Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα!

06.11.2008
Η Έκθεση φωτογραφίας "Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα" της Pepa Hristova φιλοξενείται στο Χώρο Τέχνης TO ΑΛΕΦ στο πλαίσιο του AphF:08 /Athens Photo Festival.

Τι: Έκθεση φωτογραφίας "Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα" // Pepa Hristova (BG/DE)
Χώρος: TO ΑΛΕΦ Χώρος Τέχνης, Ιθάκης 29 & Πατησίων, Κυψέλη, τηλ. 210 8829969
Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008, 20:00, παρουσία της καλλιτέχνιδος
Διάρκεια της έκθεσης: Έως Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 17:00 - 20:30, Σάββατο: 12:00 - 15:00
Είσοδος ελεύθερη // Σχεδιασμός και επιμέλεια της έκθεσης: Felix Hoffmann, C/O Berlin με τη συνεργασία της Maren Isfort

Η Έκθεση φωτογραφίας "Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα" της Pepa Hristova φιλοξενείται έως το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 στο Χώρο Τέχνης TO ΑΛΕΦ στο πλαίσιο του AphF:08 /Athens Photo Festival.

Για το έργο της Pepa Hristova θα μιλήσει η Carolin Ellwanger, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και Διευθύντρια του 3ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας του Mannheim_Ludwigshafen_Heidelberg:

Κραταιά μέσα στην απομόνωσή της, περιχαρακωμένη από τα έθιμα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αποτραβηγμένη από τον υπόλοιπο κόσμο - η μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας, γενικώς άγνωστη στην Ευρώπη, διέπεται από μια αντίληψη ζωής πολύ διαφορετική από εκείνη του δυτικού κόσμου. Αναζητώντας έναν ευρωπαϊκό κώδικα αξιών, η φωτογράφος Pepa Hristova προσεγγίζει τους Μουσουλμάνους της πατρίδας της μέσω ποιητικών φωτογραφιών.

Τα στατικά πορτραίτα της, αλλά και τα στιγμιότυπα από θρησκευτικές, εορταστικές εκδηλώσεις, όπως γάμους ή τελετές περιτομής, διαρρηγνύουν τη σιωπή μιας εθνικής μειονότητας. Τα φωτογραφικά ρεπορτάζ της Hristova καταγράφουν συναισθήματα, λαχτάρες, πόθους και φόβους των προσώπων, αντικατοπτρίζοντας έτσι την ταυτότητα και τον ξεριζωμό, την αξιοπρέπεια και τις αξίες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας που ζει στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σχεδόν ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας, που αποτελούν το δέκα τρία τοις εκατό του πληθυσμού και που τόσο έχουν καταπιεστεί στο παρελθόν λόγω της θρησκείας τους, είναι μεν μια ισχυρή κοινότητα, η οποία όμως ζει εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η Hristova διερευνά το ζήτημα της ταυτότητας και της ενσωμάτωσης, απεικονίζοντας κυρίως το ξεχωριστό και το παράλογο της καθημερινής ζωής και της πραγματικότητας αυτών των ανθρώπων.

Η Hristova χρησιμοποιεί τελείως συνειδητά τις τεχνικές του φωτισμού, της εστίασης, της χρωματικής διαβάθμισης και της αλλαγής των διαστάσεων ως δραματουργικά μέσα για να σκηνοθετήσει ανάγλυφα τα έργα της και να εκφράσει την προσωπική της αντίληψη.

Σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Alfred Töpfer Stiftung F.V.S / Haus der Photographie / Sammlung F.C. Gundlach, Hamburg, C/Ο Berlin. International Forum For Visual Dialogues και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.