Ήλιος: Αλήθειες και ψέματα

25.08.2008
Το αντιηλιακό δεν είναι το μοναδικό μαγικό φίλτρο απέναντι στον ήλιο, ούτε η ομπρέλα η απόλυτη «ασπίδα» στις διεισδυτικές ακτίνες του.

Το αντηλιακό δεν είναι το μοναδικό μαγικό φίλτρο απέναντι στον ήλιο, ούτε η ομπρέλα η απόλυτη «ασπίδα» στις διεισδυτικές ακτίνες του.

Ήλιος: τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας πολύ επικίνδυνος φίλος, με κάθε χρονιά που περνά να ξεπερνάει το αρνητικό ρεκόρ της προηγούμενης σε διαγνώσεις καρκίνων που συνδέονται με αυτόν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το 2007, στις ΗΠΑ περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκινωμάτων του δέρματος που διαγνώστηκαν θεωρούνται σχετικές με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ αναφέρθηκαν και περίπου 60.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος, που αποτελεί τον πλέον επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος, και έναν από τους πιο επικίνδυνους.

Αν και η ενημέρωση τα τελευταία χρόνια είναι όλο και μεγαλύτερη και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, οι παρανοήσεις σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι συχνά είναι εξίσου μεγάλες. Ας ξεκαθαρίσουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες:

*Αν είμαι μέσα στη θάλασσα, δεν θα με κάψει ο ήλιος.

Λάθος. Ο ήλιος σάς «βρίσκει» κανονικότατα και μέσα στη θάλασσα, αφού το νερό δεν έχει δείκτη προστασίας. Ο μόνος τρόπος να είστε καλυμμένοι όσο κολυμπάτε είναι να φοράτε αδιάβροχο αντηλιακό.

*Προστατεύομαι από τον ήλιο αν είμαι κάτω από ομπρέλα;

Εξαρτάται από το σημείο όπου είναι στημένη η ομπρέλα σας. Αν βρίσκεστε σε παραλία με βότσαλα ή άμμο, ο ήλιος κάνει αντανάκλαση και η ακτινοβολία έρχεται πάνω σας σχεδόν σαν να μην υπήρχε ομπρέλα.

*Το αντηλιακό με προστατεύει απόλυτα;

Μεγάλη παρανόηση, που οδήγησε και στην αλλαγή των ετικετών τους. Κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει απόλυτα, γι’ αυτό και αφαιρέθηκαν όροι όπως «απόλυτη» ή «100% προστασία». Επίσης, κανένα προϊόν δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους υπόλοιπους κανόνες, όπως για παράδειγμα την αποφυγή της έκθεσης από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

*Οι άνθρωποι με λευκή επιδερμίδα κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν έγκαυμα;

Αυτό όντως ισχύει, χωρίς όμως να σημαίνει πως είναι οι μόνοι. Τα άτομα με λευκή επιδερμίδα, άτομα με κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις ή καταστάσεις υγείας (αλμπίνοι), άτομα που στο παρελθόν είχαν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος, αλλά και άτομα σε φαρμακευτική αγωγή (π.χ. όσοι παίρνουν διουρητικά) θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά με την πιθανότητα εγκαύματος από την έκθεση στον ήλιο.

ΑΠΟΡΙΕΣ
Ο ήλιος κάνει καλό στα παιδιά;

Τα μωρά κάτω από 9-10 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου. Όσο για τα μεγαλύτερα, πρέπει επίσης να αποφεύγουν την έκθεση στην απευθείας ακτινοβολία, να φορούν βαμβακερά φαρδιά μπλουζάκια ακόμα και μέσα στη θάλασσα, γυαλιά και καπελάκια, αντηλιακό, και φυσικά να μην κάθονται άπειρες ώρες στον ήλιο.