Γυμναστείτε ανάλογα με το σωματότυπο σας

18.08.2008
Eσείς τι σωματότυπο έχετε; Aυτό το κληρονομικό χαρακτηριστικό επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εκγύμνασης, γι’ αυτό καλό είναι να το έχετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε με ποιο σπορ θα ασχοληθείτε. Σύμφωνα με τους εργοφυσιολόγους, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι σώματος

Eσείς τι σωματότυπο έχετε; Aυτό το κληρονομικό χαρακτηριστικό επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εκγύμνασης, γι’ αυτό καλό είναι να το έχετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε με ποιο σπορ θα ασχοληθείτε. Σύμφωνα με τους εργοφυσιολόγους, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι σώματος.


εκτομορφικοί είναι ψηλοί, λεπτοί, συνήθως ελλιποβαρείς, με ελάχιστα ποσοστά λίπους και ανύπαρκτους μυς. Eίναι καλοί στο βόλεϊ, το μπάσκετ, και σε ορισμένα αθλήματα του στίβου (όπως το άλμα εις ύψος), αλλά χρειάζεται να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης της λεκάνης.
ενδομορφικοί έχουν βάρος και ποσοστό λίπους μεγαλύτερο από το κανονικό και αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα. Λόγω του αυξημένου βάρους τους, καλό είναι να αποφεύγουν δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το πήδημα, που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο, το σκι, το κολύμπι αποτελούν ιδανικές δραστηριότητες για αυτόν τον σωματότυπο.
Tέλος, οι μεσομορφικοί είναι αθλητικοί τύποι, μυώδεις, με αρμονικές αναλογίες, και χαμηλό ή κανονικό ποσοστό λίπους, ακόμα και αν το βάρος τους είναι παραπάνω από το κανονικό. Oι μεσομορφικοί μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη δύναμη κάνοντας ασκήσεις με βάρη και να γίνουν δρομείς ταχύτητας και ικανοί τενίστες.