Πονοκέφαλος: 5 τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις χωρίς παυσίπονο

08.05.2020
Πονοκέφαλος: 5 τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις χωρίς παυσίπονο
Οι πονοκέφαλοι, ειδικά όταν τους νιώθεις τακτικά και έντονα, σου αποσπούν, αναμφίβολα, την προσοχή, αλλά μπορεί να είναι και εξουθενωτικοί. Και αν αισθάνεσαι ότι υποφέρεις από αυτούς συχνότερα από ότι, για παράδειγμα, ο σύντροφος σου, δεν είναι στη φαντασία σου: Οι γυναίκες έχουν πονοκεφάλους (ειδικά τις ημικρανίες, αυτούς τους τρομερούς πονοκεφάλους που συχνά συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως, ναυτία και κόπωση) με ρυθμό τρεις φορές υψηλότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με το American Migraine Foundation. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν ότι οι ορμόνες μας συνδέονται άμεσα. Τι να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση;

Τρώγε καλά

Η διατροφή σου παίζει σημαντικό ρόλο. Ο καθηγητής νευρολογίας Dr Lawrence Newman, ο οποίος είναι επικεφαλής στο Εργαστήριο Πονοκεφάλων του NYU Langone Health, συνιστά την αποφυγή τροφών που προκαλούν πονοκεφάλους, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα ζάχαρης ή τα παλαιομένα τυριά. «Θέλουμε επίσης να τρως τακτικά γεύματα», λέει στο Womenshealthmag και προσθέτει: «Είναι καλύτερο αν τρως τρία ωραία γεύματα την ημέρα με βάση τις πρωτεΐνες». Και βεβαιώσου ότι έχεις διαθέσιμα υγιεινά σνακ, όπως αμύγδαλα και σταφίδες, για να διασφαλίσεις ότι παίρνεις τα καύσιμα που χρειάζεσαι καθημερινά.

Πρόσεξε τι πίνεις

Όπως και η διατροφή σου, αυτό το σημείο είναι διπλό, λέει ο Dr. Newman: Πρώτον, απόφυγε ή περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ και πιες όχι περισσότερο από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να αποφύγεις τους πονοκεφάλους. Δεύτερον, φρόντισε να παραμένεις ενυδατωμένη πίνοντας πέντε έως επτά ποτήρια νερό κάθε μέρα. (Η αφυδάτωση είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί ημικρανία).

Εφοδίασε τον οργανισμό σου με βιταμίνη Β2

«Υπάρχουν μερικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β2, η οποία είναι η ριβοφλαβίνη, μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά για την ημικρανία», λέει ο Dr. Newman. «Εάν πάρεις μια τυπική πολυβιταμίνη, εμπεριέχονται μέσα σε αυτή περίπου 16 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β2. Για την πρόληψη της ημικρανίας, οι ασθενείς χρειάζονται από 200 έως 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα βιταμίνης Β2». Αλλά προτού αρχίσεις να παίρνεις επιπλέον B2, μίλα με τον γιατρό σου.

Ή δοκίμασε το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο (σε μια δόση 200 έως 300 mg ανά ημέρα), είναι ένα ακόμα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται ως προληπτικό για τον πονοκέφαλο. Το μαγνήσιο μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως η διάρροια και ο Dr. Newman λέει ότι εκείνοι που αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις, πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί. Για άλλη μια φορά, επικοινώνησε πριν με τον γιατρό σου.

Πάρε λίγο τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια άλλη φυσική θεραπεία αποτελεσματική στη θεραπεία του πονοκεφάλου. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ημικρανία που έλαβαν σκόνη τζίντζερ, ένιωθαν την ίδια ανακούφιση με εκείνους που είχαν πάρει το φάρμακο σουματριπτάνη. Και, όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, το τζίντζερ είναι επίσης εξαιρετικό για τα στομαχικά προβλήματα, οπότε μπορεί επίσης να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα της ημικρανίας, όπως ναυτία και εμετό.