Επιλέξτε το σωστό αντηλιακό

30.07.2008
Επιλέξτε το κατάλληλο προϊόν που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας, για ξέγνοιαστες ώρες κάτω από τον ήλιο, χωρίς απρόοπτα και εγκαύματα.

Το ιδανικό αντηλιακό δεν είναι απαραιτήτως αυτό με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας, αλλά αυτό που είναι κατάλληλο, τόσο σε υφή όσο και σε UVA/UVB προστασία για τη δική σας επιδερμίδα. Η συμβουλή των ειδικών είναι να επιλέγετε προϊόν με κριτήριο το φυσικό σας χρώμα, το οποίο ουσιαστικά προσδιορίζει την αντοχή της επιδερμίδας απέναντι στον ήλιο.

Εσείς τι θα φορέσετε φέτος το καλοκαίρι;
Ανάλογα με το αν η επιδερμίδα σας είναι λευκή, σκούρα ή «σταράτη» επιλέξτε: Πολύ υψηλό δείκτη αντηλιακά με 50 ή 50+ δείκτη είναι απαραίτητα για τα παιδιά και εσάς που έχετε φωτοευαίσθητο ή πολύ λευκό δέρμα. Τουλάχιστον τις πρώτες μέρες δεν θα πρέπει να εκτίθεστε στην ακτινοβολία περισσότερο από 10 λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά την παραμονή σας κάτω από τον ήλιο. Καλό είναι να μη μειώσετε το δείκτη προστασίας, γιατί το δικό σας δέρμα είναι το πλέον επιρρεπές στα εγκαύματα και τους ερεθισμούς.

Υψηλό δείκτη
Tα προϊόντα με 30-40 δείκτη προστασίας είναι για ανοιχτόχρωμα δέρματα, για τα οποία επίσης συνιστάται η περιορισμένη έκθεση στην ακτινοβολία και η σταδιακή (όχι η απότομη) αύξηση των ωρών παραμονής κάτω από τον ήλιο.

Μέτριο δείκτη
Ο δείκτης 20-30 είναι κατάλληλος για σταράτα δέρματα. Επίσης, συνιστάται σε άτομα που έχουν ήδη πάρει χρώμα, αλλά τείνουν να εμφανίζουν φωτοευαισθησία και δεν μπορούν να μειώσουν πολύ το δείκτη προστασίας, επειδή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο έγκαυμα ή ερεθισμό. Αν έχετε σταράτο δέρμα σίγουρα έχετε μεγαλύτερες αντοχές κάτω από τον ήλιο, όμως και εσείς θα πρέπει να εκτίθεστε σταδιακά (15 έως 20 λεπτά τις πρώτες μέρες), αυξάνοντας την παραμονή ανά 2-3 μέρες.

Χαμηλό δείκτη
Τα προϊόντα με δείκτες προστασίας 8 ή 10 απευθύνονται σε μελαχρινά δέρματα, άτομα που δεν παθαίνουν ποτέ ηλιακό έγκαυμα, αλλά και άτομα που έχουν ήδη ένα βαθύ μαύρισμα και δεν κινδυνεύουν από έγκαυμα ή ερεθισμό. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί συνιστούν να μην αγνοήσετε την αντηλιακή προστασία, επαναπαυόμενοι στο γεγονός πως το ανθεκτικό σας δέρμα «δεν παθαίνει τίποτα!».

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Θέλει και το αντηλιακό προστασία...

Όταν είστε στην παραλία, φροντίστε να μην αφήνετε τα αντηλιακά σας ευθέως εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία γιατί είναι πιθανό να «κόψει». Μετά τη χρήση, βάλτε το μέσα στην τσάντα σας, ή κάτω από την πετσέτα και ανακινήστε το πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά. Τέλος για να είναι η προστασία του προϊόντος αυτή που υπόσχεται ο δείκτης του, πρέπει να το εφαρμόζετε σε γενναίες ποσότητες και να επαναλαμβάνετε τακτικά (και οπωσδήποτε μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα!)

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