Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους στο Ίδρ. Κακογιάννης

25.10.2010
Το Νοέμβριο ξεκινούν και πάλι οι εναλλασσόμενες παραστάσεις κουκλοθέατρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από διαφορετικό θίασο κάθε φορά, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έλθουν σε στενή επαφή με τη μοναδική αυτή μορφή τέχνης της εμψύχωσης και του ονείρου.

Για 2η χρονιά συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA).

Το μεγάλο και συνεχές ενδιαφέρον τόσο του ενήλικου όσο και του παιδικού κοινού για τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου οδηγούν τους δύο φορείς σε μία ακόμη διευρυμένη συνεργασία με στόχο τόσο τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης όλων όσων ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο όσο και την προσφορά ποιοτικού προγράμματος στους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους του κουκλοθέατρου.

Έτσι, το Νοέμβριο ξεκινούν και πάλι οι εναλλασσόμενες παραστάσεις, από διαφορετικό θίασο κάθε φορά, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έλθουν σε στενή επαφή με τη μοναδική αυτή μορφή τέχνης της εμψύχωσης και του ονείρου.

Το Πρόγραμμα

Βραδιές Κουκλοθέατρου για Μεγάλους
Κάθε Πέμπτη στις 22:00
Αίθουσα: 921931 (bar-restaurant -3ος όροφος)


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010, στις 22:00
Κουκλοθίασος «Ο τρελός του βασιλιά»
Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος: Παρουσίαση για το Ιαπωνικό Κουκλοθέατρο
Παράσταση: «ο Κανείς και ο Τίποτα»

Ο κουκλοθίασος «Ο τρελλός του βασιλιά» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Ιδρυτής του θιάσου είναι ο Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος. Στόχος του θιάσου είναι η θεατρική δημιουργία με όχημα την κούκλα και τον αποχαρακτηρισμό του κουκλοθεάτρου ως αποκλειστικά ενός θεάματος για παιδιά στο υποσυνείδητο του κοινού και την αποδόμηση της ταυτότητας αυτής. Το έργο «ο Κανείς και ο Τίποτα» η πρώτη παραγωγή του θιάσου βασίστηκε σε αυτή την προσπάθεια δημιουργώντας μια παράσταση η οποία απευθύνετε σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Το έργο Ο Κανείς και ο Τίποτα βασίζεται σε μια αρχαία ιαπωνική φάρσα, διαδραματίζεται στη φεουδαρχική Ιαπωνία όπου το κεντρικό ρόλο κρατούν 2 υπηρέτες και ένα κουτί. Το μυστηριώδες περιεχόμενο του κουτιού βάζει σε μπελάδες τους υπηρέτες και κάνουν άνω κάτω τον οίκο του αφέντη τους που τους έχει διατάξει να τον φυλάσσουν κατά την απουσία του. Ένα έργο με ξυλόγλυπτες γαντόκουκλες και άφθονο γέλιο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος
Σκηνογραφία, κατασκευή σκηνικών, κατασκευή κουκλών: Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος
Κουκλοπαίχτες : Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος, Άγγελος Ρωμαντζής
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 25’Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010, στις 22:00
Κουκλοθέατρο ParaMana
Παράσταση: Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο

Πειραματικό θέατρο σκιών με τρισδιάστατη εικόνα
ζωντανή ηλεκτρονική μουσική και αφήγηση

Υπάρχουν πράγματα που μόνο οι στρατιώτες βλέπουν. Μόνο αυτοί ξέρουν πως είναι, αυτοί και οι δικοί τους που τους περιμένουν?
Η ιστορία είναι βασισμένη στο γιαπωνέζικο παραμύθι Tsuki no Waguma, - The Crescent Moon Bear. Μέσα από την χρήση πρωτότυπων τεχνικών του Θεάτρου Σκιών, μιας αυτοσχέδιας πρότυπης μηχανής προβολής, της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής και αφήγησης ταξιδεύουμε πίσω στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων και στις Μη αναστρέψιμες συνέπειες του.
?Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο? είναι ένα παραμύθι για ενήλικες, που μιλά για την απώλεια, τη ζωή και τον θάνατο, την αγάπη, τον πόνο αλλά και για το περιπετειώδες ταξίδι ενός μικρού παιδιού που θέλει να σώσει την ψυχή του πατέρα του.

