Σώσε τα μαλλάκια σου που πέφτουν τα καημένα

04.09.2008
Το φθινόπωρο μπήκε και επίσημα, και σε λίγο εκτός από τα κίτρινα φύλλα που θα πέσουν από τα δέντρα, θα αρχίσουν να πέφτουν και τα μαλλάκια σου, τα ταλαιπωρημένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τον ήλιο, την πισίνα και την θάλασσα.

Το φθινόπωρο μπήκε και επίσημα, και σε λίγο εκτός από τα κίτρινα φύλλα που θα πέσουν από τα δέντρα, θα αρχίσουν να πέφτουν και τα μαλλάκια σου, τα ταλαιπωρημένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τον ήλιο, την πισίνα και την θάλασσα

Η φθινοπωρινή εποχική τριχόπτωση αντιμετωπίζεται επιστημονικά σαν ένα φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Για εσένα όμως που βλέπεις τρίχες στο μαξιλάρι, στη χτένα, στο νιπτήρα, μπορεί να κάνει τα νεύρα σου κορδόνια. Ανάλαβε δράση λοιπόν!

  • Κλείσε το συντομότερο ένα ραντεβού με την κομμώτρια σου. Η φροντίδα μιας μάσκας, το φρεσκάρισμα στο κούρεμα και η ειδική λοσιόν που μπορείς να προμηθευτείς από το κομμωτήριο, θα αναζωογονήσουν άμεσα το ταλαιπωρημένο κεφάλι σου.

  • Απόφυγε το κολύμπι σε πισίνες, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το χλώριο, το αλάτι κι ο ήλιος, ήδη έχουν κάνει αρκετή ζημιά στο τριχωτό του κεφαλιού σου από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν είσαι αθλήτρια κολύμβησης, φρόντισε να χρησιμοποιείς το ειδικό σκουφάκι έστω κι αν ο προπονητής σου είναι φτυστός ο Φέλπς.

  • Δώσε βάση στη διατροφή σου. Γέμισε το καθημερινό σου διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες σίδηρο και ανόργανα συστατικά. Όλα τα προηγούμενα θα τα βρεις στα θαλασσινά (γαρίδες, στρείδια), στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε λαχανικά όπως τα μπροκολάκια και το σπανάκι.

  • Είναι φυσιολογικό να χάνεις 50 με 100 τρίχες την ημέρα σε όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά το φθινόπωρο που μπαίνεις απότομα σε έντονους ρυθμούς δουλειάς επέρχεται ψυχική και κυρίως σωματική κούραση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα μαλλιά σου.

  • Αν το πρόβλημα επιμένει ζήτησε τη συμβουλή ειδικού, του δερματολόγου ή του φαρμακοποιού σου. Κυκλοφορούν αυτή την εποχή, εξειδικευμένα φαρμακευτικά σαμπουάν που μειώνουν την ένταση της τριχόπτωσης.

  • Τέλος, πάνω απ’ όλα διώξε το άγχος και το στρες που αποτελούν βασικό παράγοντα τριχόπτωσης ανεξαιρέτως εποχής.


Οι μύθοι για την γυναικεία τριχόπτωση:

  • Τα μακριά μαλλιά κουράζουν τη ρίζα: μην ακούς όσους σε συμβουλεύουν να κόψεις κοντά τα μαλλιά σου για να αποφύγεις την φθινοπωρινή τριχόπτωση.
  • Το συχνό λούσιμο αδυνατίζει την τρίχα: καμιά σχέση! Το καθημερινό λούσιμο δεν επιτείνει το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Απλά όσες τρίχες ήταν έτοιμες να πέσουν, φεύγουν γρηγορότερα με τα συχνά λουσίματα.
  • Οι βαφές, οι ανταύγειες και οι περμανάντ καταστρέφουν τις ρίζες: καμιά απ' αυτές τις τεχνικές δεν προκαλεί τριχόπτωση σε αντίθεση με όσα ακούγονται. Μοναδική προϋπόθεση είναι να γίνονται σωστά από εξειδικευμένο προσωπικό και με προϊόντα εγγυημένης ποιότητας.