Τι...κάνετε στον ύπνο σας;

12.11.2007
Αφήστε για λίγο τη συμβολική γλώσσα των ονείρων και γνωρίστε εκείνον, τον άλλο εαυτό σας, που... ξυπνάει κάθε βράδυ, όταν εσείς κοιμόσαστε, και αναλαμβάνει δράση ή γίνεται θεατής ενός έργου. Πιο απλά γνωρίστε το Ονειρικό Εγώ σας και φυσικά τις άγνωστες πλευρές του εαυτού σας που αρνείστε να παραδεχτείτε!

Από τον ΑΓΓΕΛΟ ΒΙΑΝΝΙΤΗ

Αφήστε για λίγο τη συμβολική γλώσσα των ονείρων και γνωρίστε εκείνον, τον άλλο εαυτό σας, που... ξυπνάει κάθε βράδυ, όταν εσείς κοιμόσαστε, και αναλαμβάνει δράση ή γίνεται θεατής ενός έργου. Πιο απλά γνωρίστε το Ονειρικό Εγώ σας και φυσικά τις άγνωστες πλευρές του εαυτού σας που αρνείστε να παραδεχτείτε!


Μπορεί να έχετε ακούσει, κυρίως από τους ειδικούς ψυχολόγους που ασχολούνται με την ανάλυσή τους, ότι τα όνειρα αποτελούν συμβολικά μηνύματα του ασυνείδητου, τα οποία, όταν γίνονται κατανοητά, προσφέρουν ένα είδος ενόρασης που αφορά τον εαυτό μας, είναι προειδοποίηση για ένα γεγονός ή ενδείξεις που ενισχύουν τη διαίσθησή μας. Ίσως επίσης γνωρίζετε ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πολλές φορές καθοδηγητές στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και να μας δείξουν ό,τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα, να μας διδάξουν, ακόμα και να μας θεραπεύσουν. Σίγουρα έχετε κι εσείς τις δικές σας ονειρικές εμπειρίες. Μπορεί να έχετε δει όνειρα που σας προβλημάτισαν, να ενδιαφέρεστε πραγματικά να τα κατανοήσετε και να έχετε διαπιστώσει ότι αρκετές φορές τα καταφέρατε. Ωστόσο, αν δεν είστε ειδικοί και δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάλυσή τους, σίγουρα θα διαπιστώσατε ότι τις περισσότερες φορές, όσο κι αν προσπαθείτε να τα ερμηνεύσετε, δεν σας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά των ονείρων Συνήθως, οι περισσότεροι καταφεύγουν σε έναν ονειροκρίτη ή κάποιο αξιόλογο λεξικό συμβόλων για να ερμηνεύσουν τα όνειρά τους. Πράγματι, τα σύμβολα ενός ονείρου είναι πολύ σημαντικά και σίγουρα η προσπάθεια κατανόησής τους μπορεί να οδηγήσει ως ένα βαθμό στην ερμηνεία του. Παράλληλα, όμως, η απομόνωση ενός ή κάποιων από αυτά από το συνολικό περιεχόμενο του ονείρου τις περισσότερες φορές μπερδεύει και αποπροσανατολίζει. Επιπλέον, δεν έχουν την ίδια έννοια για όλους και κανένα λεξικό ονειρικών συμβόλων, όσο έγκυρο κι αν είναι, δεν μπορεί να περιέχει τη δική σας προσωπική αντίληψη, πόσο μάλλον οι ονειροκρίτες που πωλούνται σε προσφορές με το... κιλό. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές και μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε τα μηνύματα που κρύβονται σε ένα όνειρο, πέρα από την ερμηνεία των συμβόλων. Κάποιες από αυτές, στις οποίες έχουμε αναφερθεί διεξοδικά, σας έχουμε δώσει σε προηγούμενα τεύχη. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια τεχνική που είναι εύκολη και αποτελεσματική και μπορεί πολύ απλά να σας βοηθήσει να κατανοήσετε άγνωστες πλευρές του εαυτού σας ή να διαπιστώσετε αλήθειες για τη συμπεριφορά σας που αρνείστε να παραδεχτείτε. Η τεχνική αυτή, που αναπτύχθηκε κυρίως από το Βρετανό ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή S.K. Williams, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον τομέα της ανάλυσης ονείρων, ονομάζεται «Παρακολούθηση του Ονειρικού Εγώ». Εστιάζεται άμεσα στο τι κάνει ή στο τι αποφεύγει να κάνει το Ονειρικό Εγώ, δηλαδή ο εαυτός σας μέσα στο όνειρο. Εφαρμόζοντάς την αφήνετε κατά μέρος τα σύμβολα, ποιον ή τι είδατε στο όνειρό σας και εστιάζετε σε πρώτο στάδιο στο τι κάνατε και πώς αντιδρούσατε σε όσα συνέβαιναν στο όνειρο και σε δεύτερο στο ποια συναισθήματα βιώσατε ως αποτέλεσμα των πράξεων αυτών. Στην αρχή, λοιπόν, περιγράφετε τις πράξεις και κατόπιν τις συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες είτε εκφράζονται είτε όχι, ώστε να μπορέσουν να γίνουν αντιληπτές οι ασυνείδητες στάσεις που κρύβονται πίσω από ένα συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς.