Συντελεστές
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης
Εμψύχωση φιγούρας ? Ζωντανή Αφήγηση: Αναστασία Παράβα
Σύνθεση-Εκτέλεση Μουσικής, Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης
Κατασκευές-Φιγούρες, Σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης
Σχεδιασμός και κατασκευή πρότυπης μηχανής προβολής: Αποστόλης Σορολοπίδης
Μετάφραση: Eliane Pauwels, Αναστασία Παράβα
Καλλιτεχνική επιμέλεια και διασκευή κειμένου: Μάγκη Πούπλη
Εισαγωγικό κείμενο: Γιάννης Παπυράκης
Γράμμα πατέρα: Μάγκη Πούπλη
Φωνή Πατέρα: Νίκος Μαρτζιώκας
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας
Σχεδιασμός έντυπου υλικού, video: Κώστας Στεργίου

Ηλικίες: Ενήλικο κοινό +14
Διάρκεια: 55 λεπτά

Η ParaMana έχει παίξει σε διάφορα Θέατρα και χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Φεστιβάλ κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς και στο Φεστιβάλ Imagini dell’interno στο Pinerolo της Ιταλίας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Θέατρο Επι κολωνώ, στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Πάτρας κα.Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010, στις 22:00
Θέατρο Τέχνης Νεύμα
Παράσταση: Λεμονιά

Κουκλοθέατρο με μία κούκλα φυσικού μεγέθους.
Το χιονάτο αλεύρι ενώνεται με νερό, ζυμώνεται από τα ανθρώπινα χέρια, παίρνει κάτι από τη θέρμη, τη ζωντάνια, τη φροντίδα τους και μεταμορφώνεται σε ψωμί? Η Λεμονιά, έχοντας μοναδική συντροφιά το ζυμάρι που έχει μόλις φτιάξει δημιουργεί ένα πολυδύναμο περιβάλλον και μέσα σ’ αυτό θυμάται, γελάει, θυμώνει, παίζει, ονειρεύεται αλλά πάνω απ’ όλα συνειδητοποιεί την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται μοναδικά σε όλες τις ηλικίες.

Η «Λεμονιά» είναι το αποτέλεσμα εργασίας του εργαστηρίου μαριονέτας AYUSAYA! και έχει παρουσιαστεί ως τώρα στο 15o Festival Internazionale teatro di Figura στο Pinerolo-Italia, στο 12o Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, σε θέατρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα (Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου 2010) και την Κώ, ενώ το φετινό καλοκαίρι περιόδευσε στις πλατείες της Αμοργού και της Δονούσας.

Συντελεστές
Κατασκευή: Στάθης Μαρκόπουλος, Ευαγγελία Νικηφόρου, Ελένη Αλεξίου
Κουκλοπαίκτρια: Ευαγγελία Νικηφόρου
Με τη πολύτιμη βοήθεια Rene Baker, Ντέμη Παπαδά, Σταυριάνα Κουσκουβελάκου

Κουκλοθέατρο με μία κούκλα φυσικού μεγέθους
Χωρίς λόγια.
Διάρκεια 40’,
Από 10 ετών και άνωΚουκλοθέατρο για Μικρούς και Μεγαλύτερους
Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30
Αίθουσα: BLACK BOX


Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010, στις 11:00 & στις 17:30
Κουκλοθέατρο ParaMana
Παράσταση: Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο

Πειραματικό θέατρο σκιών με τρισδιάστατη εικόνα, ζωντανή αφήγηση και ηλεκτρονική μουσική.

Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο είναι μια ιστορία δανεισμένη από την λαϊκή προφορική παράδοση της Ιαπωνίας. Πρόκειται για μια παράσταση για παιδιά και έφηβους που μιλά για την αγάπη, το θάρρος και την αυτοθυσία ενός μικρού κοριτσιού που ξεκινά ένα περιπετειώδες και δύσκολο ταξίδι για να σώσει την ψυχή του πατέρα του. Μέσα από τα μηνύματα της παράστασης η ομάδα θέλησε να αντλήσει και από τη θεματική του πολέμου που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας, και να πραγματευτεί τις συνέπειες που αυτός αποφέρει.

Χρησιμοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές όπου βασικός άξονας της παράστασης είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση της σκιάς, το πειραματικό θέατρο σκιών σε συνδυασμό με προβολές από έναν αυτοσχέδιο χειροκίνητο προτζέκτορα και η ζωντανή ηλεκτρονική μουσική και αφήγηση.

Στο τέλος κάθε παράστασης τα παιδιά προσκαλούνται πίσω από το λευκό πανί και μαθαίνουν τις τεχνικές, τις κατασκευές και τις φιγούρες, και εξοικειώνονται με το διαφορετικό αυτό είδος του Θεάτρου Σκιών, παίζοντας και ανακαλύπτοντας τις απεριόριστες δυνατότητες που αυτό προσφέρει.

