Έχεις εφιάλτες: Τι μπορεί να τους προκαλέσει και πώς μπορείς να απαλλαγείς

04.04.2020
Έχεις εφιάλτες: Τι μπορεί να τους προκαλέσει και πώς μπορείς να απαλλαγείς
Oι καθημερινοί εφιάλτες είναι τρομακτική εμπειρία. Τα προβλήματα του ύπνου είναι συνηθισμένα όπως και οι σποραδικοί εφιάλτες, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσες να αρχίσεις πραγματικά να φοβάσαι ακόμα και απλώς να κοιμηθείς. Αν αντιμετωπίζεις χρόνιους, έντονους εφιάλτες, τότε ίσως είναι καιρός να επισκεφτείς έναν γιατρό. Οι εφιάλτες είναι συχνά το αποτέλεσμα φυσιολογικών πραγμάτων όπως το άγχος αλλά θα μπορούσαν να είναι και ένα μήνυμα ενός προβλήματος σωματικής υγείας.

Τι προκαλεί εφιάλτες;

Όλα τα όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), που είναι απαραίτητος για την ψυχική υγεία. «Χρειάζεσαι ύπνο REM για να ενσωματώσεις το συναισθηματικό υλικό σε μακροπρόθεσμη μνήμη», εξηγεί στο Considerable ο Patrick McNamara, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σου χρησιμοποιεί όνειρα για να κατανοήσει αυτό που αντιμετωπίζει κάθε μέρα. «Εάν διαταράξεις τον ύπνο REM, είτε μέσω αναπνευστικών προβλημάτων, έντονων ορμονικών αλλαγών ή άγχους, αυτό το συναισθηματικό περιεχόμενο απλά κάθεται εκεί και ερεθίζει τον εγκέφαλο. Επομένως, έχεις ως αποτέλεσμα εφιάλτες». Αυτά τα σκοτεινά όνειρα συμβαίνουν συνήθως αργότερα στη διάρκεια της νύχτας και οι γυναίκες τα βιώνουν πιο συχνά από τους άνδρες.

Διάβασε και αυτό: Θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα: Κάνε αυτά τα δύο απλά πράγματα και θα δεις διαφορά άμεσα

Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να ανησυχείς για το περιεχόμενο των εφιαλτών, λέει ο Δρ McNamara. Πολλοί άνθρωποι έχουν παράξενα όνειρα. Αλλά εάν παρουσιάζεις συχνά εφιάλτες, μίλησε με το γιατρό σου. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα στρες, άγχους, ορισμένων φαρμάκων, οικογενειακού ιστορικού και ορμονικών αλλαγών.

Ωστόσο, άλλα σοβαρότερα ζητήματα θα μπορούσαν να είναι η αιτία.

Οι έντονοι εφιάλτες στους ηλικιωμένους ανθρώπους μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιες δυσάρεστες ιατρικές παρενέργειες και καταστάσεις υγείας.

Τα κακά όνειρα δεν μπορούν μόνο να διαταράξουν τον ύπνο, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν άμεσο ρόλο στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τη στέρηση του ύπνου και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν στις ακόλουθες πιο σοβαρές συνθήκες υγείας.

  • Καρδιακή ασθένεια
  • Τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες
  • Ψυχωτικά επεισόδια
  • Υπνική άπνοια

Θέλεις να απαλλαγείς από τους συνηθισμένους εφιάλτες;

Εάν οι εφιάλτες σου δεν αποτελούν σύμπτωμα ασθένειας, υπάρχουν θεραπείες και μέθοδοι για να σταματήσουν τα ενοχλητικά όνειρα.

  • Οι θεραπείες για εφιάλτες περιλαμβάνουν:
  • Υπνωση
  • Θεραπεία φαντασιακής ανάκλησης (IRT)
  • Φαρμακευτική αγωγή

Υπνωση

Η ύπνωση καθοδηγείται από έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή που επιχειρεί να ανακατασκευάσει τους εφιάλτες σου χρησιμοποιώντας προτάσεις στο υποσυνείδητό σου. Θα σου δοθούν οδηγίες να πεις τον εαυτό σου όταν έχεις έναν εφιάλτη: «Είχα προηγουμένως εφιάλτες και τίποτα κακό δεν συνέβη ποτέ, τίποτα δεν θα συμβεί ποτέ».

Θεραπεία φαντασιακής ανάκλησης (IRT)

Το IRT ζητά από τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις εικόνες των εφιαλτών τους σε ασφαλές μέρος, όπως το γραφείο του θεραπευτή. Σχεδιάζεις, περιγράφεις ή γράφεις για αυτό που σε τρόμαξε και στη συνέχεια το αντιμετωπίζεις. Κοίταξε το, μίλησε άμεσα σε αυτό, προκάλεσε το.

Στη συνέχεια, σχεδιάζεις / περιγράφεις / γράφεις γι 'αυτό ξανά και το κάνεις λιγότερο τρομακτικό με την επανεγγραφή του σεναρίου. Αυτό το άτομο που σε καταδιώκει προσπαθεί, για παράδειγμα, να σου δώσει ένα δώρο. «Αυτό λειτουργεί, αλλά χρειάζεται χρόνος. Πρέπει να το κάνεις για πολλές εβδομάδες», λέει ο Δρ McNamara.

Αυτό το διάβασες; Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry έδειξε ότι το φάρμακο πραζοσίνη θα μπορούσε να μειώσει τους εφιάλτες που προκαλούνται από τις μετατραυματικές διαταραχές του στρες. Σε ασθενείς με σοβαρούς εφιάλτες που προκαλούνται από ένα τραυματικό συμβάν, το φάρμακο αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στην μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εφιαλτών.