Πώς να παραμείνεις θετική όταν περιβάλλεσαι από αρνητικούς ανθρώπους

17.09.2018
Πώς να παραμείνεις θετική όταν περιβάλλεσαι από αρνητικούς ανθρώπους
Γιατί κανείς δε μπορεί να σε στεναχωρήσει χωρίς την άδεια σου!

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους αρνητικοί. Διαμαρτύρονται, μαλώνουν για μικρά και ασήμαντα θέματα, συγκρίνονται διαρκώς με άλλους, ξεκινούν δράματα και γενικότερα βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Παρ'όλο που στις ζωές όλων μας μπαίνουν μερικές φορές εμπόδια και είναι λογικό να μην είναι όλες μας οι μέρες καλές και αισιόδοξες, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να έχουμε μια θετική στάση μακροπρόθεσμα, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη ακόμα κι αν βρισκόμαστε κοντά σε αρνητικούς ανθρώπους.

Σε γενικές γραμμές, είμαστε σε θέση να επιλέγουμε συνειδητά ποιους ανθρώπους έχουμε στο περιβάλλον μας. Επιλέγουμε τους φίλους μας και μπορούμε να αποφασίζουμε με ποια μέλη της οικογένειας μας θέλουμε να περνάμε το χρόνο μας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους συναδέλφους μας, τους συμφοιτητές μας, ή τους ανθρώπους που με τον οποιοδήποτε τρόπο περνούν από τη ζωή μας.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δε μπορείς να αλλάξεις τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά μπορείς να αλλάξεις τη στάση που έχεις απέναντι τους. Να πώς μπορείς να παραμείνεις θετική όταν περιβάλλεσαι από τοξική αρνητικότητα:

Μην το παίρνεις προσωπικά

Ίσως άκουσες κάποιον να μιλάει άσχημα για εσένα ή ένας συνεργάτης σου δεν επικοινώνησε μαζί σου για μια σημαντική προθεσμία. Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, οι γύρω τους γίνονται οι στόχοι των επιθετικών στρατηγικών αντιμετώπισης τους. Οι συμπεριφορές τους εκδηλώνονται με ανασφάλειες, φόβους και θυμό. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμηθείς είναι ότι αυτή η συμπεριφορά αφορά αυτούς, και όχι εσένα, και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να το πάρεις προσωπικά.

Δείξε ευγνωμοσύνη

Φτιάξε μια λίστα ευγνωμοσύνης, πες στους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου πόσο ευγνώμων είσαι που βρίσκονται κοντά σου και εκτίμησε τα μικρά πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη. Η άσκηση αυτή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευτυχία των ατόμων, ανεξάρτητα από το αν έχουν λίγα ή πολλά στη διάθεση τους.

Διάβασε επίσης: Τα βασικά χαρακτηριστικά των συμπαθητικών ανθρώπων

Δες αυτήν την πρόκληση ως ευκαιρία για να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις τον εαυτό σου

Όταν αφιερώνεις χρόνο για να δεις τα πράγματα με άλλη προοπτική, να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και την αντίληψή σου για το τι μπορεί να βιώνει το άλλο άτομο, θα γίνεις καλύτερη ως άνθρωπος. Σκέψου τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή του άλλου που να τον κάνει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

"Σπάσε" την αρνητικότητα με χιούμορ

Πολλές φορές, η καλοσύνη και το χιούμορ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσεις μια αρνητική κατάσταη ή ένα αρνητικό άτομο. Αυτοσαρκάσου, κάνε πλάκα με τους άλλους και θυμήσου ότι το χαμόγελο είναι μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι εκλαμβάνουν ως καλοσύνη.

Πέρασε χρόνο μόνη σου

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας έχει αποδειχθεί ότι τονώνει την αυτογνωσία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας και αυξάνει την ευτυχία μας. Με την πάροδο του χρόνου, θα νιώσεις πιο άνετα περνώντας χρόνο μόνη σου και θα μάθεις ότι μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορείς να να βρεις και να σκεφτείς ευκαιρίες που θα σε βοηθήσουν να δώσεις λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν κάποιος γύρω σου γίνεται απίστευτα αρνητικός, αγνόησε τον και αφιέρωσε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.