Διάρκεια 45 λεπτά
Ηλικίες 5+Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, στις 11:00 & στις 17:30
ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιού φτουξελευτερία
Παράσταση: Όταν η Κόκκινη Κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος

Όταν η Κόκκινη Κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος

Μια παράσταση που παντρεύει το κουκλοθέατρο με την αφήγηση παραμυθιού και παρουσιάζει ?διασκευασμένη- τη γνωστή ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά και ένα λαϊκό παραμύθι από την Πελοπόννησο με τίτλο: «Το κεφάλι γαμπρός». Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ο φόβος... στον κόσμο της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης και μουσικής...

Αφήγηση - κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας
Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη
διάρκεια 70 λεπτά
ηλικίες κοινού 4-12 ετών


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, στις 11:00 & στις 17:30
Θέατρο Σκάλα
Παράσταση: ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ της Κυριακής Δοξαρά

Δύο μικρά παιδιά, η Βιβλίνα και ο Σβούρας, κατοικούν μαζί με τον εφευρέτη πατέρα τους, κύριο Σοφούκιο, σε ένα μικρό σπιτάκι στην καρδιά ενός καταπράσινου δάσους.
Το δάσος απειλείται από έναν πανίσχυρο εχθρό, τον Βρωμέριους Νέφους, ο οποίος θέλει να το καταστρέψει και για αυτό απαγάγει τον οικολόγο εφευρέτη Σοφούκιο.
Τα παιδιά με την βοήθεια μιας καλής μάγισσας και των ξωτικών του δάσους θα καταφέρουν να νικήσουν τον Βρωμέριους Νέφους, να ξαναβρούν τις κλεμμένες ανάσες των δέντρων και να απελευθερώσουν τον αγαπημένο πατέρα τους;

Μια Οικολογική Κούκλο - Θεατρική παράσταση με:
κούκλες-κουστούμια υψηλής τεχνολογίας, ρεαλιστικού μεγέθους κούκλες-παιδιά (1 μέτρο ύψος), δισδιάστατες φιγούρες με μηχανικά μέλη εμψυχούμενα αντικείμενα, σκιές και ... ένα σκηνικό που ζωντανεύει και μεταλλάσσεται καθ όλη την διάρκεια του έργου παρέα με τον ζωντανό θεατρικό ρόλο, οδηγώντας σε ένα μαγικό φινάλε!

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Κούκλες-Σκηνικά-Μουσική Επιμέλεια: Κυριακή Δοξαρά
Φωτισμοί-Τεχνολογική Σκηνογραφική Σχεδίαση: Βασίλης Ροδίτης
Εικονογράφηση παραμυθιού - Κοστούμι: Ισαβέλλα Μαυρή Σ
Ηλεκτρικά και Φώτα: Παντελής Τερζόγλου

ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ: 4-12 ΕΤΩΝ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ΩΡΑ


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 11:00 & στις 17:30
Θέατρο Κούκλας Κοκου-Μουκλό
Παράσταση: Η Φεγγαρόσουπα

« Ο πονηρός μάγος ανακατεύει στο τσουκάλι του
μια νόστιμη, θαυματουργή Φεγγαρόσουπα!
Μα τα ξόρκια του είναι μπαγιάτικα?
Τα μαγικά του χαλασμένα?
Ο βοηθός του είναι πάντα δίπλα του κάνοντας ένα σωρό γκάφες!

Ως που δύο παράξενα πλασματάκια μπλέκονται στα πόδια του?
Θα καταφέρουν άραγε να μεταμορφωθούν πίνοντας τη μαγική Φεγγαρόσουπα;»

Μία Κωμωδία που μας μαθαίνει πως ο μεγαλύτερος θησαυρός του κάθε ενός μας κρύβεται? μέσα του! Μία ιστορία που πραγματεύεται με διακριτικότητα την έννοια της διαφορετικότητας?

Επιμέλεια σκηνοθεσίας Χρήστος Αυτσίδης
Μουσική Σοφία Ταμβακοπούλου
Κούκλες Σκηνικά Ομάδα Κοκου-Μουκλό
Φωτισμοί Γιάννης Νερουλίδης
Εμψύχωση Βάσω Γιαρένη ? Ηρώ Θεοδώρου
ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ: 3,5 + ΕΤΩΝΊδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA) www.unimahellas.org

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210, 210 324 6210
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400, 210 412 6400
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 ? 20:00 Καθημερινές, 09:00 ? 21:00