Ψηφιακά Χριστούγεννα στο Πλανητάριο με 2 παραστάσεις

26.11.2008
«Το Άστρο των Χριστουγέννων» και το «Τραίνο της Φαντασίας» έρχονται τα Χριστούγεννα, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» και το «Τραίνο της Φαντασίας» έρχονται τα Χριστούγεννα, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Δύο ευαίσθητες όσο και εντυπωσιακές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, φιλοξενεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο από τις 4 Δεκεμβρίου 2008 και για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων 2008 και της Πρωτοχρονιάς 2009.

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία επίκαιρη παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποκτά μια επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει, με τη συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό.

Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα και γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας και συναισθήματα, που θα συγκινήσουν τις ψυχές όλων.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σιμόπουλος
Μουσική: Μπάμπης Μπλαζουδάκης
Αφήγηση: Χρήστος Σιμαρδάνης και Κώστας Σεραφειμίδης
Αγγλική αφήγηση: Dunkan Skinner.

Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιμέλεια του ήχου είχε ο Τάσος Κατσάρης.
Συμμετείχαν: η σοπράνο Μαρία Κλεινάκη, σόλο τσέλο και κρητική λύρα έπαιξε η Susan Helen Norton, τραγούδησαν οι μικροί μας φίλοι Χάρης, Λίλιαν και Αλέξανδρος Μπλαζουδάκης, καθώς επίσης και οι Νώντας και Κατερίνα Μεγαπάνου.

Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος, την Τεχνική Διεύθυνση ο Μάνος Κιτσώνας και τον προγραμματισμό των υπολογιστικών συστημάτων έκαναν οι τεχνικοί του Πλανηταρίου Φίλιππος Λούβαρης, Γιώργος Μαυρίκος και Χρήστος Χριστογιώργος.


Ταυτόχρονα, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προτείνει τη νέα Ψηφιακή Παράσταση: «Το Tραίνο της Φαντασίας».

Η πρωτότυπη αυτή ψηφιακή παράσταση από την Ιαπωνία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. «Το Τραίνο της Φαντασίας» δημιουργήθηκε πολύ πριν υπάρξουν πύραυλοι ή ανθρώπινα χνάρια πάνω στη Σελήνη.

Είναι η ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν. Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο για να φέρει τα μικρά παιδιά (κάθε ηλικίας) σε επαφή με τον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.

H πλανηταριακή παράσταση «Το Τραίνο της Φαντασίας» μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο έναν συγγραφέα του περασμένου αιώνα, τον Μιγιαζάβα Κέντζι, όσο και να έρθουμε σε επαφή με την εικαστική αντίληψη ενός σύγχρονου δημιουργού, του Kagaya.

Ο Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα (1896). Ήταν γνωστός για τα ποιήματα και τα παιδικά του βιβλία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρονών αφήνοντας πολλά από τα έργα του αδημοσίευτα. Το χειρόγραφο από «Το Τραίνο της Φαντασίας» βρέθηκε ημιτελές δίπλα στο κρεβάτι του. Πρόκειται για ένα έργο που έγραφε και ξαναέγραφε συνεχώς για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Κagaya είναι γνωστός «ψηφιακός» καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα. Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ
Τηλ.: 210 9469600 - Fax: 210 9417372
Πληροφορίες: www.eugenfound.edu.gr