Από τι προκαλείται η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής;

07.03.2022
Από τι προκαλείται η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής;
Οι πιθανοί λόγοι που σε "τρώει" το κεφάλι σου

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι ότι τα μαλλιά σου είναι βρώμικα και δεν τα λούζεις αρκετά συχνά. Αν και η κακή υγιεινή είναι ένας πιθανός παράγοντας, δεν συμβαίνει πάντα.

5 μύθοι για τις αλλεργίες που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Δεδομένου ότι το τριχωτό της κεφαλής είναι δέρμα, μερικοί δερματολόγοι και κομμωτές μοιράζονται μερικούς λόγους για τους οποίους το τριχωτό της κεφαλής σου μπορεί να σε "τρώει" — και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.

Το να λούζεσαι πολύ συχνά (ή όχι αρκετά)
Ο πρώτος λόγος είναι πιθανώς το αντίθετο από αυτό που περιμένεις, αλλά το πολύ συχνό πλύσιμο των μαλλιών σου αφαιρεί τα φυσικά έλαια, προκαλώντας προβλήματα με το ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Ομοίως, το να μην πλένεις αρκετά συχνά τα μαλλιά σου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων του δέρματος, ιδρώτα και προϊόντων περιποίησης μαλλιών με την πάροδο του χρόνου και να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής σου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου. Τα μαλλιά του καθενός είναι μοναδικά, επομένως θα χρειαστεί να δοκιμάσεις διαφορετικές επιλογές και να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο μαλλιών σου. Σε γενικές γραμμές, οι κομμωτές συνιστούν το λούσιμο για σγουρά μαλλιά περίπου μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα ίσια και σπαστά μαλλιά πρέπει να γίνονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες.

Ξηρό τριχωτό της κεφαλής
Εκτός από το υπερβολικό πλύσιμο, το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως το περιβάλλον, η κακή διατροφή και η απλή γενετική. Ο ερεθισμός θα προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με την κλασική πιτυρίδα (δηλαδή φαγούρα και ξεφλούδισμα), αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ξηρό τριχωτό της κεφαλής προκαλείται από την αδυναμία του τριχωτού της κεφαλής να παράγει αρκετό σμήγμα και φυσικά έλαια.

Εάν τα επίπεδα υγρασίας του τριχωτού της κεφαλής σου είναι πολύ χαμηλά, η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση και στην αποκατάσταση των φυσικών επιπέδων λιπαρότητας λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων. Δοίμασε μια εβδομαδιαία μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής ή/και περιποίηση όπως μια εφαρμογή με ζεστό λάδι για τα μαλλιά.

Λάθος προϊόντα μαλλιών
Εάν είσαι λάτρης των προϊόντων styling, μπορεί να χρειαστεί να μειώσεις τη λακ, λαθώς τα πολλά προϊόντα styling μπορεί να φράξουν και να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής σου. "Είναι πιθανό να ευαισθητοποιηθείς σε ένα συστατικό ενός προϊόντος περιποίησης μαλλιών. Για παράδειγμα, η χρήση σαμπουάν με άρωμα ή ορισμένα συστατικά μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής. Τα αιθέρια έλαια είναι μια άλλη κοινή αιτία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής", λέει η δερματολόγος Hadley King.

Κράτησε προϊόντα όπως κεριά, κρέμες και έλαια μακριά από τις ρίζες σου—αυτά μπορούν να κάνουν τα μαλλιά σου πιο λιπαρά αφού είναι φτιαγμένα με μαλακτικά και να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής σου. Έλεγξε τα σαμπουάν, τις μάσκες μαλλιών, τις θεραπείες και τις λακ για τα μαλλιά για πιθανά ερεθιστικά συστατικά.

Βρώμικη μαξιλαροθήκη
Ακριβώς όπως τα μολυσμένα πινέλα μακιγιάζ μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια, η χρήση βρώμικων μαξιλαριών μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής σου. Άλλαξε συχνά τις μαξιλαροθήκες σου για να αποφύγεις τη συσσώρευση λιπαρότητας.

Ψωρίαση
Εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης ή την έχεις αλλού στο σώμα σου, είναι πιθανό να εμφανίσεις επίσης μια κηλίδα στο κεφάλι σου.

Επισκέψου έναν δερματολόγο για τη διάγνωση της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Πιτυρίδα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (γνωστή και ως πιτυρίδα) είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής που σχετίζεται με υπερανάπτυξη αβλαβούς ζύμης. Το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής γίνεται κόκκινο, ξηρό και ξεφλουδίζει και τα συμπτώματα συχνά έρχονται και παρέρχονται.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσεις συστατικά που είναι αντιμυκητιακά και αντιμικροβιακά, όπως το θειούχο σελήνιο, ο ψευδάργυρος πυριθειόνης, η κετοκοναζόλη, η λιθανθρακόπισσα και το έλαιο τεϊόδεντρου.