Πίνεις λευκό κρασί; Ιδού τα συν και τα πλην που έχει για τον οργανισμό σου

08.01.2020
Πίνεις λευκό κρασί; Ιδού τα συν και τα πλην που έχει για τον οργανισμό σου
Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στα οφέλη στου κρασιού για την υγεία, συνήθως περιορίζονται στο κόκκινο κρασί, που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως το ιδανικό λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών που περιέχει. Αλλά ο τρόπος που το λευκό κρασί επηρεάζει το σώμα σου είναι επίσης ενδιαφέρων.

Φυσικά, η διαφορά των δύο ποτών επικεντρώνεται στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται, καθώς και στη διαδικασία ζύμωσης. «Ο κόκκινος οίνος προέρχεται από τα μαύρα σταφύλια και στη διαδικασία ζύμωσης οι φλούδες και τα κουκούτσια παραμένουν ανέπαφα, ενώ ο λευκός οίνος προέρχεται από τα λευκά σταφύλια και οι φλούδες και τα κουκούτσια των σταφυλιών πιέζονται πριν από τη διαδικασία ζύμωσης», λέει στο Bustle η διαιτολόγος-διατροφολόγος Tess M. Patterson.

Ως αποτέλεσμα, «τα λευκά κρασιά χάνουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες», λέει η Patterson, «αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλές που διατηρούνται ανέπαφες». Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να περιέχει περισσότερα οφέλη, αλλά και το λευκό κρασί προσφέρει κάποια οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων προστασίας για τον πνευμονικό ιστό, σε σχέση με το κόκκινο κρασί.

Διάβασε αυτό: Λευκό ή κόκκινο; Ο τύπος κρασιού που πίνεις λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου

Πέρα από αυτό, το λευκό κρασί μπορεί να έχει και άλλα οφέλη. «Όταν πίνουμε μέτρια ποσότητα ξηρού λευκού κρασιού, βοηθάμε την πέψη και χαλάρωση», λέει στο Bustle η Δρ Marina Yuabova. Μπορεί επίσης να έχει επωφελείς επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, τη διάθεση και τη χοληστερίνη του αίματος, υποστηρίζει ο Dr. Richard Honaker, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο Doctors Online.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, η αυτοσυγκράτηση είναι το κλειδί, αναφέρει η Yuobova. Και σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να πίνεις λευκό κρασί κάθε μέρα για να είσαι υγιής, ειδικά επειδή μπορείς να πάρεις ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα τρόφιμα, όπως τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα φρούτα.

Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκού κρασιού μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες. «Με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκού κρασιού, υπάρχει μια χημική ένωση που ονομάζεται θειώδες, που μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα τύπου γρίπης», λέει η Patterson. «Τα θειώδη προστίθενται συνήθως στα κρασιά για να τα προστατεύουν από την αλλοίωση και ενώ τα περισσότερα βιολογικά κρασιά δεν έχουν θειώδη , τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις θειώδεις ενώσεις μπορεί να βιώσουν βήχα, φτάρνισμα ή καταρροή από τη μύτη». Και όσο περισσότερο πίνεις, τόσο ισχυρότερη θα είναι αυτή η παρενέργεια.

Αυτό το διάβασες; Μαγείρεμα με κρασί: 5 συμβουλές για έξτρα νοστιμιά

Αν το λευκό κρασί σου προκαλεί προβλήματα, καλύτερα να μην το προτιμάς. Και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν σου δημιουργεί δυσπεψία. «Η περιεκτικότητα σε οξύ στο λευκό κρασί έχει κάποια επίδραση στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) σε άτομα με ευαισθησία στο στομάχι», λέει η Patterson.

Αλλά το ίδιο μπορεί να ισχύει για το κόκκινο κρασί και όλα τα άλλα αλκοολούχα ποτά, γι 'αυτό ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να είναι ένα καλό όριο για να θέσεις. «Ένα καλό όριο είναι ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και δύο για άνδρες», λέει στο Bustle η διαιτολόγος Megan Wong. «Και ένα ποτό είναι ένα ποτήρι 145 ml (τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν ποτήρια 200-220 ml)».