Το δικό σας Ονειρικό Εγώ Η τεχνική της παρακολούθησης του Ονειρικού Εγώ αποδίδει πολύ περισσότερο όταν δεν εφαρμόζεται μόνο σε ένα όνειρο, αλλά σε μια σειρά ονείρων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υιοθετήσετε στη ζωή σας τη συνήθεια να καταγράφετε τα όνειρά σας. Η συγκεκριμένη τακτική όχι μόνο θα σας βοηθήσει να τα θυμάστε καλύτερα, αλλά θα σας δώσει και ένα πρωτογενές υλικό για να εργαστείτε. Αυτό που δεν μπορείτε να κατανοήσετε σήμερα μπορεί να το αντιληφθείτε σε μια άλλη στιγμή, όταν θα καταφέρετε να διατηρήσετε μια απόσταση από τις καταστάσεις διακρίνοντας έτσι μια ευρύτερη εικόνα της συμπεριφοράς του Ονειρικού Εγώ. Έτσι λοιπόν:

Εφαρμόστε τη μέθοδο σε κάθε τέταρτο όνειρο, για να έχετε μια εικόνα της εξέλιξης της συμπεριφοράς σας στην ονειρική διάσταση. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο περισσότερο ασχολείστε με την ανάλυση των ονείρων, τόσο περισσότερο θα διαπιστώνετε ότι δράτε μέσα σε αυτά και αποβάλλετε σταδιακά τον παθητικό ρόλο του παρατηρητή. Αυτή η στάση θα επιδράσει στο βαθμό επίγνωσης των πράξεών σας και θα αυξήσει μέσα σας την αίσθηση ότι μπορείτε πάντα να έχετε επιλογές και τον έλεγχο στη ζωή σας, με τα ανάλογα αποτελέσματα. Εφαρμόστε τη μέθοδο όταν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα τις ασυνείδητες στάσεις που επιδρούν στην καθημερινή συμπεριφορά σας. Στείλτε το ισχυρό μήνυμα στο υποσυνείδητό σας ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας και θα μπείτε σε μια πορεία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει το υποσυνείδητό σας στην αλλαγή της ποιότητας των ονείρων σας. Σταδιακά, θα περάσουν από το επιφανειακό πρώτο επίπεδο, στο οποίο καθρεφτίζουν τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας, και θα γίνουν πιο μεστά σε νόημα. Έτσι, θα κατανοείτε ευκολότερα το μήνυμά τους και συχνά θα σας δίνουν λύσεις ή θα σας καθοδηγούν μέσα από ένα πλούσιο περιεχόμενο. Ο ανώτερος εαυτός σας θα βρει έτσι ένα κανάλι επικοινωνίας με τη συνειδητή σας αντίληψη και θα εκφράζεται ευκολότερα.

Όταν θέλετε λοιπόν να κατανοήσετε γρήγορα ένα όνειρο, ακόμα κι αν στα σημεία του είναι ασαφές ή δεν θυμόσαστε λεπτομέρειες, μπορείτε πάντα να έχετε μια άμεση αντίληψη της δυναμικής του παρακολουθώντας τη δράση του Ονειρικού Εγώ. Αυτό είναι άλλωστε πολύ πιο κοντά στην αλήθεια του εσωτερικού μας κόσμου απ’ ό,τι το Συνειδητό Εγώ, πουσυχνά δημιουργεί αυταπάτες γύρω από την πραγματική ταυτότητά μας.

