Τοκοφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

16.10.2018
Τοκοφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Όταν ο τοκετός μπορεί να γίνει μια προοπτική που προκαλεί μέχρι και τρόμο.

Ιδίως για τις γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει προηγουμένως, o τοκετός αποτελεί το μεγάλο άγνωστο. Από έρευνα σχετικά με τις ανησυχίες και τους φόβους των άμεσα ενδιαφερομένων προκύπτει ότι οι γυναίκες μπορεί να ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κίνδυνο τραυματισμών ή επιπλοκών, τον πόνο, την ικανότητά τους να γεννήσουν και τις σχέσεις τους με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Βέβαια, ακόμα και γυναίκες που έχουν γεννήσει ξανά στο παρελθόν μπορεί να έχουν παρόμοιες ανησυχίες καθώς κάθε τοκετός είναι διαφορετικός. Εάν είχαν μια δύσκολη προηγούμενη εμπειρία, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν πιο εστιαμένες ανησυχίες. Αυτό δείχνει ότι όχι μόνο είναι φυσιολογικό οι γυναίκες να ανησυχούν για τον τοκετό, αλλά ότι θα ήταν ασυνήθιστο αν δεν ένιωθαν έτσι.

Διάαβασε κι αυτό: 10 μύθοι για την εγκυμοσύνη καταρρίπτονται!

Φυσικά, το άγχος για τη γέννα προκύπτει σιγά σιγά και σταδιακά. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες γυναικών όπως εκείνες που ανησυχούν λίγο και εκείνες που έχουν αναπτύξει μια αληθινή φοβία για την στιγμή της γέννας. Για μερικές γυναίκες, αυτή η φοβία - γνωστή ως τοκοφοβία - είναι τόσο σοβαρή ώστε δεν θα μπορέσουν ποτέ να μείνουν έγκυες ή, αν αυτό συμβεί, μπορεί και να αποφασίσουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη.

Ο αντίκτυπος των κοινωνικών μέσων
Υπάρχουν κάποιες έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι ιστορίες αποτυχημένων τοκετών άλλων γυναικών μπορούν να αυξήσουν το φόβο για τη γέννα σε ορισμένες γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, πολλές γυναίκες θεωρούν χρήσιμο να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Και η έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη και η ανταλλαγή ιστοριών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και στην παροχή χρήσιμων συμβουλών και οδηγιών.
Φιλτράρουμε, λοιπόν, τις πληροφορίες, ανάλογα με όσα αντέχουμε!

Διάβασε επίσης: Αγόρι ή κορίτσι; 8 σημάδια που μαρτυρούν το φύλο του μωρού σου

Η σωστή φροντίδα
Έτσι, ενώ είναι σαφές ότι η ανησυχία και το άγχος γύρω από τη γέννα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα, είναι επίσης σημαντικό οι γυναίκες με τον πιο έντονο φόβο να αισθάνονται ότι πρέπει να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους - παρά να τους λένε ότι είναι φυσιολογικό να ανησυχούν και ότι όλα θα πάνε καλά.

Όπως είναι γνωστό, το άγχος στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στις μητέρες και τα μωρά. Και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πιο σοβαρών προβλημάτων.

To σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη - συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών που νιώθουν σοβαρό φόβο για τον τοκετό και εκείνων που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες κατά τη γέννα. Η παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας από εξειδικευμένους γιατρούς, θα πρέπει να μειώσει τις πιθανότητες των γυναικών να αναπτύξουν τοκοφοβία και να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των αρνητικών ιστοριών που μοιράζονται.