Πώς να ζητήσεις συγγνώμη με το σωστό τρόπο

09.09.2018
Πώς να ζητήσεις συγγνώμη με το σωστό τρόπο
Μήπως τόσο καιρό το έκανες με το λάθος τρόπο;

Πολλοί πιστεύουν ότι δίνουν μια συγγνώμη όταν, στην πραγματικότητα, απλά δίνουν μια εξήγηση. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Το ένα είναι από την καρδιά, ενώ το άλλο, από τη λογική και το εγώ. Εάν η λέξη "Λυπάμαι" δε βγαίνει ποτέ από το στόμα σου, δεν ζητάς συγγνώμη. Απλώς δίνεις δικαιολογίες για το γιατί έκανες αυτό που έκανες ή είπες αυτό που είπες.

Δεν έχει σημασία πόσο ήπια ή μαλακή είναι η προσέγγισή σου. Εάν δεν λες πραγματικά ότι λυπάσαι, η συγνώμη σου είναι μισή, γιατί επιτρέπεις στο εγώ και την υπερηφάνεια σου να σταθούν στο δρόμο της καρδιάς σου. Εάν πρόκειται να πάρεις κάτι πάνω σου, καν'το και να πες ότι έκανες λάθος.

Διάβασε επίσης: 5 tips για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

Εάν για παράδειγμα ο σύντροφος σου έχει θυμώσει με κάτι, το πρώτο βήμα είναι να τον ακούσεις καλά και να προσπαθήσεις να τον καταλάβεις. Μόλις ολοκληρώσει όσα θέλει να πει, επανάλαβε όσα είπε με ειλικρινή τρόπο, έτσι ώστε να καταλάβει ότι τον άκουσες. Για παράδειγμα, πες "Αυτό που ακούω και καταλαβαίνω ότι λες είναι ότι θύμωσες επειδή μίλησα στον πρώην μου στο σε ένα πάρτυ." Μην υποκύψεις στον πειρασμό να γίνεις αμυντική επειδή δεν φλέρταρες μαζί του. Πρώτα και πιο σημαντικά, πρέπει να αντιμετωπίσεις την πληγή του, και να απολογηθείς γι'αυτό. Πες κάτι σαν "Ναι, καταλαβαίνω πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι, λυπάμαι που σε στεναχώρησα", και εκεί σταμάτα. Μην συνεχίσεις με "αλλά", γιατί έτσι θα νιώσει ότι ακυρώνεις όλα όσα είπες πριν από αυτό.

Αυτό το διάβασες; Ένα λεπτό αρκεί για να μεταμορφωθείς στον καλύτερο εαυτό σου!

Αφού έχει νιώσει ότι τον άκουσες, υπάρχει περισσότερος χώρος για να ακουστεί η εξήγηση σου. Σε αυτό το σημείο μπορείς να εξηγήσεις την πρόθεση σου και το θέμα της συζήτησης.

Στη συνέχεια, πες του ότι θα είσαι πιο ευαίσθητη με τα συναισθήματα του και θα τα λάβεις σε μεγαλύτερο βαθμό υπόψη σου την επόμενη φορά. Δε χρειάζεται να του πεις για παράδειγμα ότι δε θα μιλήσεις ποτέ ξανά με τον πρώην σου, εκτός αν αυτό θέλει, και αν αυτή είναι η περίπτωση είναι ένα άλλο θέμα. Θα πρέπει να μελετήσεις το αν αυτό είναι δίκαιο για εσένα και αν είσαι πρόθυμη να το κάνεις χωρίς να κρατάς θυμό μέσα σου.

Υπενθύμισε του πόσο μετράει η σχέση σας για σένα και ότι η καρδιά σου ανήκει εκεί και πουθενά αλλού.