Οι αρραβώνες του κύριου Ιρ (****)

27.08.2008
Ο Ζορζ Σιμενόν σ΄ ένα χαμηλών -που ωστόσο διαβάζεται απνευστί- τόνων σκοτεινό μυθιστόρημα αντικατοπτρίζει μία παγιδευμένη μέσα στη μοναξιά της κοινωνία, που κυριευμένη από παράλογες φοβίες ψάχνει και τελικά κατασκευάζει και εκτελεί ασήμαντους ενόχους.
Ο κύριος Ιρ είναι ένας συνηθισμένος, μοναχικός και σχεδόν ασήμαντος άνθρωπος που ζει σ’ ένα διαμέρισμα της Βιλζουίφ στο Παρίσι. Η καθημερινότητα του είναι θλιβερή και μελαγχολική. Το μόνο που της δίνει έναν ξεχωριστό τόνο είναι το θέαμα της απέναντι νεαρής γειτόνισσάς του της Αλίς, η οποία συνηθίζει να γδύνεται με ανοιχτές τις κουρτίνες ξέροντας καλά ότι την παρατηρεί.

Η θυρωρός της πολυκατοικίας δεν συμπαθεί τον ομολογουμένως ακοινώνητο κύριο Ιρ. Από τότε μάλιστα που ανακαλύφθηκε το κακοποιημένο πτώμα μιας νεαρής γυναίκας στο διπλανό οικόπεδο, τον θεωρεί ύποπτο για τη δολοφονία. Τον κατασκοπεύει και τελικά τον καταδίδει στην αστυνομία, η οποία αποφασίζει να τον θέσει υπό παρακολούθηση.
Με τους όχι και τόσο διακριτικούς αστυνομικούς ξοπίσω του, ο κύριος Ίρ συνεχίζει τη ζωή του...

Ο Ζορζ Σιμενόν σ΄ ένα χαμηλών -που ωστόσο διαβάζεται απνευστί- τόνων σκοτεινό μυθιστόρημα αντικατοπτρίζει μία παγιδευμένη μέσα στη μοναξιά της κοινωνία, που κυριευμένη από παράλογες φοβίες ψάχνει και τελικά κατασκευάζει και εκτελεί ασήμαντους ενόχους. Στην καρδιά του μυθιστορήματος αυτού τοποθετεί την πλήξη της πολύβουης καθημερινότητας που έχοντας αποστραγγίξει τον ήρωα από κάθε έντονο συναίσθημα, τον βυθίζει σε μία πιεστική και αποπνικτική ατμόσφαιρα από την οποία κανείς δεν μπορεί να τον τραβήξει.

Γεωργία Οικονόμου