Ανάλυση των ονείρων: τέχνη ή επιστήμη; Άραγε υπάρχει κάποιος τρόπος, κάποια μέθοδος ή τεχνική που να μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το νόημά των ονείρων και να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματά τους; Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος ανάλυσης και ερμηνείας, που να είναι καθολικά αποδεκτή ως αξιόπιστη ή μοναδική. Αυτό ωστόσο που υπάρχει είναι μια διαβάθμιση στο βαθμό κατανόησης, που εξαρτάται κυρίως από το εύρος της αντίληψης του ονειρευόμενου. Η γνώμη του κάθε ειδικού δεν είναι παρά μία ακόμα άποψη, που μπορεί όμως να προσφέρει μια άλλη οπτική γωνία στην εξήγηση ενός ονείρου. Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι το τι μπορείτε εσείς να καταλάβετε από το όνειρο που είδατε. Η ανάλυση ενός ονείρου, λοιπόν, είναι περισσότερο τέχνη, παρά επιστήμη. Όπως στη ζωγραφική ή τη γλυπτική, έτσι και σ’ αυτήν υπάρχουν κάποιες τεχνικές και μέθοδοι, εργαλεία και εφαρμογές που μπορεί πάντα κάποιος να διδαχτεί και να μάθει να χρησιμοποιεί ώστε να επεξεργαστεί το υλικό του. Το αποτέλεσμα, όμως, πάντα εξαρτάται από την επιδεξιότητα που επιδεικνύει το άτομο στη χρήση των τεχνικών, από τις δικές του προτιμήσεις και αντιλήψεις, τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του και, φυσικά, κυρίως από το ταλέντο που διαθέτει.

Παρακολουθώντας το Ονειρικό Εγώ Μια ονειρική πράξη είναι εξίσου σύμβολο με μια εικόνα «Έφτασα σε ένα κτήμα με μια ψηλή περίφραξη και μια μεγάλη σιδερένια πόρτα... Στο βάθος, διέκρινα ένα εκκλησάκι, στο προαύλιο του οποίου φαίνονταν τρεις σταυροί. Ένας από αυτούς είχε επάνω του κάτι γραμμένο και ήξερα ότι ήταν σημαντικό... Η πόρτα, όμως, ήταν κλειδωμένη... Σκαρφάλωσα με δυσκολία πάνω από την πόρτα και πέρασα μέσα». Εδώ το Ονειρικό Εγώ βρέθηκε μπροστά σε ένα εμπόδιο, μια κλειδωμένη σιδερένια πόρτα. Θέλοντας να προχωρήσει, σκαρφάλωσε και πέρασε το εμπόδιο. Αυτή η συμπεριφορά φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο άτομο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής. Η στάση του είναι θετική και αναλαμβάνει δράση, αντί να απογοητεύεται και να παραδίνεται.

Το Ονειρικό Εγώ παρατηρεί ή συμμετέχει στη δραστηριότητα του ονείρου; «Βρίσκομαι με τον άντρα μου σε ένα ταχύπλοο. Εκείνος κρατάει το τιμόνι, αλλά είναι απρόσεκτος. Παρατηρώ κάποιους βράχους μπροστά μας και ανησυχώ. Προσπαθώ να του το πω, αλλά εκείνος μου λέει να κάτσω κάτω. Το ταχύπλοο χτυπάει στα βράχια... Ήξερα ότι μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει». Στη συγκεκριμένη περίπτωση η στάση της ονειρευόμενης είναι καθαρά παθητική και τα γεγονότα συμβαίνουν χωρίς το Ονειρικό Εγώ να αναλαμβάνει δράση. Το όνειρο αποκαλύπτει ότι η γυναίκα έχει παραχωρήσει τον έλεγχο της ζωής της στον άντρα της και απλώς αντιδρά, συνήθως με φόβο, απέναντι στις δικές του επιλογές. Η στάση του Ονειρικού Εγώ καθρεφτίζει τη στάση της απέναντι στην ίδια της τη ζωή και το γάμο της.

Το Ονειρικό Εγώ συμπεριφέρεται με παρόμοιο ή με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το Συνειδητό Εγώ; «Στα όνειρά μου συνήθως φωνάζω άγρια και χτυπάω άναυσα τα δυο μικρά παιδιά μου. Αυτά τα όνειρα με τρομοκράτούν, γιατί στην καθημερινή επαφή μαζί τους είμαι πολύ τρυφερή, ακόμα και όταν είμαι πολύ κουρασμένη με τη φροντίδα τους». Έπειτα από ανάλυση η ονειρευόμενη κατάλαβε ότι είχε ταυτιστεί με το ρόλο της καλής και τρυφερής μητέρας, τον οποίο οι άλλοι περίμεναν να υποδύεται, καταπιέζοντας έτσι το θυμό που της προκαλούσε το βάρος της φροντίδας των παιδιών και το γεγονός ότι ο σύζυγός της δεν συμμετείχε σε αυτήν. Αν το Ονειρικό Εγώ συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι εσείς στη ζωή, τότε το όνειρο μπορεί να αποκαλύπτει πλευρές σας των οποίων δεν έχετε ακόμη επίγνωση, γιατί τις απωθείτε, τις αρνείστε ή δεν τις έχετε ακόμα συνειδητοποιήσει. Αν όμως συμπεριφέρεται παρόμοια, τότε το όνειρο επιβεβαιώνει βαθύτερες ασυνείδητες στάσεις σας.