Τσεκ-απ πριν το σχολείο

29.08.2008
Σεπτέμβριος: λίγο πριν αρχίσουν το σχολείο, τα διαβάσματα κι οι απογευματινές δραστηριότητες, είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για το παιδιατρικό έλεγχο

Σεπτέμβριος: λίγο πριν αρχίσουν το σχολείο, τα διαβάσματα κι οι απογευματινές δραστηριότητες, είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για το παιδιατρικό έλεγχο, χωρίς το άγχος ωραρίου.

Έτσι θα ξεννοιάσετε έγκαιρα, και θα έχετε όλο τον χρόνο να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει ένα σωστό ξεκίνημα στη νέα χρονιά. Γιατί δεν είναι μόνο η σάκκα και τα τετράδια που μετράνε.

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα μάτια του: τις περισσότερες φορές οι γιατροί εξετάζουν την όραση στις μακρινές αποστάσεις ώστε να εξασφαλίσουν το γεγονός ότι το παιδί δεν πάσχει από μυωπία και μπορεί να δει τον πίνακα της τάξης. Όμως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της υπερμετρωπίας -η δυσκολία να βλέπεις κοντά- που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ανάγνωση και τη γραφή και να εμποδίσει την πρόοδο του παιδιού. Γι' αυτό ζητήστε απ' τον οφθαλμίατρο να ελέγξει και την κοντινή όραση.

Τα κιλά του: λίγα παγωτά παραπάνω και να η κοιλίτσα που φουσκώνει κάτω απ' το μπλουζάκι. Μπορεί να είναι χαριτωμένο για σας, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα στις σχέσεις του με τους συμμαθητές του. Τα παιδιά εύκολα κοροϊδεύουν κάποιον που ξεχωρίζει, γι' αυτό μην τους δίνεται στόχο. Αν ο παιδίατρος κρίνει ότι το παιδί σας έχει λίγα κιλά παραπάνω, μην το παίρνετε προσωπικά. Όλα διορθώνονται με τη σωστή διατροφή και λίγη άσκηση παραπάνω.

Τα δόντια του: για παν ενδεχόμενο κάνετε κλείστε ένα ραντεβού στον οδοντίατρο για έναν έλεγχο τερηδόνας. Δεν έχει σημασία αν το παιδί έχει ακόμη τα πρώτα του δόντια ή αν δεν παραπονιέται για ενοχλήσεις. Η τερηδόνα μπορεί να μεταδοθεί και στα καινούργια και να του δημιουργήσει σοβαρότερο πρόβλημα στο μέλλον. Στο ίδιο ραντεβού, το παιδί μπορεί να κάνει διαδοχικά καθαρισμό, εφόσον χρειάζεται και φθορίωση. Επίσης, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε απ' τον γιατρό να δείξει στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα δόντια του και να επιμείνει σ' αυτό. Θα έχετε ακόμη έναν σύμμαχο.

Τα εμβόλια του: ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας και προγραμματίστε έγκαιρα με τον παιδίατρο τους εμβολιασμούς που χρειάζονται, πριν αρχίσει η εποχή των ιώσεων που μπορεί να καθυστερήσει κρίσιμα κάποια δόση.