Βασιλιάς Ληρ σε ροκ ρυθμούς (****)

16.11.2010
«Ο Βασιλιάς Ληρ», το κλασικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σέξπιρ παρουσιάζεται για περιορισμένες παραστάσεις στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο και μία πλειάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών.

«Ο Βασιλιάς Ληρ», το κλασικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σέξπιρ παρουσιάζεται για περιορισμένες παραστάσεις στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο και μία πλειάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών.

Ο Σέξπιρ στον «Βασιλιά Ληρ» καταπιάνεται με το αιώνιο θέμα της πάλης των γενεών και τη μεγάλη τραγωδία δυο πατεράδων που αρνούνται να υποχωρήσουν ή να αμφισβητηθούν.
Αυτάρκεις, κυρίαρχοι, δεσποτικοί αλλά και ματαιόδοξοι γέροι, ο Βασιλιάς Ληρ και ο υπήκοός του Κόμης του Γκλόστερ φορούν παρωπίδες. Αφήνονται μακάριοι στον εφησυχασμό και την κολακεία. Ο Ληρ εξορίζει άδικα την αγαπημένη του κόρη. Ο Γκλόστερ αποκληρώνει τον ανύποπτο γιο του. Και οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πιο απάνθρωπη ίντριγκα, τη σκληρότητα και την εγκατάλειψη.
Έτσι, ο καθένας τους θα κατέβει σιγά σιγά όλα τα σκαλοπάτια της ζωής και θα ανακαλύψει για τον εαυτό του τα μεγάλα μυστικά της μέσα απ’ την απόγνωση, την τρέλα και τον πόνο.


Η γνώμη μας
O «Βασιλιάς Ληρ» στα σκηνοθετικά ηνία του Στάθη Λιβαθινού μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά. Αντί ενός κλασικού ανεβάσματος - από αυτά που έχουμε συνηθίσει- είδαμε μια ροκ, θυμωμένη παράσταση, μία παράσταση που έδωσε στο κλασικό αριστούργημα του Σέξπιρ την πιο επίκαιρη και διαχρονική χροιά που θα μπορούσε να έχει, μία παράσταση διεθνών προδιαγραφών που θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και σε θέατρα του εξωτερικού.
Τα σκοτεινά ροκ- γκόθικ μουσικά ιντερμέδια, με τις βίαιες, σκληρές εικόνες διάλυσης και τους καπνούς, ήταν πραγματική γροθιά στο στομάχι και παρέπεμπαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 και στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (γεγονότα από τα οποία δηλώνουν οι συντελεστές της ότι εμπνεύστηκαν), ενώ η ζωντανή μουσική του Θοδωρή Αμπαζή έδεσε άψογα και έδινε ακόμη μεγαλύτερη ψυχή στο πρωτοποριακό αυτό ανέβασμα.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου έδωσε μία εξαιρετική ερμηνεία ενσαρκώνοντας τον Βασιλιά Ληρ. Στην αρχή αγέρωχος και παντοδύναμος, απαιτεί σεβασμό και ...αγάπη, σκορπά την εξουσία του, τιμωρεί ανελέητα και αφήνεται στα χέρια των δύο μεγαλύτερων κορών του, αυτών που θα τον προδώσουν μέσα σε μία νύχτα και θα τον οδηγήσουν στην εξαθλίωση. Αυτή ακριβώς η απώλεια και η μοναξιά θα φανερώσουν όλη την ευαισθησία και το μεγαλείο της ψυχής του.

Τις εντυπώσεις, επίσης, έκλεψε με την ερμηνεία του ο νεαρός ηθοποιός που έπαιζε τον «τρελό» (δυστυχώς το όνομά του δεν το γνωρίζουμε, καθώς δεν έχουμε την αναλυτική διανομή του έργου) και εξορισθέντα γιο του Κόμη του Γκλόστερ.

Οι υπόλοιπες ερμηνείες ήταν αξιοπρεπείς, μολονότι πολλές φορές και ιδιαίτερα την πρώτη ώρα, πολλοί ηθοποιοί ερμήνευαν τους ρόλους τους φωνάζοντας αδικαιολόγητα. Δεν μας συγκίνησαν ιδιαίτερα οι ερμηνείες των τριών κορών του Ληρ, καθώς οι δύο μεγαλύτερες πολλές φορές παρέπεμπαν σε καρικατούρες, ενώ η τρίτη και μικρότερη ήταν πολύ υποτονική.
Στα αρνητικά της παράστασης η μεγάλη της διάρκεια που ξεπερνούσε τις τρεις ώρες!

INFO:
Θέατρο Παλλάς
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
: 25 (φοιτητικό), 35, 40€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100
Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων:
Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 - 20.00 και τις Κυριακές 12.00-20.00
Με πιστωτική κάρτα: 210 8108181
Κρατήσεις μέσω Internet: http://www.ellthea.gr

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]