Τέσσερα

10.11.2010
Τέσσερις διαφορετικές ταινίες, τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κάτω από την ίδια στέγη. Μια μαρτυρία για την εισβολή του ιού AIDS, ένα απλό, τρυφερό πορτραίτο μιας τραβεστί, μια συγκινητική ελεγεία και freestyle ρεαλισμός από το σκηνοθέτη της περσινής Νήσου.

Δέκα χρόνια μετά από την κυκλοφορία του, το ΤΕΣΣΕΡΑ του Δήμα συνδέει υπό τη μορφή σπονδυλωτής ταινίας τις τέσσερις πρώτες του δημιουργίες, που σκηνοθέτησε από το 1995 έως το 1999. Ωστόσο επιχειρείται μια νέα προσέγγιση με πρωτότυπο υλικό, που γυρίστηκε ειδικά για την ταινία, και που λειτουργούν ως μικρές νοηματικές γέφυρες.

Προσωπικές εξομολογήσεις γεμάτες ενέργεια, ειλικρίνεια, βίντεο και αυτοβιογραφικό υλικό, δοσμένες μέσα από ιστορίες περιθωριακών ατόμων. Γλυκές και νοσταλγικές αναμνήσεις, φωτογραφίες του σκηνοθέτη από την παιδική του ηλικία, ένας τρυφερός χορός με μια drug queen, σκηνές από την αγαπημένη του, όπως ο ίδιος αναφέρει, νυχτερινή Αθήνα.

Πάρα το χρόνο που χωρίζει τις ταινίες από το παρόν αλλά και το διαφορετικό ύφος μεταξύ τους, πολλές από τις στιγμές των τεσσάρων ταινιών λειτουργούν αρμονικά μαζί. Από τη άλλη τα σημάδια της απειρίας του σκηνοθέτη και η επιθυμία του να ειπωθούν περισσότερα από ότι αντέχει η διάρκεια και το μέγεθος της κάθε θεματικής είναι εμφανή.

Ωστόσο, είναι μια ιδανική ευκαιρία για όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τα πρώτα χρόνια ενός πολύ ενδιαφέροντα Έλληνα δημιουργού που όμως δεν έχει καταφέρει να δείξει κάτι ανάλογο στις μεγάλου μήκους προσπάθειες του.

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης