Πώς να χρησιμοποιήσεις τη σκόνη πρωτεΐνης για περισσότερη μυϊκή μάζα

19.04.2022
Πώς να χρησιμοποιήσεις τη σκόνη πρωτεΐνης για περισσότερη μυϊκή μάζα
Σύμφωνα με μια διαιτολόγο και προσωπική γυμνάστρια

Πιθανότατα έχεις κάποια στιγμή ακούσει ότι η σκόνη πρωτεΐνης είναι κάτι που πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από εμάς δεν είμαστε σίγουρες γιατί, πότε ή πόσο να χρησιμοποιήσουμε. Εξάλλου, με τόσες πολλές διαφορετικές ποικιλίες στην αγορά, τα μεγέθη σερβιρίσματος και οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο και personal trainer Carissa Galloway, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί πράγματι να ενισχύσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το κλειδί είναι να είσαι στρατηγική με το πώς θα την ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου—και να την εξισορροπήσεις με τα καθημερινά σου γεύματα και σνακ.

Τελικά, πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι;

Γιατί να χρησιμοποιήσεις σκόνη πρωτεΐνης;
Ενώ η κατανάλωση ολόκληρων πρωτεϊνών - όπως το κοτόπουλο, τα αυγά ή η κινόα - είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν είναι πάντα εύκολο να την ενσωματώσεις σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, ειδικά από τη στιγμή που έχεις ένα αρκετά στενό παράθυρο μετά τις προπονήσεις για να ανεφοδιαστείς με καύσιμα και να ξεκινήσεις τη διαδικασία αποκατάστασης των μυών.

«Όταν προσθέτεις σκόνη πρωτεΐνης στη ρουτίνα σου μετά την προπόνηση, φροντίζεις το σώμα σου να έχει τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για να σου προσφέρει τα μέγιστα κέρδη από τη σκληρή δουλειά σου», λέει η Galloway. «Τα αμινοξέα που παρέχει η πρωτεΐνη είναι αυτά που χρησιμοποιεί το σώμα για την ανοικοδόμηση και την ενδυνάμωση, τα οποία με τον καιρό μπορεί να θεωρηθούν ως κέρδη σε μυϊκή δύναμη ή αντοχή».

Σύμφωνα με την Galloway, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να ενισχύσει οποιαδήποτε δίαιτα, αλλά θα δεις τα περισσότερα οφέλη όταν την αντικαταστήσεις με ένα σνακ ή γεύμα μετά την προπόνηση που διαφορετικά δεν βασιζόταν σε πρωτεΐνη ή ήταν υψηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες. «Αυτές οι μικρές βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα», λέει.

Είναι όμως η σκόνη πρωτεΐνης εξίσου ευεργετική πολύ μετά την προπόνησή σου; Σύμφωνα με την Galloway, καλό είναι να μην περιμένεις πολύ. «Κατανάλωσε τη σκόνη πρωτεΐνης εντός 90 λεπτών από την προπόνησή σου για να δεις τα περισσότερα οφέλη για την αποθεραπεία σου, ιδιαίτερα τη μυϊκή σύνθεση», λέει.

Τι κάνει μια σκόνη πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας;
Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές σκόνες πρωτεΐνης και αναμεμειγμένα ποτά στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποια είναι τα καλύτερα για εσένα. Η Galloway προσφέρει μερικές οδηγίες:

1. Έλεγξε τα συστατικά
«Αν ο στόχος σου είναι η αποκατάσταση και η αναδόμηση μετά από μια προπόνηση, αναζήτησε μια πρωτεΐνη που βασίζεται στον ορό γάλακτος», λέει. «Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια από τις καλύτερες επιλογές μετά την προπόνηση γιατί στέλνει αμινοξέα στους μύες σου γρήγορα, βοηθώντας στην εκκίνηση της μυϊκής ανάπτυξης».

2. Προσοχή στις μερίδες
Αναζήτησε μια σκόνη πρωτεΐνης με μέγεθος μερίδας κάτω από 35 γραμμάρια. «Το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά μόνο 25 έως 35 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε φορά», εξηγεί η Galloway.

3. Επίλεξε κάτι που πραγματικά σου αρέσει
Ας παραδεχτούμε όλοι ότι η προτίμηση σε ό,τι αφορά τη γεύση είναι θεμιτός παράγοντας: Όσο πιο νόστιμη είναι μια συγκεκριμένη σκόνη, τόσο πιο πιθανό είναι να την επιλέξεις από λιγότερο υγιεινά σνακ. Η Galloway προτείνει να βρεις σκόνες πρωτεΐνης σε μια ποικιλία γεύσεων. «Αυτό εμποδίζει τη ρουτίνα μου μετά την προπόνηση να γίνει βαρετή και με βοηθά να παραμένω σε καλό δρόμο με τους στόχους μου», λέει.
Ακόμα κι αν βρεις μια σκόνη πρωτεΐνης που ανήκει σε όλα τα παραπάνω, η Galloway λέει ότι είναι καλύτερο να την καταναλώνεις ως σνακ - όχι ως υποκατάστατο γεύματος.