θεωρούν μέρος μιας σωστής διατροφής, αρκεί να την καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και συγχρόνως να μειώνουμε τα υπόλοιπα λιπαρά στη διατροφή μας.
  • Τέλος, ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας πριν από το γεύμα μας, είναι ικανό να μειώσει την όρεξή μας.

Παυλίδης
Από το 1841 μέχρι σήμερα, ο αγαπημένος σε όλους Παυλίδης, μας προσφέρει τα υπέροχα γλυκίσματά του. Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρασκευάζεται το 1852 στο «Γλυκισματοποιείο» Παυλίδη της οδού Αιόλου και το 1865, η λατρεμένη Σοκολάτα Παυλίδου Υγείας παίρνει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι Ετσι ξεκινάει μια πολυετής παράδοση που επιφυλάσσει ανεπανάληπτες απολαύσεις για μικρούς και μεγάλους. Η πιο αυθεντική και διαχρονική συλλογή σοκολατών στη χώρα μας: Παυλίδης Υγείας, Παυλίδης Γεμιστές, Παυλίδης Κουβερτούρα, Παυλίδης 3Bit, Παυλίδης Gioconda, Παυλίδης Κακάο και τώρα Παυλίδης Υγείας Γκοφρέτα... σας καλεί να τη γνωρίσετε, να την απολαύσετε, αλλά και να «παίξετε» μαζί της! Δημιουργήστε τις δικές σας ευφάνταστες σοκολατένιες απολαύσεις με την Κουβερτούρα Παυλίδη... την ιδανική κουβερτούρα για κάθε γλυκό! Πλούσια γεύση που λιώνει τέλεια για να συνοδεύσει κάθε δημιουργία σας και μάλιστα, σε βολική συσκευασία 125 γραμ., με κομμάτια των 25 γραμ., ώστε να προσδιορίζετε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεστε.