Φλερτ & φόβος απόρριψης: Πώς μπορεί ν΄αντιμετωπιστεί;

23.05.2017
Είναι συχνό φαινόμενο άνθρωποι να δυσκολεύονται να συνάψουν ρομαντικές - ερωτικές σχέσεις ενώ λύσεις υπάρχουν...

Το womenonly.gr μίλησε με τον Ψυχολόγο Παναγιώτη Οικονόμου από το ΝοPhobia.gr για το θέμα.

Πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι, αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στη σύναψη ερωτικών – ρομαντικών σχέσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται πολύ να φλερτάρουν με μια γυναίκα ή με έναν άντρα στην περίπτωση των γυναικών. Ενώ έχουν επιθυμία να αποκτήσουν σχέση διστάζουν να φλερτάρουν με το άλλο φύλο και αποφεύγουν τη διαδικασία αυτή που είναι το σκαλοπάτι για τη σύναψη μιας ερωτικής σχέσης. Το πρόβλημα αυτό τους προκαλεί μεγάλη δυσφορία και δυσανασχετούν καθώς βλέπουν άλλους φίλους τους να έχουν δεσμούς ενώ εκείνοι βρίσκονται διαρκώς μόνοι. Στερούνται την ευκαιρία να έχουν σύντροφο να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, τα όνειρά τους, να βγαίνουν μαζί μια βόλτα, να διασκεδάζουν, να πηγαίνουν ταξίδια και διακοπές με μια γυναίκα ή έναν άντρα οι γυναίκες, να δώσουν και να πάρουν από μια ερωτική σχέση. Στερούνται τη σεξουαλική απόλαυση και την ικανοποίηση των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων.

Πώς & γιατί υπάρχει δυσκολία;

Οι δυσκολίες στη σύναψη ρομαντικών δεσμών ξεκινούν συνήθως από νωρίς στη ζωή του ατόμου, από την περίοδο της εφηβείας, που ξεκινά η αφύπνιση της σεξουαλικής ορμής. Τα έφηβα αγόρια βλέπουν κορίτσια που τους αρέσουν αλλά δεν τα προσεγγίζουν. Οι έφηβες κοπέλες έχουν ενδιαφέρον για άλλα αγόρια αλλά διστάζουν να κάνουν κάποια κίνηση που να τους δώσει ένα μήνυμα ότι έχουν για κάποιο από αυτά ερωτικό ενδιαφέρον. Το μοτίβο αποφυγής του φλερτ διαιωνίζεται έπειτα και στην πρώτη νεότητα. Ενώ συχνά δεν έχουν δυσκολία να αποκτήσουν φίλους και παρέες , εντούτοις, αποφεύγουν να κάνουν το βήμα της προσέγγισης του άλλου φύλου. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινούν μια διαδικασία φλερτ αλλά αποφεύγουν το τελικό βήμα της πρότασης για σχέση. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαιωνιστεί ακόμη και για πολλά χρόνια, περνώντας σημαντικό μέρος της ζωής τους μόνοι τους, τη στιγμή που άλλοι φίλοι τους έχουν ευτυχισμένες σχέσεις και γάμους. Κάπως έτσι βλέπουμε ανθρώπους στην ηλικία των 35 και 40 χρονών που δεν έχουν κάνει ποτέ τους καμία σχέση ή έχουν κάνει μια το πολύ δυο σχέσεις.

Πιο συχνά, πίσω από τη δυσκολία σύναψης ερωτικών δεσμών κρύβεται ο Φόβος Απόρριψης από το άλλο φύλο. Αυτός ο φόβος ξεκινά από νωρίς στη ζωή τους και διατρέχει την ερωτική τους ζωή για χρόνια. Αυτός ο φόβος τους εξωθεί σε αποφυγή σύναψης τέτοιων σχέσεων και του φλερτ. Εγκλωβίζονται στο φόβο αυτό και δε μπορούν να τον ξεπεράσουν μόνοι τους με συνέπεια η ζωή τους να μην είναι όσο ευτυχισμένη θα ήθελαν. Η διαρκής αποτυχία σύναψης ρομαντικών δεσμών μειώνει την αυτοεκτίμησή τους και όσα περισσότερα χρόνια περνούν μόνοι τους τόσο η πίστη στον εαυτό τους χάνεται.

Αποκτούν σκέψεις αυτοϋποτίμησης και πιστεύουν ότι δε μπορούν να τα καταφέρουν. Αρχίζουν και τα βάζουν με την εξωτερική τους εμφάνιση και κατηγορούν τον εαυτό τους για το σώμα τους, το πρόσωπό τους, το ύψος τους, το βάρος τους, ενοχοποιώντας όποια ατέλεια βρίσκουν ως την πηγή του προβλήματος. Μπορεί να προσπαθούν εναγωνίως να διορθώσουν τις ατέλειες αυτές –εφόσον υπάρχουν- με γυμναστική, καλλυντικά, δίαιτες και έξοδα σε ρούχα αλλά συχνά αυτά έχουν προσωρινό αποτέλεσμα και πάλι απογοητεύονται.

Τα προβλήματα σύναψης ρομαντικών δεσμών παρουσιάζονται συχνά και σε νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κοινωνική φοβία, που συχνά μπορεί να καλύπτεται πίσω από την έκφραση «είμαι πολύ ντροπαλός/ή». Άλλα προβλήματα είναι το βασανιστικό Άγχος για την Εξωτερική εμφάνιση που κρύβεται πίσω από την επίμονη ενοχοποίηση κάποιου μέρους του σώματος του ατόμου ως πηγή ασχήμιας και λόγος απόρριψης.

Δε σημαίνει, φυσικά, αυτό πως όποιος δυσκολεύεται στο φλερτ έχει απαραίτητα κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, καθώς από μόνη της η απειρία ή κάποια εμπειρία απόρριψης μπορεί απλά να διαιωνίζει τη δυσκολία αυτή. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους το πρόβλημα είναι πιο γενικό και εμφανίζεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής τους ζωής ή βιώνουν εκτός από το Φόβο Απόρριψης και άλλες φοβίες που δυσκολεύον την απόκτηση σχέσης ακόμη περισσότερο όσο διαιωνίζονται.

Επίσης, η σεξουαλική απειρία που είναι λογική στους νέους αλλά που τροφοδοτείται όσο η μοναξιά παρατείνεται και τυχόν σεξουαλικές δυσλειτουργίες αποτελούν άλλους λόγους αποφυγής στενών ρομαντικών δεσμών για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους κάθε ηλικίας με προβλήματα σωματικής υγείας. Όλοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα! Όλες οι ηλικίες και όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως κατάστασης υγείας! Μπορείτε να διαβάσετε για όλα αυτά στο www.nophobia.gr πολλές περισσότερες πληροφορίες.

Ο Φόβος της Απόρριψης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ψυχικής υγείας σε έναν άνθρωπο καθώς τα πολλά χρόνια μοναξιάς και η διαρκής αυτοϋποτίμηση μπορεί να τον οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή σε προβλήματα διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία, οι κρίσεις υπερφαγίας και η παχυσαρκία.

Η αντιμετώπιση των δυσκολιών σύναψης ρομαντικών σχέσεων μπορεί να γίνει με ψυχολογική υποστήριξη από τον ειδικό ψυχολόγο. Εκείνος θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες φλερτ με το άλλο φύλο μέσα από ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκμάθησης του κάθε βήματος, από την πρώτη προσέγγιση, την πρόταση για έξοδο, τη γνωριμία, την παρουσίαση του εαυτού σας, την εξωτερική σας εμφάνιση, τη λεκτική σας επικοινωνία και την αναγνώριση των μηνυμάτων της στάσης του σώματος και φυσικά το τελικό στάδιο της πρότασης για σχέση. Επιπλέον, θα σας καθοδηγήσει στη συμπεριφορά σας και μετά τη σύναψη σχέσης ώστε η σχέση αυτή να αυξηθούν οι πιθανότητες να διατηρηθεί.

Ο ψυχολόγος θα σας δώσει την ευκαιρία να μοιραστείτε μαζί του σε ένα περιβάλλον κατανόησης, ζεστασιάς, υποστήριξης και εκτίμησης τις σεξουαλικές σας ανησυχίες για τυχόν σεξουαλικά προβλήματα ή τη σεξουαλική σας απειρία. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για τους μύθους γύρω από το φλερτ που κυβερνούν το Φόβο της Απόρριψης και τις σεξουαλικές σας ανησυχίες και σας κάνουν να αποφεύγετε τις σχέσεις. Με λίγα λόγια θα μιλήσετε για το πρόβλημα αυτό ανοικτά όπως δε μπορείτε να μιλήσετε σε άλλον και θα σας προταθούν λύσεις ώστε με την εφαρμογή τους να βελτιώσετε τις ικανότητές σας και την αυτοπεποίθησή σας στον τομέα αυτό.