Καταπράσινο και ντιζαϊνάτο στο Σύνταγμα (!)

27.08.2008
Το 1ο Green Design Festival είναι μια πρωτότυπη, υπαίθρια, δωρεάν πολιτισμική δράση, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αθήνας για περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα.

Τι: 1o GREEN DESIGN FESTIVAL
Πότε: 10 Σεπτεμβρίου- 1η Οκτωβρίου
Πού: Πλατεία Συντάγματος, Ομόνοια, Ερμού, Μοναστηράκι καλ.
Info: www.greendesignfestival.gr & www.brainlab.gr - Είσοδος ελεύθερη.

Για την ακριβή τοποθεσία των δράσεων υπάρχει αναλυτικός χάρτης στο Σύνταγμα - υλικό για το Φεστιβάλ και στα: Facebook, MySpace, Youtube, Blogspot.

Το Green Design Festival είναι μια πρωτότυπη, υπαίθρια, δωρεάν πολιτισμική δράση υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αθήνας για περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα.

Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την εικόνα και το design, το Green Design Festival έχει σκοπό να μετατρέψει κατά τη διάρκειά του την πόλη σε ένα ζωντανό διαδραστικό χώρο ιδεών και προτάσεων με θέμα το πώς η ζωή μας και η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο πράσινη και φιλική.

70 νέοι αρχιτέκτονες, fashion και street artists, βιομηχανικοί σχεδιαστές, μόδιστροι και γραφίστες θα μεταμορφώσουν σημεία της Αθήνας, δουλεύοντας με θέμα το περιβάλλον και τα ανακυκλώσιμα υλικά του.


Η δράση έχει σαν επίκεντρο το Eco-museum του Green Design, ένα οικολογικό σύγχρονο open playground στην Πλατεία Συντάγματος - όπου φιλοξενούνται: εκθέσεις φωτογραφίας, πράσινης μόδας και βιομηχανικού σχεδιασμού, video και mixed media, η πράσινη βιβλιοθήκη του Green Design, αλλά και ένα μικρό ανοικτό αμφιθέατρο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ξύλινες παλέτες, για συναυλίες και εκπαιδευτικά δρώμενα.

Σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης θα φιλοξενηθούν πράσινες δράσεις street art και interactive graphic design. Με τη συμμετοχή των street artists της Αθήνας, το κέντρο της πόλης θα μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο graffiti δάσος. Γνωστοί graphic designers επιμελούνται μεγάλους πράσινους χάρτες της Αθήνας που με ένα απλό άνοιγμα του bluetooth του κινητού μας, μπορούμε να αποκτούμε, να στέλνουμε, να ανεβάζουμε στο internet.



*** Στο Eco-museum του Συντάγματος περπατήσαμε μέσα σε τεράστια κουτιά-κοντέινερ κάτω από σκέπαστρο δίκτυ παραλλαγής (υλικά τα οποία θα ξαναχρησιμοποιηθούν, αφού τίποτα από την έκθεση δεν θα πεταχτεί) - σε χώρους φωτισμένους με led για εξοικονόμηση ενέργειας.

Δίπλα μας, λευκά folder έγιναν επιτραπέζια φωτιστικά, σπασμένες ομπρέλες και πολύχρωμα καπάκια απέκτησαν χερούλια τσάντας, ενώ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μεταμορφώθηκε σε καλόγερο για τα ρούχα: λύσεις (και γραπτές οδηγίες) από γνωστούς σχεδιαστές για να αξιοποιήσουμε φαινομενικά άχρηστα υλικά, φτιάχνοντας χρήσιμα αντικείμενα.

Στα ατού του υπαίθριου μουσείου είναι ο eco-chic "διάδρομος" υψηλής ραπτικής, όπου πίσω από γυάλινες βιτρίνες - και μέσα από ένα παιχνίδι με κάτοπτρα - "ζωντανεύουν" εντυπωσιακά οικολογικά ενδύματα Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, όπως η Andria, οι Deux Hommes, η Βάσω Κόνσολα καλ.

Μια ματιά στην πράσινη βιβλιοθήκη και τα βίντεο, και μια φωτογραφία δίπλα στο installation του "γαλάζιου πλανήτη", που ξεπροβάλει λαμπερός από μια λεκάνη τουαλέτας... και ολοκληρώσαμε την καταπράσινη βόλτα μας στο Σύνταγμα! ***



Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ ως μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ παρουσιάζει στις 26 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης 18.00, στην πλατεία Συντάγματος, το δυναμικό θέαμα "Rhythm is Everything" των Tapmotif και των Drumvoice, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μέσα από τις κλακέτες, το body percussion και τα κρουστά όργανα δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες και θεατές να ανακαλύψουν από κοινού ότι κανένα αντικείμενο δεν είναι άχρηστο, αφού κρύβει μέσα του το ρυθμό και τη μουσική. Βαρέλια, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες δημιουργούν μουσικά και χορευτικά μοτίβα, πάντα φιλικά προς το περιβάλλον. Μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε ξανά ότι με κοινό παρανομαστή τη μουσική, άνθρωπος και φύση μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, αφού τα πάντα είναι ρυθμός.

Χριστίνα Τσατσαράγκου