FYI

Γνώριζες οτι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους;

08.05.2025
Γνώριζες οτι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους;
Ορισμένες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η σοκολάτα περιέχει συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες

Είναι λοιπόν μια σοκολάτα… άξια του πονοκεφάλου που μπορεί να φέρει; Αν και η σοκολάτα θεωρείται παγκοσμίως ως μια απόλαυση για τον ουρανίσκο και την ψυχή, για κάποιους ανθρώπους μπορεί να έχει μια ενοχλητική παρενέργεια: μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση ημικρανιών. Αλλά γιατί ακριβώς μπορεί η σοκολάτα να προκαλέσει πονοκέφαλο; Και όσοι υποφέρουν από ημικρανίες πρέπει να την κόψουν τελείως; Δες παρακάτω τις απαντήσεις.

Γιατί η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως η σοκολάτα περιέχει ουσίες που ενδέχεται να ενεργοποιούν πονοκεφάλους και ημικρανίες σε κάποιους ανθρώπους. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν:

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό διεγερτικό που υπάρχει στη σοκολάτα, ιδιαίτερα στη μαύρη σοκολάτα. Αν και μπορεί να βοηθήσει στην εγρήγορση και να καταπολεμήσει την κόπωση, σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί πονοκέφαλο.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, η καφεΐνη προκαλεί συστολή και στη συνέχεια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανία.

Τυραμίνη

Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά σε πολλές τροφές, μεταξύ των οποίων και η σοκολάτα. Η τυραμίνη μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δύο παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση ημικρανιών. Άτομα με ευαισθησία στην τυραμίνη μπορεί να διαπιστώσουν ότι η σοκολάτα επιδεινώνει τη συχνότητα ή την ένταση των πονοκεφάλων τους.

Φαινυλαιθυλαμίνη

Η φαινυλαιθυλαμίνη είναι μια χημική ένωση που δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και επηρεάζει τη διάθεση και την αίσθηση ευεξίας. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, μπορεί επίσης να πυροδοτήσει πονοκέφαλο ή ημικρανία, λόγω της επίδρασής της στα επίπεδα ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστών.

Πρέπει όσοι έχουν ημικρανίες να την αποφεύγουν τελείως;

Αν υποψιάζεσαι ότι η σοκολάτα είναι «ύποπτη» για τις ημικρανίες σου, αξίζει να δώσεις προσοχή στο πότε και πόση καταναλώνεις. Ένα μικρό κομματάκι αραιά και που συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα, αλλά αν ανήκεις στους τύπους που δεν μπορούν να σταματήσουν στο ένα, καλό είναι να περιορίσεις την ποσότητα, έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να σε πιάσει πονοκέφαλος.

Επιπλέον, μπορείς να προτιμήσεις σοκολάτες με λιγότερη καφεΐνη, όπως η γάλακτος ή η λευκή, που είναι συνήθως πιο «φιλικές» από τη μαύρη σοκολάτα. Και φυσικά, να θυμάσαι ότι η σοκολάτα δεν είναι το μοναδικό τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Άλλοι συχνοί "ένοχοι" είναι τα ώριμα τυριά, το αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα, όπως ορισμένα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι).

Το να παρακολουθείς συνολικά τη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις άλλους πιθανούς παράγοντες και να κάνεις πιο έξυπνες, και υγιεινές, επιλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 08.05.2025 - 11:06