Θέλεις συνέχεια έναν... υπνάκο; Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση

18.03.2019
Θέλεις συνέχεια έναν... υπνάκο; Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση
Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ώρα ύπνου. Γιατί;

Ομολογουμένως, υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο απολαυστικά όσο το να μπαίνεις κάτω από τα σκεπάσματα στη μέση της ημέρας ή να βάζεις ένα μαξιλάρι στον καναπέ για ένα γρήγορο ύπνο 20 λεπτών.

Για μερικούς, ο υπνάκος είναι καθημερινή αναγκαιότητα, για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους και να αισθανθούν αναζωογονημένοι για το υπόλοιπο της ημέρας. Για άλλους, είναι μια σπάνια πολυτέλεια που έρχεται μόνο μετά από έναν κακό ύπνο από το προηγούμενο βράδυ, και βρίσκεται χαμηλά στην καθημερινή λίστα αναγκών.

Αυτό το είδες; Έτσι θα αποκοιμηθείς εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά

Ωστόσο, υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση ως προς το γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται έναν ύπνο επαναφόρτισης περισσότερο από άλλους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και διεξήχθη σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία, αποκαλύπτει ότι μια γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται το καθένα από αυτά τα ζωντανά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό βοηθάει καλύτερα να καταλάβουμε το πώς οι άνθρωποι κοιμούνται. Οι υπεύθυνοι της μελέτης, εξέτασαν μεταξύ άλλων και την εγκεφαλική δραστηριότητα των ζώων όταν έβλεπαν όνειρα και όταν δεν έβλεπαν όνειρα, αλλά και τα επίπεδα εγρήγορσης όταν ήταν ξύπνια.

Δες και αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

Από τα ευρήματά τους, έμαθαν ότι με μια μικρή μεταλλαγή, τα ποντίκια χρειάζονταν περισσότερο ύπνο και κοιμόντουσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που φάνηκε και στην δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Οι επιστήμονες είδαν επίσης ότι τα ποντίκια ήταν ξύπνια για λιγότερο χρόνο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά την οποία συνήθως είναι πιο ενεργά.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη έγινε πάνω σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ίσως οι άνθρωποι που τείνουν να κοιμούνται την ημέρα περισσότερο από τους άλλους, θα μπορούσαν να έχουν μια μεταλλαγμένη μορφή της ίδιας πρωτεΐνης που εξετάστηκε στην έρευνα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ύπνου, περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες επτά ώρες. Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία και να κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Δες και αυτό: Ροχαλίζει ή ροχαλίζεις; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να... σωθείς;​

Σε ό,τι αφορά τον ύπνο επαναφόρτισης, το Sleep.org συνιστά μόνο 20 λεπτά για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη, όπως τη βελτιωμένη εγρήγορση, την αυξημένη απόδοση και την καλύτερη διάθεση. Οτιδήποτε περισσότερο (30-60 λεπτά), ενέχει τον κίνδυνο του να πέσεις στα βαθύτερα στάδια του ύπνου που μπορεί να αισθάνεσαι πιο κακοδιάθετη όταν ξυπνήσεις.