Μη σπρώχνεις, έρχομαι

01.12.2010
Ο Ντάουνι ενσαρκώνει τον Πίτερ Χάιμαν, έναν άντρα που πρόκειται να γίνει πατέρας για πρώτη φορά σε λίγες ημέρες.

Ο Πίτερ Χάιμαν, 40αρης επιχειρηματίας, βιάζεται να επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ραντεβού στην Ατλάντα πίσω στο σπίτι του στο Λος Αντζελες για να προλάβει τη γέννηση του πρώτου του παιδιού. Ο Ιθαν Τράμπλεϊ, επίδοξος ηθοποιός, ετοιμάζεται κι αυτός για ταξίδι στο Χόλιγουντ με το όνειρο να κάνει καριέρα σε τηλεοπτική σειρά.

Αφού γνωρίζονται σ’ ένα τραγελαφικό τροχαίο ατύχημα μπροστά στο αεροδρόμιο, αμφότεροι πετιούνται έξω από την πτήση ελέω αντιτρομοκρατικών μέτρων με απαγόρευση εισόδου σε οποιοδήποτε αεροπλάνο. Σε πλήρη απόγνωση και χωρίς πορτοφόλι, ο Πίτερ θα δεχθεί διστακτικά την πρόταση του Ιθαν να μοιραστούν ένα ενοικιαζόμενο αμάξι για να επιχειρήσουν να πάνε στο Λος Αντζελες οδικώς... Περιττό να πούμε ότι πολλά τρελά θα συμβούν στον δρόμο στο «Μη σπρώχνεις έρχομαι», όσα κατά κανόνα συμβαίνουν σε μια ταινία που πάει να συνδυάσει τη δράση μιας ανάλαφρης road movie με το χιούμορ μιας κωμωδίας περί αναγκαστικής συνύπαρξης δύο διαμετρικά αντίθετων χαρακτήρων τύπου Τζακ Λέμον - Γουόλτερ Ματάου.

Το άκρως εύστοχο κάστινγκ θέλει εδώ ως αταίριαστο ζευγάρι τον σοβαρό, αγχωμένο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον επιπόλαιο, μονίμως μαστουρωμένο Ζακ Γαλιφιανάκη και είναι κυρίως χάρη στη μεταξύ τους χημεία που το φιλμ του Τοντ Φίλιπς στέκεται στα πόδια του. Όχι ότι κάποια οπτικά (το γαλλικό μπουλντόγκ του Ιθαν, η περιβολή του τελευταίου, η σκηνή του αυνανισμού) ή λεκτικά γκανγκς (οι μιμήσεις ηθοποιών του Ιθαν, η όλη σεκάνς στο σπίτι μιας εμπόρου ναρκωτικών) έστω το πλείστον χοντροκομμένα δεν βγάζουν γέλιο.

Απλά, είναι πρωτίστως χάρη στη γλώσσα του σώματος, στις γκριμάτσες και στην εκφορά των δύο πρωταγωνιστών που γαλβανίζονται με χιούμορ, στο πλαίσιο ενός κατά τα λοιπά άνισου σεναρίου με εντελώς αποπροσανατολιστικά κομμάτια (περιττή, αλλά και κακοστημένη η σεκάνς στα μεξικανικά σύνορα) κι έναν προκάτ συναισθηματισμό (εννοείται πως οι δύο ήρωες θα καταλήξουν φίλοι καρδιακοί, μοιραζόμενοι εμπειρίες και μυστικά από τη ζωή τους). Ωστόσο επειδή δεν είναι το πειστικό εκείνο που ενδιαφέρει εδώ, αλλά το αστείο, οι φίλοι της παλαβής φάρσας αλά «Hangover» επίσης του Τοντ Φίλιπς και με πρωταγωνιστή τον Γαλιφιανάκη δεν θα απογοητευθούν.

Ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς και ο ελληνικής καταγωγής Ζακ Γαλιφιανάκης συνεργάζονται αυτόν τον καιρό για τρίτη φορά σε ένα σίκουελ της περσινής επιτυχίας τους «The hangover» που θα δούμε στις αίθουσες τον Μάιο.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