Νιώθεις συχνά οργή; Αυτοί είναι οι 10 τρόποι για να ελέγξεις τον θυμό σου

22.03.2019
Νιώθεις συχνά οργή; Αυτοί είναι οι 10 τρόποι για να ελέγξεις τον θυμό σου
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και μπορεί να είναι μέχρι και θετικό στις περιπτώσεις που σε βοηθά να εργαστείς σε θέματα ή προβλήματα, είτε αυτό συμβαίνει στην εργασία είτε στο σπίτι. Ωστόσο, ο θυμός μπορεί να γίνει προβληματικός εάν οδηγεί σε επιθετικότητα, εκρήξεις ή ακόμη και καυγάδες.

Ο έλεγχος του θυμού είναι σημαντικός για να σε βοηθήσει να αποφύγεις να πεις ή να κάνεις κάτι που μπορεί να μετανιώσεις. Προτού κλιμακωθεί ο θυμός, μπορείς να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένες στρατηγικές για τον έλεγχο του.

Δες παρακάτω 10 τρόπους με τους οποίους μπορείς να ελέγξεις το θυμό σου:

1. Μέτρα αντίστροφα
Μέτρα από το 1 έως 10 ή και αντίστροφα. Εάν είσαι πραγματικά έξαλλη, ξεκίνησε από το 100 και μέτρα προς τα κάτω. Στον χρόνο που θα κάνεις για να μετρήσεις, ο καρδιακός σου ρυθμός θα επιβραδυνθεί και ο θυμός σου πιθανότατα θα υποχωρήσει.

2. Ρύθμισε την αναπνοή σου
Η αναπνοή σου γίνεται κοφτή και επιταχύνεται καθώς θυμώνεις. Αντίστρεψε αυτή την τάση (και το θυμό σου) παίρνοντας αργές, βαθιές αναπνοές από τη μύτη σου και εκπνέοντας από το στόμα για αρκετές φορές.

Διάβασε επίσης: 4 τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις τη ζωή σου πιο αισιόδοξη

3. Κάνε μια βόλτα
Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσουν τα νεύρα σου και να μειώσεις τον θυμό. Πήγαινε για μια βόλτα, πάρε το ποδήλατό σου ή κάνε λίγη γυμναστική. Οτιδήποτε νοιώθεις ότι είναι καλό για το μυαλό και το σώμα σου.

4. Άσε το μυαλό σου να ξεφύγει
Μπες σε ένα ήσυχο δωμάτιο, κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου τον εαυτό σου σε μια χαλαρωτική σκηνή. Εστίασε στις λεπτομέρειες στη φανταστική σκηνή: Τι χρώμα έχει το νερό; Πόσο ψηλά είναι τα βουνά; Πώς ακούγονται τα πουλιά; Αυτή η πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την ηρεμία εν μέσω οργής.

5. Άκου μουσική
Άφησε τη μουσική να σε μεταφέρει μακριά από τα συναισθήματά σου. Βάλε τα ακουστικά ή άνοιξε το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σου. Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι (καλό να αποφύγεις το heavy metal).

6. Σταμάτα να μιλάς
Όταν είσαι στα νεύρα σου, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πεις οργισμένες λέξεις, αλλά είναι πιο πιθανό να κάνεις κακό παρά καλό. Κράτα τα χείλη σου κολλημένα, όπως ακριβώς έκανες και ως παιδί. Αυτή η στιγμή χωρίς ομιλία θα σου δώσει χρόνο για να οργανώσεις τις σκέψεις σου.

7. Βρες την πιο άμεση λύση
Ίσως να είσαι θυμωμένη επειδή το παιδί σου έχει αφήσει και πάλι στο δωμάτιο του ένα χάος πριν επισκεφτεί ένα φίλο. Κλείσε την πόρτα. Μπορείς να τερματίσεις προσωρινά τον θυμό σου βγάζοντας το έξω από το μυαλό σου. Ψάξε για παρόμοιες αναλύσεις σε κάθε περίπτωση.

8. Μίλα σε μια φίλη
Μην ανακυκλώνεις τα γεγονότα που σε θύμωσαν. Βοήθησε τον εαυτό σου να επεξεργαστεί αυτό που συνέβη, μιλώντας με μια αξιόπιστη, υποστηρικτική φίλη που μπορεί να προσφέρει μια λύση.

9. Γέλα
Τίποτα δεν ανατρέπει μια κακή διάθεση, τόσο εύκολα όσο μια καλή. Εκτόνωσε το θυμό σου αναζητώντας τρόπους να γελάσεις, είτε παίζοντας με τα παιδιά σου, είτε παρακολουθώντας μια κωμωδία στην τηλεόραση, είτε βλέποντας αστεία memes στο facebook.

10. Έκφρασε την οργή σου
Είναι εντάξει να πεις πώς νιώθεις, αρκεί να το χειριστείς με τον σωστό τρόπο.Οι εκρήξεις δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, αλλά ο ώριμος διάλογος μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος σου και να διευκολυνθεί ο θυμός σου. Μπορεί επίσης να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα.

Διάβασε επίσης: Θυμώνεις εύκολα; 5 tips για να το διαχειρίζεσαι καλύτερα

Και τελικά;
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι βιώνουν από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, εάν διαπιστώσεις ότι ο θυμός σου στρέφεται σε επιθετικότητα ή εκρήξεις, πρέπει να βρεις υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του.
Εάν αυτές οι συμβουλές δεν βοηθήσουν, σκέψου να μιλήσεις με έναν ειδικό. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας ή ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να εργαστείς μέσα από υποκείμενους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην οργή και άλλα συναισθηματικά ζητήματα.