Έχουμε Halloween την ερχόμενη Τρίτη - Ιδού όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη γιορτή της κολοκύθας

29.10.2023
Έχουμε Halloween την ερχόμενη Τρίτη - Ιδού όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη γιορτή της κολοκύθας
Ξενόφερτη γιορτή όμως και στη χώρα μας το Halloween αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Εσύ τι ξέρεις γι' αυτή;

Η γιορτή της κολοκύθας, λοιπόν, είναι μια ιδιαίτερα διαδομένη στο εξωτερικό (ειδικά στις ΗΠΑ) γιορτή που συνδυάζει τον τρόμο με την διασκέδαση. Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να αφεθούν ελεύθεροι και να γιορτάσουν τον ερχομό του χειμώνα.

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων και φέτος «πέφτει» ημέρα Τρίτη.

Ψάχνοντας πώς προέκυψε η λέξη Halloween, βρήκαμε πως προήλθε από παραφθορά της φράσης All Hallows’ Eve, που σημαίνει «Παραμονή των Αγίων Πάντων», ενώ για τις απαρχές της υπάρχει έντονη διαφωνία.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν ανέκαθεν χριστιανική γιορτή ενώ άλλοι τόσοι θεωρούν ότι πιθανότατα συνδέεται με παγανιστικές τελετές και κέλτικες τελετουργίες που σχετίζονται με τον κύκλο της σποράς.

Η επικρατέστερη θεωρία πάντως θέλει πολλές από τις παραδόσεις του Halloween να έχουν τις ρίζες τους στις κελτικές γιορτές τέλους της σοδειάς, ιδιαιτέρως στον ιρλανδικό εορτασμό του Samhain, ο οποίος ενσωματώθηκε αργότερα στο χριστιανικό εορτολόγιο. Το Halloween λοιπόν, φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην αρχαία κελτική γιορτή Samhain, η οποία γιορταζόταν την ίδια ημέρα και σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του χειμώνα.

Σύμφωνα με τις δοξασίες των αρχαίων Κελτών, λοιπόν, την παραμονή του Samhain, οι κόσμοι των ζωντανών και των νεκρών ήταν ανοιχτοί και οι ψυχές των νεκρών μπορούσαν να επιστρέψουν στη γη. Για να τους αποτρέψουν να προκαλέσουν κακό, οι Κέλτες έκαναν φωτιές και άναβαν κεριά, φορούσαν αποκριάτικα κοστούμια και έβγαιναν έξω τραγουδώντας και χορεύοντας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το Halloween.

Έρχεται το Halloween! Ξέρεις πώς θα χαράξεις την κολοκύθα σου;


Τρία είναι τα βασικά έθιμα για τη γιορτή αυτή που «φέρνει» λίγο στις δικές μας απόκριες, όμως με προσανατολισμό... τρόμου!

Trick-or-treat: Τα παιδιά ντυμένα με αποκριάτικα κοστούμια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας γλυκά, με την απειλή ότι θα κάνουν μια φάρσα στον ιδιοκτήτη του σπιτιού αν δεν τους δώσει αυτό που ζητάνε.
Σκάλισμα κολοκύθας: Οι άνθρωποι κόβουν κολοκύθες σε σχήμα φαντασμάτων, μάγισσας ή άλλων τρομακτικών μορφών και τοποθετούν μέσα τους ένα κερί.
Πάρτι μεταμφιεσμένων: Οι άνθρωποι ντύνονται με αποκριάτικα κοστούμια (κυρίως τρομακτικά) και πηγαίνουν από πάρτι σε πάρτι ή κάνουν βόλτες στους δρόμους τρομοκρατώντας τον κόσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 29.10.2023 - 08:04