Happy Birthday Τούρκε! (****)

06.11.2008
O Κεμάλ Καγιανκάγια είναι ένας τουρκικής καταγωγής Γερμανός ντετέκτιβ, που δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες της δουλειάς του, αλλά και τον υπολανθάνοντα ρατσισμό των γύρω του, οι οποίοι αδυνατούν να τον δουν ως ισότιμο Γερμανό πολίτη.

O Κεμάλ Καγιανκάγια είναι ένας τουρκικής καταγωγής Γερμανός ντετέκτιβ, που δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες της δουλειάς του, αλλά και τον υπολανθάνοντα ρατσισμό των γύρω του, οι οποίοι αδυνατούν να τον δουν ως ισότιμο γερμανό πολίτη.

Η δύσκολη ζωή του θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη όταν αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του, επίσης Τούρκου, Αχμέτ Χαμούλ, που βρίσκεται μαχαιρωμένος σε μια κακόφημη συνοικία της Φρανκφούρτης. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του δολοφονηθέντα, βυθίζεται στον κόσμο της πορνείας και των ναρκωτικών και έρχεται αντιμέτωπος με την σαπίλα και τη διαφθορά που επικρατεί σε ορισμένα κλιμάκια της γερμανικής αστυνομίας.

Ο Γιάκομπ Αρζούνι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γερμανικής λογοτεχνικής γενιάς και καταλαβαίνουμε το γιατί. Μέσα σε 176 μόλις σελίδες κατορθώνει να δημιουργήσει μία ομολογουμένως γοητευτική και γνήσια νουάρ ατμόσφαιρα γεμάτη μυστήριο και κλιμακωτή ένταση.
Έχοντας ως φόντο τη σκοτεινή πλευρά της Φρανκφούρτης της δεκαετίας του 1980, αυτή που βρίθει από κακόφημες συνοικίες, οίκους ανοχής και άντρα ναρκωτικών, ψυχογραφεί άριστα τον ήρωα του Κεμάλ Καγιανκάγια. Αναδεικνύοντας εύγλωττα την διαφορετικότητά του, το ψυχρό, απόμακρο και απομονωμένο του χαρακτήρα, τον εξυψώνει και δημιουργεί τη «μαγιά» για έναν νέο λογοτεχνικό ήρωα που σίγουρα θα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον.

Γεωργία Οικονόμου