Πανσπερμία ήχων σε κείμενα Ανδρέα Εμπειρίκου

31.12.2008
H μουσικοθεατρική παράσταση «Των ήχων πανσπερμία» σε ποιητικά - και όχι μόνο - κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζεται από τις 4 Ιανουαρίου και για 15 παραστάσεις στο 104 - 1 του Κέντρου Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη.
H μουσικοθεατρική παράσταση «Των ήχων πανσπερμία» σε ποιητικά - και όχι μόνο - κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζεται από τις 4 Ιανουαρίου και για 15 παραστάσεις στο 104 - 1 του Κέντρου Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη.

«Ένας ευφάνταστος ψυχαναλυτής χρησιμοποιεί ανορθόδοξες (για την εποχή) μεθόδους ψυχοθεραπείας, για να οδηγήσει μία εξίσου ευφάνταστη γυναίκα σε μια αποκάλυψη-εκμυστήρευση σκέψεων, ονείρων, φαντασιώσεων. Η έκθεση, η αποκάλυψη, η εκμυστήρευση είναι αμοιβαία, ώστε στο τέλος ψυχαναλυτής και ψυχαναλυόμενη ορίζουν μαζί το όραμα ενός κόσμου ελευθερίας, δικαίου, αθωότητας, ευδαιμονίας και αγάπης.»

Ο θεραπευτής - σαμάνος - μουσικός (προσωπείο του ποιητή) χρησιμοποιεί την «μαγεία» του ρυθμού και του καθαρτικού ήχου για να αντλήσει την οδύνη από την ψυχή της θεραπευομένης του, και στη θέση της οδύνης να αποκαταστήσει την χαμένη ηδονή της καθαιρετικής και καθολικής αθωότητας. «Άνευ ορίων! Άνευ όρων!»

Με τον ήχο κρουστών μουσικών οργάνων και του ρυθμού αποκαλύπτεται η «κρυμμένη, μυστική, ιερή» μουσική στην ποίηση του Εμπειρίκου, ιδιαίτερα στα λεγόμενα πεζά του κείμενα. Στην παράσταση δοκιμάζεται η αλληλεπίδραση του μουσικού οργάνου και του ήχου - λέξη στο σώμα με τους ήχους του Σνά και του μπολ απ’ το Θιβέτ, μπιριμπάο από τη Βραζιλία, στάμνα από την Ινδία, Ζάρμπ από την Περσία, αφρικανικό τύμπανο και άλλων μικρότερων οργάνων από όλο των κόσμο.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα Λουτρά των Αέρηδων την άνοιξη του 2007, στην έδρα της εταιρείας στη Σύρο και στην πατρίδα του Ανδρέα Εμπειρίκου, την Άνδρο, στα πλαίσια αφιερώματος στον ποιητή.

Σκηνοθεσία : Ελένη Γεωργοπούλου
Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Μιχάλης Κλαπάκης.
Μουσική : Μιχάλης Κλαπάκης

Info:
Προγραμματισμένη πρεμιέρα Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009 και για δεκαπέντε παραστάσεις κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 μμ.

104-1 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, Θεμιστοκλέους 104 και Καλλιδρομίου

«Των ήχων πανσπερμία» σε ποιητικά - και όχι μόνο - κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Τηλέφωνα κρατήσεων 210 3826185
Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ.