Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

17.08.2019
Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;
Και έτσι, για την ιστορία, η χώρα μας δεν περιλαβάνεται στη λίστα με τις 10 καλύτερες, αλλά ούτε σε αυτή με τις 10 χειρότερες!

Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε μια λίστα χωρών όπου στις 10 πρώτες υπάρχουν πέντε σκανδιναβικά έθνη.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, κατέταξε 156 χώρες όσον αφορά στα επίπεδα ευτυχίας, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής, τη κοινωνική στήριξη και τη διαφθορά.

Το βορειοαφρικανικό έθνος του Νοτίου Σουδάν βρέθηκε στην τελευταία θέση του δείκτη ευτυχίας ο οποίος έδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι η Αμερική γίνεται κάθε χρόνο όλο και λιγότερο ευτυχισμένη, ακόμα και όταν η χώρα γίνεται πλουσιότερη. Τα δύο τελευταία χρόνια από τη 14η θέση έπεσε στη 19η θέση.

Επίσης, είναι η δεύτερη χρονιά που το Sustainable Development Solutions Network των Ηνωμένων Εθνών, αξιολόγησε 117 χώρες όσον αφορά στην ευτυχία και την ευημερία των μεταναστών τους, ως μέρος της ετήσιας έκθεσης.

Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις; Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζήσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση της λίστας καταλαμβάνοντας την 82η θέση (μόλις μία θέση πάνω από τη Μογγολία) και βλέποντας σε υψηλότερες θέσεις, χώρες όπως η Λιβύη (72η θέση) το Τατζικιστάν (74η θέση) και η Τουρκία (79η θέση).

Τα σκανδιναβικά έθνη, κυριαρχούν στο δείκτη από το 2012 οπότε και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά.

Η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση με 7.769 βαθμούς, με δεύτερη τη Δανία με 7.600 βαθμούς.

Η Νορβηγία βρίσκεται στη τρίτη θέση, με 7.554 και η Ισλανδία τέταρτη, με 7.494 βαθμούς, και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ολλανδία με 7.488 βαθμούς.

Στην τελευταία θέση συναντάμε το Νότιο Σουδάν, με σκορ μόλις 2.853 βαθμούς. Η τελευταία δεκάδα περιλαμβάνει χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, η Τανζανία, η Ρουάντα, η Υεμένη, το Μαλάουι, η Συρία, η Μποτσουάνα, η Αϊτή και η Ζιμπάμπουε.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία είναι 68η, η Γαλλία 24η και η Κίνα 93η.

Σχετικά ομοιογενής κοινωνικά, η Φινλανδία έχει περίπου 300.000 μετανάστες και κατοίκους με ξένες ρίζες, από τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της.

Οι μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών προέρχονται από άλλα ευρωπαϊκά έθνη, αλλά υπάρχουν και κοινότητες από το Αφγανιστάν, την Κίνα, το Ιράκ και τη Σομαλία.

Ο κ. Meik Wiking, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Happiness Research με έδρα την Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι οι πέντε σκανδιναβικές χώρες που έχουν αξιόπιστη θέση στον δείκτη «κάνουν κάτι σωστό όσον αφορά τη δημιουργία καλών συνθηκών για καλές ζωές», κάτι που έχουν παρατηρήσει οι νεοεισερχόμενοι κάτοικοι των χωρών αυτών.

Είπε ότι η ευτυχία που αποκαλύπτεται στην έρευνα προέρχεται από τα στοιχεία τόσο της προσωπικής ελευθερίας όσο και της κοινωνικής ασφάλισης που υπερτερούν στην αξιολόγηση των κατοίκων, οι οποίοι από την άλλη πλευρά πρέπει να πληρώσουν «μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο».

«Εν συντομία, οι σκανδιναβικές χώρες είναι καλές στην μετατροπή του πλούτου σε ευημερία», δήλωσε ο Wiking.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να έχεις ευτυχισμένα παιδιά; Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέχεις

Όλες οι κορυφαίες χώρες τείνουν να έχουν υψηλές επιδόσεις και για τις έξι βασικές μεταβλητές που έχουν υπολογιστεί για την υποστήριξη της ευημερίας: εισόδημα, προσδόκιμο ζωής, κοινωνική στήριξη, ελευθερία, εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία.