Τι σημαίνει εάν δεν ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου

20.06.2022
Τι σημαίνει εάν δεν ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου
Ένας φυσιολόγος άσκησης μοιράζεται τις γνώσεις του

Βρίσκεσαι στη μέση μιας εξαιρετικά έντονης προπόνησης όταν ξαφνικά παρατηρείς ότι δεν είσαι καθόλου ιδρωμένη. Μπορεί να παρατηρείς ότι όλοι οι άλλοι στο δωμάτιο μπορούν να γεμίσουν κουβάδες με τον υπερβολικό ιδρώτα τους, ενώ εσύ αναρωτιέσαι γιατί δεν γυαλίζεις καν. Σκέφτεσαι μήπως δεν καταβάλλεις αρκετή προσπάθεια, ή αν είναι πολύ εύκολο το μάθημα για εσένα και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε. Αλλά σύμφωνα με τον φυσιολόγο άσκησης Matthew Accetta, ο πιο πιθανός ένοχος είναι απλός: η αφυδάτωση.

"Ενώ το επίπεδο ιδρώτα σίγουρα διαφέρει από άτομο σε άτομο, τις περισσότερες φορές όταν κάποιος δεν ιδρώνει, αυτό οφείλεται στην αφυδάτωση", λέει. "Το σώμα δεν είναι γεμάτο υγρά, επομένως προσπαθεί να κρατήσει ό,τι έχει", λέει ο Accetta. Ο Accetta προτείνει επίσης να δημιουργήσεις (ή να αναθεωρήσεις) ένα πλάνο ενυδάτωσης πριν από την επόμενη προπόνηση: "Το να μην πίνεις αρκετό νερό σε μια μέρα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο", λέει ο Acceta.

Νυκτουρία: Αν σηκώνεσαι συχνά το βράδυ για να πας στην τουαλέτα, υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει

Αν δεν είναι αφυδάτωση, τότε τι;
Φυσικά, το να μην πίνεις αρκετό νερό δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να ιδρώνεις λιγότερο από το συνηθισμένο.

Ο καιρός είναι προφανής ένοχος. Επειδή ο ιδρώτας είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ελέγχει την εσωτερική θερμοκρασία, τα επίπεδα ιδρώτα τείνουν να ανεβαίνουν ή να πέφτουν ανάλογα με το περιβάλλον. Όσο πιο δροσερός είναι ο αέρας γύρω σου, τόσο λιγότερο χρειάζεται να ιδρώνεις—και το αντίστροφο. Ο Acceta προσθέτει ότι η υγρασία (ή η έλλειψή της) μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας. "Ο αέρας που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία θα σε κάνει να αρχίσεις να ιδρώνεις πιο γρήγορα", λέει.

Ο Accetta σημειώνει επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο καθώς μεγαλώνουν - ξεκινώντας από την εφηβεία. "Καθώς το σώμα μεγαλώνει, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για θερμορύθμιση και επιστροφή στην ομοιόσταση", λέει. "Γι’ αυτό τα μεγαλύτερα άτομα ιδρώνουν περισσότερο και τα παιδιά τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο".

Λάβε υπόψη ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα φάρμακα ή προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αυτά που σε εμποδίζουν να ιδρώσεις όσο θα έπρεπε για να διατηρήσεις τη βέλτιστη θερμοκρασία του σώματος.

Χρειάζεται πραγματικά να ιδρώσεις;
Στην κουλτούρα της φυσικής κατάστασης, η ορατή εφίδρωση μπορεί να θεωρηθεί ως σήμα τιμής: απόδειξη ότι πιέζεις τον εαυτό σου απίστευτα σκληρά ή ως απόδειξη ότι όντως λαμβάνεις μακροπρόθεσμα κέρδη εκείνη τη στιγμή. Έτσι, αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν ιδρώνεις όσο νιώθεις ότι θα έπρεπε, μπορεί να αισθάνεσαι ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά με εσένα.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, λέει ο Acceta. Τα επίπεδα ιδρώτα διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, και "υπάρχει σίγουρα κάτι όπως η υπερβολική εφίδρωση, όπου οι άνθρωποι που ενυδατώνονται περισσότερο από άλλους έχουν υπερβολική ποσότητα υγρού που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση".