Σε φόρμα με τα μυστικά της Γκουίνεθ

31.10.2008
H γνωστή ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, παλιά αγαπημένη του Μπραντ Πιτ, αποκαλύπτει τα μυστικά που ακολουθεί πειστά για να διατηρείται λεπτή. Μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας του πατέρα της πριν μερικά χρόνια (που του κόστισε τη ζωή), η Γκουίνεθ επανεξέτασε τον τρόπο ζωής της και ήρθε σε επαφή τη νοοτροπία της Ανατολής, απ' όπου έχει αντλήσει όλες τις ιδέες που μοιράζεται μαζί μας.

H γνωστή ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, παλιά αγαπημένη του Μπραντ Πιτ, αποκαλύπτει τα μυστικά που ακολουθεί πειστά για να διατηρείται λεπτή. Μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας του πατέρα της πριν μερικά χρόνια (που του κόστισε τη ζωή), η Γκουίνεθ επανεξέτασε τον τρόπο ζωής της και ήρθε σε επαφή τη νοοτροπία της Ανατολής, απ' όπου έχει αντλήσει όλες τις ιδέες που μοιράζεται μαζί μας.

Η κεντρική ιδέα

Όπως εξηγεί και η ίδια, ακολουθεί την εξής ασιατική νοοτροπία: ''Στην Ασία το σκεπτικό της επίσκεψης στο γιατρό αφού νοσήσεις, μοιάζει με το αρχίζεις να σκάβεις για να βρεις νερό, ενώ ήδη είσαι διψασμένη''. Αυτό που εννοεί είναι πως δίνει σημασία στην πρόληψη των ασθενειών και όχι στην θεραπεία τους.


Οι βασικές αρχές

1. Κάθε μέρα περισσότερο υγιής: τα πράγματα που εξασφαλίζουν την υγεία μας, τις περισσότερες φορές είναι μοναδικά για τον καθένα. Δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο σχέδιο για την επίτευξη της καλύτερης υγείας, της ιδανικής δίαιτας ή της τέλειας γυμναστικής. Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι τόσο μοναδικά, όσο μοναδική είσαι και εσύ. Κράτα ό,τι σου ταιριάζει και μείνε υγιής.


2. Πάρε έναν υπνάκο: προσπάθησε να κοιμάσαι οχτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Κάνε ό,τι χρειάζεσαι για να κοιμηθείς πιο εύκολα. Υπάρχουν πολλά φυσικά βοηθήματα με τα οποία θα αποφύγεις τις παρενέργειες των υπνωτικών χαπιών.

Δοκίμασε βότανα όπως η βαλεριάνα και το τσάι, ή το χαμομήλι, διάφορα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη (που περιέχεται και στην σοκολάτα), καθώς και βιταμίνες όπως το μαγνήσιο και η Β6 (υπάρχει στα αυγά). Με αυτά τα φυσικά βοηθητικά εργαλεία ύπνου, θα αποφύγεις τους κινδύνους των υπνωτικών. Μην ξεχνάς πως ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργητικότητα, τον χαρακτήρα και την όρεξη. Για παράδειγμα, πριν αποφασίσεις να κάνεις δίαιτα, κοιμήσου περισσότερο για δύο εβδομάδες. Επιπλέον, μείωσε τις λευκές τροφές, δηλαδή, εκείνες που περιέχουν ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και το πλήρες γάλα. Ξεκίνα περιορίζοντας το αλεύρι, κατόπιν τα γαλακτοκομικά και τελευταία άφησε τη ζάχαρη. Όσο παράξενο και να φαίνεται, τη ζάχαρη θα την αποχωριστείς πιο εύκολα από τα υπόλοιπα λευκά προϊόντα. Μην ξεχνάς πως η φρουκτόζη ή τα άλλα υποκατάστατα είναι ζάχαρη με άλλο όνομα.

3. Γυμνάσου με τρόπο: μπορεί να το θέλεις, αλλά δεν έχεις αρκετή ενεργητικότητα για να το κάνεις. Άρχισε όπως θέλεις. Αν είσαι εντελώς αγύμναστη, ξεκίνα με καθημερινό δεκαπεντάλεπτο περπάτημα. Κάθε μέρα πρόσθεσε και ένα λεπτάκι παραπάνω, για τον πρώτο μήνα. Στο τέλος του πρώτου μήνα θα έχεις φτάσει μέχρι τα 45 λεπτά την ημέρα, που σημαίνει πως είσαι πλέον έτοιμη για οποιαδήποτε μορφή επίπονης άσκησης.

4. Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου παραγωγικά: πολλές φορές το μυαλό μας απασχολούν άσχημες σκέψεις όπως η ανησυχία, η κριτική ή τα παράπονα. Απόφυγε τις. Σκέψου μόνο τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων.

Αποκατάσταση της Ισορροπίας: το ανθρώπινο σώμα είναι αυτο-θεραπευόμενο, αυτο- ανανεώσιμο και αυτο-καθοριζόμενο. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει γίνει ιδιαίτερα τοξικό. Χημικά έχουν κατακλύσει τις τροφές, τα καλλυντικά ακόμα και το νερό, τα οποία μόνα τους ή σε συνδυασμό, προκαλούν ασθένειες, ακόμα και θάνατο. Όταν απομακρύνεσαι από τέτοια εμπόδια και επιστρέφεις σ' ένα φυσικό τρόπο ζωής, το σώμα ξαναβρίσκει τη χαμένη ισορροπία του. Μπορείς να ακολουθήσεις δύο πρακτικές για να επαναφέρεις την ισορροπία στο σώμα σου.

α) Καθαρισμός με αποτοξίνωση

Περίπου έξι ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, οι διαδικασίες της χώνεψης, της απορρόφησης και αφομοίωσης της τροφής έχουν ολοκληρωθεί. Τη στιγμή εκείνη το σώμα μπαίνει σε μια λειτουργία αποτοξίνωσης ή αποτοξίκωσης κατά την ιατρική. Ένα υγιές σώμα που έχει συνηθίσει να τρώει φυσικές τροφές, χρειάζεται μόνο πέντε ώρες για να καθαρίσει και να αποτοξινωθεί. Στο χρόνο αυτό δεν υπολογίζουμε την υπερπληθώρα τοξικών που μας γεμίζει ο μοντέρνος τρόπος ζωής. Μια καλή τεχνική αποτοξίνωση είναι η νηστεία για δώδεκα ώρες μετά το δείπνο. Δηλαδή, αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι στις δέκα το βράδυ, δεν πρέπει να φας τίποτε πριν τις δέκα του επόμενου πρωινού.

Βέβαια, χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με την αποτοξίνωση. Πες όχι στα ακραία προγράμματα. Το πόσο γρήγορα θα καθαρίσει ο οργανισμός σου από τα άχρηστα προϊόντα, εξαρτάται από το επίπεδο των τοξινών στο σώμα σου. Μάθε πώς μπορείς να προστατεύσεις το περιβάλλον, και πως μπορείς από μόνη σου να κάνεις τη διαφορά, π.χ. με τη χρήση φίλτρων νερού, μη χημικών καλλυντικών, εναλλακτικών μορφών καυσίμων και πράσινης αρχιτεκτονικής.

β) Αληθινές τροφές

Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι εξασφάλιζαν την τροφή τους από τα δέντρα, τη γη, με το ψάρεμα ή το κυνήγι. Όπως εξηγεί η χολιγουντιανή σταρ, τώρα αγοράζουμε τα πάντα από το σουπερμάρκετ, με μία μικρή ή μεγάλη δόση συντηρητικών. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον οργανισμό, αφού περνούν από το στομάχι στο αίμα μας.

Η επιστροφή σε ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής μας αποτρέπει από τις ασθένειες, την πρόωρη γήρανση και την παχυσαρκία. Αγόρασε βιολογικά τρόφιμα. Αύξησε την ημερήσια πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, καρπών οσπρίων. Ως προς τον τρόπο μαγειρικής, να προτιμάς τα ωμά φαγητά που συγκρατούν τα απαραίτητα ένζυμα για την υγεία, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και συμφέρουν και το πορτοφόλι σου. Τέλος, θυμήσου πως το μέλλον των φαρμάκων βρίσκεται στα μη-φάρμακα. Αν επιστρέψεις στο φυσικό τρόπο ζωής, το σώμα σου θα γίνει ο καλύτερος γιατρός.

γ) Δες την ολιστικά

Προσπάθησε να επωφεληθείς από την ολιστική προσέγγιση της υγείας με τη χρήση φαρμάκων αγιουβέρδας. Τα πιο παλιά φυσικά φάρμακα είναι αυτά που βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τα άχρηστα υλικά και να βρει την παλιά του ισορροπία. Ταυτόχρονα, κοιμάσαι καλύτερα, αντιμετωπίζεις αποτελεσματικότερα το στρες και παραμένεις υγιής.

Συγκεντρωτικά:

  • Απόφυγε όλους τους υδατάνθρακες, περιλαμβανομένων της ζάχαρης και του αλευριού.
  • Απόφυγε όλες τις τροφές που έχουν χημικά συντηρητικά και τεχνητή γεύση, αλλά και εκείνα που περιέχουν τοξικά στοιχεία, όπως τα βαρέα μέταλλα στον τόνο.
  • Πίνε τουλάχιστον δύο λίτρα φυσικού μεταλλικού νερού καθημερινά. Θα βοηθήσουν το σώμα σου να αποτοξινωθεί μόνο του.
  • Βάλε στη διατροφή σου τα ώριμα φρέσκα φρούτα που δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα.
  • Περιόρισε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ.
  • Πες ναι στην πρωτεΐνη από ψάρια και λευκά κρέατα.
  • Κοιμήσου τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και δοκίμασε ήπιες μεθόδους άσκησης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, για να μειώσεις την επίδραση του στρες.