«Σχέδιο Απόδρασης»: Δυνατή περιπέτεια με Σταλόνε- Σβαρτσενέγκερ [vds]

10.12.2015
Ο Ρέι Μπρέσλιν (Σιλβέστερ Σταλόνε), ο πιο ξακουστός εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας φυλακών, παγκοσμίως, πέφτει θύμα πλεκτάνης και παγιδεύεται σε μια φυλακή - κλουβί - υψίστης ασφαλείας, ανάμεσα σε σεσημασμένους βαρυποινίτες και επικίνδυνους εγκληματίες. Εκεί, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, συναντά τον «άγριο» της φυλακής, Εμιλ Ροτμάγιερ (Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ) με τον οποίον θα καταστρώσουν ένα αμίμητα επικό «Σχέδιο Απόδρασης».

Οι δυο βετεράνοι υπεράνθρωποι καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια εκρηκτική περιπέτεια υψηλών οκτανίων, η οποία εκτός από την εγγύηση της αυθεντίας – λόγω της συμμετοχής των δυο πιο σημαντικών ηθοποιών δράσης όλων των εποχών - φέρει και μια εντελώς φρέσκια ματιά πάνω στις ιστορίες απόδρασης.

Κατά τη χρυσή εποχή των ταινιών δράσης στο Χόλιγουντ, το στιλ των ηρώων που κυριαρχούσε ήταν κλειδωμένο σε ένα δείγμα ανθρώπων, με σήμα κατατεθέν τους φαρδείς ώμους, και το τετραγωνισμένο σαγόνι. Οι άνδρες αυτοί, αντιμετώπιζαν, μοναχικοί και με απτόητη αποφασιστικότητα τους αντιπάλους τους.

Για περισσότερα από 20 χρόνια οι δύο γίγαντες των ταινιών δράσης, Σιλβέστερ Σταλόνε και Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, συναγωνίστηκαν για την απόλυτη υπεροχή, σε ένα κατεξοχήν αμερικάνικο είδος ταινίας. Όμως ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να σταθούν πλάι πλάι (με πρωταγωνιστικούς ρόλους) σε μια περιπέτεια η οποία θα τους έφερνε από κοινού αντιμέτωπους με έναν άξιο αντίπαλο.

Ποτέ, δηλαδή, μέχρι το «Σχέδιο Απόδρασης», στο οποίο ο απόλυτος εχθρός βέβαια δεν έχει ανθρώπινη μορφή αλλά πρόκειται για μια φυλακή. Μια ανατριχιαστική, μεταφορική υπόσταση που παραπέμπει σε Τάφο – μιαν απύθμενη και απειλητική μαύρη τρύπα δηλαδή, στα βάθη της οποίας έχουν ρουφηχτεί κάποιοι από τους πιο επικίνδυνους άνδρες της ανθρωπότητας. Άνδρες που κανείς, ποτέ δεν θα ξανά - αντικρύσει.

Ο Σταλόνε διέκρινε στην πρωτοποριακή ιδέα και τη λεπτή αφήγηση του σεναρίου, μια μοναδική ευκαιρία να αναζωογονήσει το είδος δράσης. «Το κοινό σήμερα είναι έξυπνο και απαιτητικό», εξηγεί ο ίδιος, «θα πρέπει να τους προσφέρεις κάτι ασυνήθιστο, όπως το ταίριασμα του Άρνι μ’ εμένα. Πρόκειται για μια ταινία την οποία δεν θα περίμενε το κοινό ότι θα κάναμε εμείς. Ήμασταν σε παράλληλες πορείες με τον Άρνι, κατά την περίοδο που οι ταινίες δράσης γνώριζαν άνθιση, όμως ετούτο εδώ είναι κάτι νέο. Δεν είναι απλά όπλα, φωτιές και βόμβες. Οι χαρακτήρες μας πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους προκειμένου να καταφέρουν να δραπετεύσουν. Ναι μεν, υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό δράσης στην ταινία αλλά μιλάμε πλέον για την περιπέτεια ενός σκεπτόμενου ανθρώπου ο οποίος αντανακλά την ώριμη φάση της καριέρας μας».

Για τον παραγωγό Μαρκ Κάντον, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σειρά από αμίμητους ήρωες δράσης, υπογράφοντας μεταξύ άλλων τους «300» και τους «Immortals», το ταίριασμα των δυο θρύλων στην οθόνη ήταν πλάνο ζωής. «Πάντοτε ήθελα να δω τον Sly και τον Άνρολντ μαζί», αναφέρει. «Ήταν πραγματικά δύσκολο να βρεθεί ένα πρότζεκτ που θα βγάλει τον καλύτερό τους εαυτό. Και ναι, δεν αντιλέγω, είναι και οι δυο τους φοβεροί στους “Expendables”, ωστόσο ο Άρνολντ εκεί έχει πολύ συγκεκριμένο και μικρό ρόλο. Εδώ μιλάμε για μια τέλεια συνεργασία που αποτυπώνει τα μεγαθήρια πλάι – πλάι και χέρι – χέρι».

Κανάλι: Star
Ημέρα προβολής: Πέμπτη
Ώρα προβολής: 21.45 (Πρεμιέρα)
Διάρκεια: 103 λεπτά
Ηθοποιοί: Σιλβέστερ Σταλόνε, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Τζέιμς Καβίζελ, Βίνι Τζόουνς, Βίνσεντ Ντ' Ονούφριο, Φίφτι Σεντ, Σαμ Νιλ, Φαράν Ταχίρ, Έιμι Ράιαν