Όσα κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα μπορούσαν να σου προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

03.02.2022
Όσα κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα μπορούσαν να σου προκαλέσουν δυσκοιλιότητα
Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Η απάντηση στην αποκατάσταση της κανονικότητας στο πεπτικό σου σύστημα δεν είναι πάντα η χρήση ενός καθαρτικού. Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πάθησης, φυσικά.

Τα 5 πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σου εάν σταματήσεις να φοράς παντελόνια

Παρακάτω θα δεις τα καθημερινά πράγματα που οι διαιτολόγοι λένε ότι θα μπορούσαν εν αγνοία σου να προκαλούν ή να επιδεινώνουν το εσωτερικό σου «μποτιλιάρισμα», καθώς και απλές θεραπείες για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Δεν ενυδατώνεσαι αρκετά
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές οι πιο σαφείς αιτίες παραβλέπονται. «Η κατανάλωση πολύ λίγων υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα - το νερό είναι το κλειδί για τη σωστή πέψη, επειδή βοηθά να διατηρείται η πέψη των τροφίμων που κινούνται ομαλά μέσω των εντέρων», λέει η Jackie Newgent, συγγραφέας του "The Clean & Simple Diabetes Cookbook". Αλλά να ξέρεις ότι το υγρό που βρίσκεται στα τρόφιμα μετράει επίσης. «Η κατανάλωση άφθονων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας».

Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, καθώς το αλκοόλ δρα ως ήπιο διουρητικό. Η Newgent συνιστά ένα ποτήρι απλό ή ανθρακούχο νερό μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό.

Πολλές ώρες στον υπολογιστή
Ακόμα κι αν ασκείσαι, αν κάνεις καθιστική ζωή για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σου, η Newgent τονίζει ότι το γαστρεντερικό σου σύστημα δεν θα έχει τη βέλτιστη κινητικότητα. Προσπάθησε να κάνεις μίνι διαλείμματα και να κάνεις τουλάχιστον πέντε λεπτά κίνησης για κάθε ώρα που κάθεστε στον υπολογιστή σου.

Ελλειπής σωματική δραστηριότητα
Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέρος των υγιών κινήσεων του εντέρου. «Όταν ασκούμαστε, βοηθά στη μείωση της ποσότητας του υγρού που απορροφάται από τα κόπρανα μας, καθιστώντας τα κόπρανα πιο εύκολα», λέει η Hotz. «Επιπλέον, με την αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των συσπάσεων του εντέρου για να βοηθήσει στην περαιτέρω μετακίνηση των κοπράνων από το σύστημά σου».

Πάρα πολύ άγχος
«Με την τρέχουσα έρευνα, μάθαμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου μας και του εγκεφάλου μας», λέει η Hotz. «Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας τείνει να εκτρέψει την εστίαση σε πιο βασικές λειτουργίες επιβίωσης καθώς και να προκαλέσει δυνητικά διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου».

Πολύ λίγες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι το δύσπεπτο μέρος των υδατανθράκων, που σημαίνει ότι τις αποβάλλεις. Οι δίαιτες ατόμων που καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό ή γεύματα που τρώγονται εύκολα τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. «Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών στη διατροφή μας, επομένως εάν λείπουν, είναι πιθανό να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα», λέει η Hotz. «Η κατανάλωση φυτικών ινών θα βοηθήσει στον σωστό όγκο των κοπράνων και θα ενισχύσει το έντερο για να το βοηθήσει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στο σύστημά, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα».