Το μυστικό για να μυρίζεις πάντα ωραία δεν κρύβεται εκεί που νομίζεις

19.06.2018
Το μυστικό για να μυρίζεις πάντα ωραία δεν κρύβεται εκεί που νομίζεις
Το καθημερινό μπάνιο και το άρωμα δεν αρκούν για να απωθήσουν τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Θα έχεις και εσύ παρατηρήσει πως κάποιοι άνθρωποι μυρίζουν πάντοτε πιο ωραία από άλλους. Σε αυτό, δεν παίζει ρόλο μόνο η καθαριότητα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως το τακτικό μπάνιο, το αποσμητικό και τα αρώματα. Σίγουρα, οι εν λόγω παράγοντες μπορεί να βοηθούν, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει ένας άλλος σημαντικότερος λόγος που προκαλεί αυτήν την ευχάριστη μυρωδιά.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος μας. Μάλιστα, υπάρχουν τροφές που σχεδόν εξαφανίζουν όχι μόνο την οσμή του ιδρώτα, αλλά και τα κατάλοιπα της ρύπανσης σε σώμα και μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες κοινωνικοποίησης του ατόμου, καθαρά λόγω χημείας. Σύμφωνα με έρευνα από την ομάδα του Dr. Ian Stephen από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τείνουν να μυρίζουν καλύτερα από όσους δεν περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους αυτή την κατηγορία τροφών.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, ο Stephen επέλεξε να συμπεριλάβει μόνο άντρες, ακριβώς επειδή ο αντρικός ιδρώτας και η αντρική μυρωδιά εν γένει είναι πιο έντονη από αυτή των γυναικών, λόγω ορμονών. Σε ένα 60% πέρασαν το τεστ της οσμής άντρες, οι οποίοι είχαν σε μόνιμη βάση στο διαιτολόγιο τους φρούτα και λαχανικά, τα οποία κατά την έρευνα «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα άλλων τροφών. Για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, ο γιατρός και η ομάδα του συνέλεξαν ιδρώτα από 43 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι πρώτα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε το είδος της διατροφής τους και τα τρόφιμα που κατανάλωναν συχνότερα σε σχέση με άλλα.

Αντίθετα, άτομα που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες από το επιτρεπτό και λιγότερη πρωτεΐνη, εμφάνιζαν βαριά, απωθητική μυρωδιά, ενώ βάσει των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο εμφάνιζαν πρώιμα προβλήματα υγείας όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιάθεση για σάκχαρο, οδοντικά προβλήματα και άλλα. Τα δείγματα ιδρώτα δόθηκαν σε 9 γυναίκες που συμμετείχαν στο δεύτερο στάδιο της έρευνας και προκειμένου να απαντήσουν ποιες μυρωδιές έβρισκαν ευχάριστες, ποιες αφόρητες και ποιες προειδοποιούσαν για το ότι κάτι μπορεί να μην πήγαινε καλά με την υγεία του ιδιοκτήτη του ιδρώτα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπάρχουν τουλάχιστον 9 τροφές που αλλοιώνουν σοβαρά τη φυσική μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, μεταξύ των οποίων, οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με καρυκεύματα, το αλκοόλ, τα σπαράγγια, το κόκκινο κρέας, το σκόρδο, το κρεμμύδι και οτιδήποτε προ-μαγειρεμένο και με συντηρητικά.