Οι καλύτερες συμβουλές για να αντέξουν περισσότερο τα ανοιξιάτικα λουλούδια σου

19.04.2022
Οι καλύτερες συμβουλές για να αντέξουν περισσότερο τα ανοιξιάτικα λουλούδια σου
Οι συμβουλές μιας ειδικού κηπουρικής

Τα φυτά και τα λουλούδια μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του στρες, στην τόνωση της διάθεσής και γενικά, είναι ωραίο να τα βλέπει κανείς. Και δεδομένου ότι η Άνοιξη είναι εδώ, ίσως θέλεις να προσθέσεις κι άλλα στο χώρο σου. Εάν έχεις στρέψει την προσοχή σου στην περιποίηση των ανθοφόρων φυτών, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις συμβουλές για το πώς να επεκτείνεις το χρονοδιάγραμμα τους - εξάλλου, τα λουλούδια τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από πολλά φυτά εσωτερικού χώρου.

Οι συμβουλές φροντίδας φυτών για αρχάριες

Σύμφωνα με την Lindsay Pangborn, εμπειρογνώμονα κηπουρικής στο Bloomscape, μπορείς να δοκιμάσεις μερικά πράγματα για να επεκτείνεις τη ζωή των φυτών σου, αρκεί να είναι λουλούδια εσωτερικού χώρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ είναι αδύνατο να ελεγχθεί ο καιρός για τα λουλούδια εξωτερικού χώρου (που έχει επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία τους), τα συστατικά ενός εσωτερικού κλίματος εμπίπτουν στη σφαίρα διαχείρισης σου.

Παρακάτω, θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές για να κάνεις τα ανοιξιάτικα εσωτερικά φυτά να διαρκέσουν περισσότερο

1. Πάρε το φυτό σου στο σπίτι το συντομότερο
Τα φυτά είναι ευαίσθητα στο περιβάλλον τους και προτιμούν τη συνοχή. «Μόλις αγοράσεις το φυτό σου, πάρε το κατευθείαν στο σπίτι», λέει η Pangborn. «Τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας και ακόμη και λίγα λεπτά σε ένα αυτοκίνητο που είναι πολύ ζεστό ή κρύο μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά».

Αν και αυτός είναι ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις με όλα τα λουλούδια σε γλάστρες εσωτερικού χώρου, «υπάρχουν σίγουρα ορισμένα φυτά λιγότερο ανθεκτικά από άλλα», προσθέτει η Pangborn. «Μερικά παραδείγματα πιο ανθεκτικών λουλουδιών περιλαμβάνουν τους υάκινθους, τις τουλίπες και τα κρίνα». Τα πιο ευαίσθητα φυτά είναι οι ορτανσίες, οι ορχιδέες και οι αφρικανικές βιολέτες.

2. Επίλεξε ένα καλό σημείο για το νέο σου φυτό
«Επίλεξε ένα σημείο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά», λέει η Pangborn. Επιπλέον, συνιστά να τοποθετείς τα λουλούδια στο κέντρο του δωματίου, καθώς αυτό βοηθά στην προστασία τους από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας (όπως όταν ανοίγεις πόρτες ή παράθυρα).

3. Δώσε προσοχή στον θερμοστάτη σου
«Όσο πιο κρύα είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει το φυτό», λέει η Pangborn. «Όσο πιο ζεστή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να αναπτυχθεί και να κυκλώσει την περίοδο της ανθοφορίας του, που ισοδυναμεί με γρηγορότερη γήρανση των λουλουδιών». H Pangborn συνιστά να διατηρείς το χώρο σου στους 20°C. Ωστόσο, η πτώση "της θερμοκρασίας μεταξύ 18 και 20 βαθμών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην παράταση της ζωής του», προσθέτει η Pangborn. «Αυτό ισχύει για τους περισσότερους τύπους κοινών ανθοφόρων φυτών σε γλάστρες. Οι ελαφρώς πιο δροσερές νύχτες επιτρέπουν στο φυτό να κάνει κύκλο μεταξύ ενεργού ανάπτυξης και ανάπαυσης, κάτι που μιμείται στενά αυτό που βιώνει στο φυσικό τους περιβάλλον και επιτρέπει στα λουλούδια να διαρκέσουν περισσότερο».

4. Ελέγξε τακτικά εάν το φυτό χρειάζεται νερό
Τα φυτά έχουν το δικό τους πρόγραμμα ποτίσματος με βάση τον τύπο του φυτού, τον φωτισμό που χρειάζεται και το τρέχον κλίμα στο οποίο βρίσκεται. Για να διαρκέσουν περισσότερο τα ανοιξιάτικα φυτά, η Pangborn λέει ότι πρέπει να ποτίζεις όταν το χώμα είναι περίπου μισό στεγνό. Μπορείς να το υπολογίσεις βάζοντας το δάχτυλό σου στη γλάστρα και διαισθάνοντας πόσο υγρό είναι το χώμα και πού αρχίζει να στεγνώνει. Θα μπορούσες επίσης να αγοράσεις έναν μετρητή υγρασίας εδάφους, ο οποίος θα σε ενημερώνει για το επίπεδο υγρασίας του εδάφους των λουλουδιών σου.