Αλήθειες και μύθοι για το νερό

15.05.2008
Οι απόψεις που κυκλοφορούν για την αξία του νερού στην υγεία είναι πολλές. Ειδικά η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα θεωρείται άκρως υγιεινή. Αυτό είναι αλήθεια ή μύθος;

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού είναι αλήθεια ή μύθος; Οι απόψεις που κυκλοφορούν για την αξία του νερού στην υγεία είναι πολλές. Ειδικά η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα θεωρείται άκρως υγιεινή. Αυτό είναι αλήθεια ή μύθος; Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έρχονται να αμφισβητήσουν ότι το νερό αποτελεί πανάκεια.

Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα 8 ποτήρια νερό μπορούν να προλάβουν τον πονοκέφαλο ή να απομακρύνουν τα επικίνδυνα «δηλητήρια» από τον οργανισμό αντίθετα οι ρίζες αυτού του κανόνα παραμένουν άγνωστες. Οι επιστήμονες λένε ότι εντόπισαν ορισμένες μελέτες που παρουσιάζουν ότι η άφθονη κατανάλωση νερού βοηθά τα νεφρά να αποβάλλουν το νάτριο(αλάτι) κάτι που θα βοηθούσε μακροπρόθεσμα στην αποφυγή ανάπτυξης υπέρτασης.

Επίσης υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νερό καταστέλλει την όρεξη, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους. Αλλά για να αποδειχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες υπό φυσιολογικές συνθήκες υποστηρίζει ο δρ. Στάνλει Γκόλντφαρμπ στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Τώρα αν μετά από αυτά προβληματιστήκατε και δεν ξέρετε αν πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό σας υπενθυμίζουμε ότι περίπου το 60% του οργανισμού μας είναι νερό!